Žmogaus teisių gynėjas Henrikas Mickevičius teigia, kad, jo nuomone, šūkis panašus į rasistinį, tuo metu „Jaunosios Lietuvos“ pirmininkas Stanislovas Buškevičius sako, esą jie yra nusiteikę tik prieš visokio plauko „lytinius iškrypėlius“, juodus pinigus, komunistus ir narkotikų prekybą bei vartojimą.

Pati D. Kuodytė teigia apie savo padėjėjo „reikalus“ sužinojusi tik antradienį ir žada imtis veiksmų:
„Tik šiandieną pamačiau ir šitą klausimą aptarinėsim. Sakau, tik šiandien pamačiau tuos visus reikalus, šitą klausimą spręsim“, - teigė parlamentarė.

Pasiteiravus, ar anksčiau nesikirto ideologinės politikės ir jos padėjėjo nuostatos, D. Kuodytė teigė, jog nuomonės tikrai nesutapo: „Tiesą pasakius, kertasi šitais visais klausimais, be jokios abejonės“, - teigė Seimo narė.

Juodi – tai mafija, raudoni – komunistai?

Interneto tinklapyje patriotai.lt, pristatydama savo idėjas Vilniaus miesto rinkėjams, partija „Jaunoji Lietuva“ pateikia savo rinkimų plakatų ir šūkių pavyzdžius bei aiškinamąjį straipsnį, ką reiškia žydri, juodi ir raudoni.
Ričardas Čekutis

Čia puikuojasi šūkiai: „Be žydrų, juodų, raudonų ir be taboro čigonų“, „Globokime šeimas ir vaikystę, neleiskime reklamuoti lytinių iškrypimų“, „Remkime senolius, o ne prekiaujančius narkotikais“, „Globokime šeimas ir vaikystę, sunaikinkime narkotikais prekiaujančias struktūras“.

Partijos „Jaunoji Lietuva“ pirmininkas S. Buškevičius aiškina, kad šūkiu prieš „žydrus, juodus ir raudonus bei taboro čigonus“ norima pabrėžti, jog partijos atstovai nepritaria „įvairiems lytiniams iškrypimams“, „juodiems“ pinigams, komunistams bei narkotikų prekybai.

„Partija „Jaunoji Lietuva“ rasizmo nepropaguoja, atvirkščiai, mes esame krikščioniška tautinė partija. Čia viskas aišku, apie ką kalbama. Žydri, tai aišku, įvairūs lytiniai iškrypėliai. Toliau raudoni – tai tie, kurie važiavo 1940 m. parvežti iš Maskvos Stalino saulės ir atvežė tą „saulę“ - okupaciją. Juodi, tai viskas aišku, kas yra juodi – juodi pinigai, kriminalinis nusikaltėlių pasaulis. Na, ir taboras. Kadangi ten platinami narkotikai. Bet tai ne prieš pačius čigonus“, - aiškino S. Buškevičius.

H.Mickevičius: panašu į rasistinius šūkius

Žmogaus teisių stebėjimo instituto prezidentas Henrikas Mickevičius teigia, kad, jo nuomone, partijos „Jaunoji Lietuva“ šūkis prieš „žydrus, juodus, raudonus ir taboro čigonus“ yra rasistinis, nes natūraliai žmonėms kelia asociacijas.

„Kyla labai akivaizdžios asociacijos, kad tai pakankamai rasistinis šūkis. Man jis labai nepatinka. Tai, be abejo, gudravimas. Jie, žinoma, aiškins, kad ne tai turėjo omenyje, bet žmonės tikrai nenuoširdūs, jeigu taip sakys. Daugeliui žmonių kils asociacijos, jog tai rasistinis šūkis“, - DELFI sakė H. Mickevičius.

Sąraše – ir aukštųjų mokyklų dėstytojai

Po „Jaunosios Lietuvos“ partijos skėčiu į Vilniaus miesto tarybą siekia patekti 34 kandidatai, tarp kurių, be Seimo narės D. Kuodytės padėjėjo, yra ir Vilniaus pedagoginio universiteto docentas Edvardas Kriščiūnas, Mykolo Romerio universitete dėstanti Lilijana Astra, politologas, nuo kurio atsiribojo žurnalas „Valstybė“, Darius Varanavičius, Vilniaus A. Vienuolio pagrindinės mokyklos mokytojas Antanas Meištas bei kiti kandidatai.

Savivaldos rinkimai Lietuvoje vyks 2011 m. vasario 27 d.