„Gyvename daugiabutyje, bet niekaip kaimynų nepriprašome, kad liautųsi rūkyti laiptinėje. Šiuo metu ypač jautri esu, nes laukiuosi. Sūnus taip pat skundžiasi, kad tas kvapas labai erzina. Prašėme kelis kartus gražiuoju, bet jie nekreipia dėmesio. Ir susirinkimo metu buvo diskutuota, bet... Buvau radusi savivaldybės tinklapyje, jog draudžiama rūkyti laiptinėse - atspausdinau ir įdėjau į skelbimų lentą, tačiau kitą dieną skelbimo jau nebebuvo. Kaip būtų galima šiuos žmones priversti pasitaisyti? Gal kokia baudelė juos sutramdytų? Kokie būtų atliekami mūsų veiksmai?“, - projekte „Balsuok 2011” savivaldybės specialistų klausė šiaulietė Romena Rimkienė.

Rūkymas žudo.
Pasak Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Vitalijos Pelenienės, pagal Tabako kontrolės įstatymą draudžiama rūkyti bendrose gyvenamosiose, kitose bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta, kad rūkymas vietose, kuriose pagal įstatymus draudžiama tai daryti, užtraukia įspėjimą arba 20-50 Lt baudą. Taikyti asmeniui administracinio poveikio priemones galima užfiksavus pažeidimą vietoje arba turint pažeidimo įvykdymo įrodymus (fotonuotraukas, garso ar vaizdo įrašus, liudytojų parodymus).

Surašyti pažeidėjui administracinio teisės pažeidimo protokolą turi teisę policijos pareigūnai bei savivaldybių įgalioti pareigūnai, šiuo atveju - Viešosios tvarkos skyriaus specialistai.

„Atsižvelgus į tai, kad daugiabučio namo bendro naudojimo laiptinėje rūkantis asmuo nereaguoja į kaimynų prašymus to nedaryti, reikėtų kuo skubiau kreiptis į Viešosios tvarkos skyrių“, - patarė V. Pelenienė.

Rekomenduoja dūmų jutiklį

Kiek kitokią išeitį šiaulietei siūlo su rūkymu laiptinėje ilgą laiką kovojęs vilnietis Petras. Jis pasakojo su rūkančiais kaimynais ne kartą kalbėjęs, juos perspėdavęs, tačiau karts nuo karto atsirasdavo asmenų, kurie užsimanydavo laiptinėje užtraukti cigaretę.

Po kurio laiko Petras laiptinėje pakabino skelbimą su informacija, kad rūkyti draudžiama ir už tai gresia bauda. Tačiau jau kitą dieną skelbimas iš laiptinės dingo.

Galiausiai pasitarę kaimynai nusprendė laiptinėje įrengti dūmų jutiklį – reaguodamas į cigarečių dūmus, prietaisas pradeda cypti. Taip nosį į laiptinę iškišę kaimynai gali pamatyti, kas nesilaiko taisyklių ir rūko.

„Nežinau, ar dūmų daviklis padėjo, bet faktas vienas – daugiau nei dūmų kvapo, nei žmonių su cigaretėmis laiptinėje nebėra“, - DELFI džiaugėsi vilnietis.