Už tokį sprendimą balsavo devyni komisijos nariai, prieš ir susilaikiusiųjų nebuvo.

Be to, VRK nutarė kreiptis į teisėsaugą ir perduoti jai informaciją apie galimą dokumentų klastojimą. Už tai balsavo aštuoni komisijos nariai.

Rinkimų komisija konstatavo, kad politikė neatitinka Seimo rinkimų įstatymo reikalavimo - ji nesurinko privalomų 1 tūkst. tos apygardos rinkėjų parašų.

A.Baukutei pritrūko 17 rinkėjų parašų, kad galėtų kandidatuoti į parlamentą.

Seimo narė savo teises žada ginti teisinėmis priemonėmis. VRK sprendimus galima apskųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Ketvirtadienį per VRK posėdį komisijos pirmininko pavaduotoja Laura Gumuliauskienė pranešė, kad A.Baukutė iš viso pateikė 59 parašų rinkimo lapus, 1374 eilutės buvo išpildytos. Pagal rašysenos ekspertės išvadą, 376 eilutės užpildytos ne pagal reikalavimus. Dažniausiai pildyta vieno asmens ranka, o įstatymas reikalauja, kad kiekvienas rinkėjas visus duomenimis užpildytų pats.

Rašysenos ekspertė Jūratė Kurgonienė pabrėžė, kad ji netikrino parašų autentiškumo, nes neturėjo tų asmenų parašų pavyzdžių.

VRK taip pat nustatė, kad trys asmenys, kurių duomenys nurodyti A.Baukutės parašų rinkimo lapuose, pagal gyventojų registrą išvis neegzistuoja. Dar 12 žmonių, parėmusių politikės kandidatūrą, gyvena ne toje apygardoje, kurioje nori balotiruotis A.Baukutė.

"Tinkamai užpildytos 983 eilutės", - pranešė L.Gumuliauskienė.

Tam, kad save keliantis politikas būtų registruotas kandidatu į Seimo narius, jis privalo surinkti ne mažiau kaip 1 tūkst. tos rinkimų apygardos rinkėjų parašų. Parašų rinkimo lapuose rinkėjas privalo duomenis įrašyti savo ranka ir pasirašyti.

Posėdyje dalyvavusi A.Baukutė tvirtino rinkėjų parašus rinkusi su trimis padėjėjais ir tai dariusi sąžiningai, žinodama įstatymo reikalavimus.

A.Baukutė Seimo rinkimuose nori dalyvauti kaip savarankiška kandidatė. Ji pageidauja balotiruotis Baltijos rinkimų apygardoje.

Apygardos komisija buvo tinkamais pripažinusi 1014 parašų, tačiau VRK atliko savo tyrimą, nes gavo skundą dėl galimų pažeidimų renkant parašus.

2008 metais A.Baukutė į Seimą išrinkta pagal jau nebeegzistuojančios Tautos prisikėlimo partijos sąrašą.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.