DELFI naujienų portale buvo sukurtas specialus polapis, pavadinimu „Balsavimas internetu“ – suradus ir nuspaudus tokį užrašą, skaitytojai iškart pateks į šiai temai skirtą platformą ir joje galės ne tik susipažinti su informacija apie balsavimą internetu, pasidalinti savo nuomonėmis, bet ir programoje „iVote“ pamėginti atiduoti savo virtualų balsą už vieną iš partijų.

Jei norite sužinoti, kaip veikia „iVote“ sistema ir abejojate dėl saugumo, pasižiūrėkite šį filmuką, kuriame detaliai paaiškinta, kaip išmėginti balsavimą ir kas yra asimetrinis šifravimas.

Portalo DELFI su partneriais, tarp kurių - televizija „Info TV“, organizuojamamo edukacinio žaidimo esmė – suprantamai ir paprastai pristatyti balsavimo internetu mechanizmo esmę ir veikimo principą.

Žaidimo tikslai:

- Pateikti veikiantį balsavimo internetu modulį ir suteikti galimybę patiems jį išbandyti;

- Populiarinti balsavimo internetu idėją ir dalyvavimą tradiciniuose rinkimuose;

- Atskleisti tokio balsavimo būdo grėsmes ir rizikas;

- Viešai aptarti balsavimo internetu temą, vadovaujantis 360 laipsnių naujienos pateikimo principu;

Projektą sudaro tokios pagrindinės dalys:

Pirma dalis. Realiai veikianti balsavimo internetu edukacinė programa - žaidimas – „iVote“, leidžianti naudojantis Lietuvoje galiojančiomis autentifikavimosi priemonėmis pamėginti atiduoti savo balsą. Programa veiks nuo rugsėjo 18 d. 12 val. iki spalio 5 d. 11 val. Anonimiški balsai bus suskaičiuoti ir, kaip apklausa paskelbti spalio 5 d. 12 val.

Antra dalis. Trys tiesiogiai internetu per naujienų portalą DELFI transliuojamos diskusijos, kuriose garbūs, žinomi ir kompetentingi visuomenės atstovai diskutuos apie balsavimo internetu galimybę ateityje, grėsmes ir pan.

Pirmojoje diskusijoje balsavimo internetu tema bus nagrinėjama SOCIALINIU aspektu, antrojoje – POLITINIU, trečioji – apibendrinančioji, joje bus diskutuojama apie technologines grėsmes, galimybes ir svarbiausia – bus svarstoma, kada tokį balsavimą galėsime turėti ateityje.

Diskusijos vyks ir bus transliuojamos tiesiogiai DELFI rugsėjo 19 d. (trečiadienį), rugsėjo 26 d. (trečiadienį) ir spalio 2 d. (antradienį) nuo 16 val.

Trečia dalis. Naujienų portalo DELFI specialioje rubrikoje „Balsavimas internetu“ bus pateikiamos analitinės publikacijos, istorinės apžvalgos ir reportažai, interviu ir skaitytojų atsiųstos nuomonės, susijusios su šia tema.

Kuo „iVote“ žaidimas skiriasi nuo tikro balsavimo internetu?

Balsavimas internetu Lietuvoje dar neįteisintas jokia forma. „iVote“ - tai balsavimo internetu idėjos populiarinimo projektas, kurio metu siekiama piliečiams pademonstruoti ir leisti patiems išmėginti šį naują balsavimo būdą.

Koks būtų įteisintas balsavimo internetu modelis Lietuvoje, šiuo metu sunku pasakyti, kadangi tai priklauso nuo politikų sprendimų.

Yra keletas balsavimo internetu teorinių ir praktinių modelių, kiekvienas turi savų ypatumų. „iVote“ žaidimo modelis paremtas Estijoje naudojamu balsavimo internetu modeliu, atsižvelgiant į Lietuvos specifiką. Projektuojant žaidimą, buvo išstudijuota balsavimo internetu pasaulio praktika, konsultuotasi su teisės, informacinių technologijų ir rinkimų specialistais.

Konkrečiai lyginant „iVote“ modelį su tikro balsavimo internetu modeliu, yra šie skirtumai:

Pirma, „iVote“ žaisti gali visi, kas turi elektroninio parašo sertifikatą arba Lietuvos komercinio banko elektroninės bankininkystės autentifikavimo priemones, nepriklausomai nuo amžiaus ar pilietybės. Tikrame balsavime dalyvauti gali tik į rinkėjų sąrašą įtraukti, t.y. balsavimo teisę turintys asmenys.

Antra, „iVote“ žaidimo dalyvis parsisiunčia biuletenį būdamas anonimas. Visi biuleteniai visiems vienodi. Tikrame balsavime rinkėjas turėtų pirmiausiai prisistatyti sistemai, kad ši galėtų patikrinti, ar jis turi teisę balsuoti, nustatyti jo rinkimų apygardą ir išduoti jam atitinkamos apygardos biuletenį (Seimo ir savivaldybių tarybų rinkimuose).

Trečia, „iVote“ autorizuotis galima ne tik elektroniniu parašu, bet ir per elektroninės bankininkystės sistemas. Tikrame balsavime šifruotą biuletenį rinkėjas turėtų pasirašyti kvalifikuotu elektroniniu parašu, todėl elektroninė bankininkystė jau netinka, bet tai yra politinio sprendimo klausimas.

Visi kiti technologiniai ir organizaciniai sprendimai (paskutinio balso įskaitymas, balso panakinimo galimybė) ir vartotojo sąsaja iš esmės atitinka balsavimo internetu modeliui keliamiems reikalavimams ir yra tik politinės valios klausimas, kada šis modernus politinės valios išraiškos būdas bus įteisintas ir mūsų šalyje.

Savo nuomones, esė, straipsnius, įžvalgas (tai, ką, Jūsų nuomone, reikėtų spausdinti portale) apie balsavimą internetu siųskite – pilieciai@delfi.lt.

Pastabas, klausimus, nusiskundimus dėl sistemos siųskite – info@ivote.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (550)