Prieš sodinant

Galima įsivaizduoti, su kokiu nekantrumu yra laukiamas egzotiško augalo daigelis, tačiau trypčiojimas aplink vazonėlį reikalų nepaspartins. Teks apsišarvuoti kantrybe, mat daigelis saulės šviesą gali panorėti išvysti vos po kelių savaičių ar net po metų.

Na, o svajojantiesiems apie avokadus ar kitus vaisių duodančius medelius teks svajoti toliau – visus augalus, išaugusius iš kaulavaisių, reikia skiepyti.

Jei noras auginti „kauliuką“ dar neatvėso, pirmyn į maisto prekių parduotuvę.

Avokado medelis

Suvalgyto avokado kauliuką pamerkite į vandenį. Sulaukę, kol kauliukas perskils ir išleis šaknis, drąsiai sodinkite jį į vazonėlį su žemėmis. Kauliuką galima sodinti ir tiesiai į žemę, smailesnę jo viršūnėlę palikus neapklotą žemių patalais. Daigelis pasirodys greičiau, jei dygimo sąlygos panašės į natūralias, tad gausiai palaistę pasodintą kauliuką, uždenkite vazonėlį polietilenu. Prižiūrėkite, kad žemė visuomet būtų drėgna.

Avokadas yra didelis, iki 20 m aukščio užaugantis medis, jo stambūs žali lapai siekia net iki 20cm ilgio. Tad jei pavyks, jūsų namus tikrai aplankys didžiulis džiaugsmas. Klausimas: ką su tokiu didžiuliu veikti? Vis dėlto avokadų yra išvesta apie 600 rūšių: gal jūsiškis užaugs šakotu stiebu ir banguotais lapais?

Datulių palmės iš kauliukų

Datulių palmės yra įspūdingas ir įmantrus kambarinis augalas, kurį iš datulės sėklos galima užsiauginti ir pačiam. Kaip tai padaryti? Kad sėkla suminkštėtų, maždaug savaitei pamerkite ją į šiltą vandenį. Tada sodinkite į vazonėlį su kompostinėmis žemėmis 1 cm gylyje. Vazonėlį reikėtų nuolat laikyti šiltoje vietoje ir pastoviai laistyti. Daigas pasirodo tik po 2–3 mėnesių, jis būna žalias ir plonas tarsi adata. Daigui augti reikalinga šviesa, tad pasirūpinkite šilta, šviesia vietele. Kol pasirodys kiti lapai, teks gerokai palaukti. Datulę reikėtų kasmet persodinti, o kas 2 ar 3 mėnesius – patręšti trąšomis, skirtomis kambarinėms gėlėms. Jūsų namus palmė papuoš po kelerių metų ir tik tuo atveju, jei gerai ir rūpestingai ją prižiūrėsite.

Turėtumėte žinoti, kad šias datulių palmes dažnai puola skydamariai. Parazitai apsistoja tarp lapagyslių, todėl yra sunkiai pastebimi. Būkite pasiruošę ginti savo turtą.

Citrinmedžiai

Jei suskaičiuotume, kiek mūsų namuose auga citrinų, apelsinų, mandarinų, greipfrutų, veikiausiai išeitų nemaža citrusinių vaisių giraitė. Citrusinius vaismedžius auginti nėra sudėtinga – sėkla, pasodinta į drėgną kompostinę žemę, sudygsta po 1–2 mėnesių. Vazonėlį, žinoma, reikia laikyti šiltoje, bet tamsioje vietoje. Jei ant vazonėlio užtrauksite polietileninį maišelį ar uždengsite stikliniu gobtuvu, laistyti reikės mažiau ir rečiau.

Pasirodžius daigeliui, vazonėlį teks pastatyti arčiau lango – vos du lapelius turinčiam augalėliui reikia daug šilumos, šviesos ir drėgmės, kas savaitę jį reikia tręšti trąšomis, skirtomis gėlėms. Gerai prižiūrint po kelių mėnesių turėsite puošnų augalą tamsiais žaliais lapais. Tokiu pačiu principu auginami ir tangelai, kinkanai, limonija ir t. t.

Citrinmedžiai žiemą meta lapus, vėliau vėl pradeda žaliuoti. Gerai prižiūrint per savaitę citrusiniai šaunuoliai gali paaugti 10–15 cm ir išleisti 5–6 naujus lapus. Galima susodinti kelis citrinmedžius į vieną vietą, tada turėsite vešlų krūmą, kurį bus galima genėti, kad būtų graži forma.

Sėjinukai pražysta tik po 7–15 metų, todėl citrinmedžiai dažniausiai dauginami auginiais, nupjautais jau nuo derančio medžio, arba skiepijami. Jų žydėjimo periodas – pavasaris arba ruduo. Vasarą citrinmedžius reikia pridengti nuo tiesioginių saulės spindulių, kad neperkaistų vainikas, žiemą reikia laikyti šalčiau, bet žemiausia temperatūra, kai jie dar išgyvena, yra apie 4 laipsniai šalčio. Citrinmedžiai nemėgsta kilnojimo, dėl nuolatinės augimo vietos kaitos gali nustoti augti.

Jei tingisi auginti, galima nusipirkti jau užaugintą medelį su vaisiais. Citrinos, kalamandinai kainuoja apie 30 Lt, o kinkanas – apie 70 Lt. Vieno medelio skiepijimas atsieina 10 Lt.

Kiviai iš sėklų

Soduose dažnai auginamos margalapė ir dailioji aktinidijos. Jų giminaitė kininė aktinidija (kivi) yra šilumamėgė, tad lauke per žiemą sušąla, bet puikiai jaučiasi šaltuose žiemos soduose, neblogai augtų ir kambaryje, jei nebūtų per tamsu. Tai dvinamiai augalai, todėl derliui gauti reikės vyriško ir moteriško. Pasitaiko, kad iš sėklų išauga tik vyriški arba tik moteriški. Geriausia kivi dauginti auginiais, tuomet anksti žydi ir dera, sėjinukai pražysta maždaug po 5 metų.

Jei sodinsite sėklytes, išimkite jas iš vaisiaus ir keletą parų pamirkykite vandenyje. Tada sluoksniuokite su drėgnu smėliu. Pritaikius šoko terapiją, kai sėklos padieniui laikomos tai šiltame kambaryje, tai šaldytuve, augalas sudygsta per 3–4 savaites. Pirmaisiais metais auga lėtai, po to – sparčiau. Augalas labai dekoratyvus, lapai – dideli ir pūkuoti, o jauni ūgliai rausvi.

Litis

Kinijoje ličiai auginami jau tūkstančius metų ir yra laikomi romantiškumo simboliu. Prieš sodindami šį simbolį į lietuvišką žemę, kauliukus dieną pamirkykite drungname vandenyje, tada sodinkite į durpes, sumaišytas su smėliu, įkišant apie pusę kauliuko buku galu žemyn – ličiai mėgsta porūgštę žemę. Laikant šiltai, gerai ir greitai dygsta, pirmieji daigai pasirodo po 1 ar 2 savaičių.

Litis užauga apie 10 cm ūgio, jo daigas primena flamingą: rausvas, viršūnė grakščiai nulinkusi, ant jos du maži lapeliai, nukarę žemyn. Kol augalas mažas, auginkite jį ant rytinės ar vakarinės palangės. Tai subtropikų augalas, vasarą mėgstantis šilumą ir drėgmę.

Žiemoja numetęs lapus, o vasarą reikia patręšti. Jis gali augti kaip medelis arba kaip krūmas. Jo lapeliai gražios rudos spalvos, juos mėgta pakramsnoti katės. Ličių rūšių yra labai daug, todėl kiekviena jų reikalauja ypatingos priežiūros, sėjinukai gali pradėti derėti tik po 20 metų.

Dumplunė

Tai oranžiniai vaisiai, aptraukti popieriaus plonumo lapeliais. Vaisiai valgomi su odele ir viduje esančiomis mažomis sėklytėmis. Minkštimas švelnus ir sultingas, šiek tiek primenantis agrastus. Šie vaisiai labai skanūs, puikiai gali papuošti varškės pyragą ar vaisių salotas. Vaisiai anksčiau vadinti „kyšulių agrastais“, nes buvo auginami laivų praplaukimo vietose.

Valgomasis arachisas

Kitaip vadinamas žemės riešutu. Augalas su neįprastu „gyvenimo būdu“. Išauga per 1–2 mėn. Jis žydi tik keletą valandų ir po savidulkos nuvysta, tada jis prailgina savo žiedyno kotą, lenkia jį žemyn ir kiša į žemę, kur brandina vaisius. Iš to ir kilęs pavadinimas. Šį riešutėlį galite užsiauginti patys: vasario mėnesį pasėkite valgomąjį arachisą, sėklas išlukštenę iš rudos luobelės. Augalas mėgsta šilumą ir šviesą, lieti reikia neleidžiant žemei išdžiūti.

Migdolas

Paprastas krūmelis pūkuotais vaisiais. Žinoma, galima nusipirkti jau užaugusį gražų augalą, tačiau galima užauginti ir patiems.

Migdolas keružis, leidžia šaknines atžalas. Tai neaukštas, iki 1,5 m lapus metantis krūmas tankiu apvaliu vainiku. Šakos stačios, raudonai pilkos, su daug trumpų, tankiai lapais apaugusių šakelių. Lapai – iki 6 cm ilgio, iš viršaus tamsiai, iš apačios – šviesiai žali. Ryškiai rausvi žiedai skleidžiasi kartu su lapais. Jų tiek daug, kad nematyti lapų. Žydi apie 10 dienų. Vaisiai pūkuoti, primena gluosnių žiedus. Šį augalą galima auginti ir lauke.

Graikiškas riešutas

Išauga į didžiulį medį, beje, jis visai neblogai auga Lietuvos klimato sąlygomis. Netgi gali užmegzti riešutus. Pradėkite nuo paprasto vazonėlio, riešutui augant, jį keiskite (reikės vis didesnio, jei auginsite namuose). Tačiau visai sėkmingai tai galite padaryti ir sode. Arba, kai sudygsta vazonėlyje, perkelkite riešutą į lauką. Na, o medelis augdamas ir brandindamas vaisius pareikalaus iš jūsų kantrybės, nes subręsta labai negreitai. Tai gali trukti net apie 15 metų. Žinoma, kai medelis paauga, reikia jį skiepyti, kitaip nebus derliaus.

Naujausiame žurnalo "Tavo namai" numeryje taip pat skaitykite:

Loftas - ir būstas, ir gyvenimo stilius
Darbo kambarys namuose
Jaukus ir spalvotas Stano būstas
Pigiausia kuro rūšis šiandien
Radiatorius - ne tik pagal kišenę
Kilimas Jūsų namuose
Prisiminkime ... lubas