Smagioms žiemos šventėms siūlome pasigaminti džiovintų vaisių pyragėlių, kuriuos mums rekomendavo Airijos ambasadoriaus žmona Siobhan Deniam.

Kalėdiniai džiovintų vaisių pyragėliai yra 5-7 cm skersmens sluoksniuotos tešlos krepšeliai su džiovintų vaisių (razinų, serbentų, vyšnių, abrikosų, apelsino žievelės), šildančių prieskonių (cinamono, muskato riešuto, imbiero, gvazdikėlių, juodojo pipiro), riešutų (žemės, graikiškų, migdolų), taukų arba aliejaus ir truputėlio alkoholio (brendžio arba romo) įdaru.

Džiovintų vaisių pyragėlių tradicijos

Pagal jau kelis šimtmečius gyvuojančias kalėdinių pyragų tradicijas iki šiol manoma, kad per Šv. Kalėdas reikia aplankyti 12 giminaičių ir draugų namų, su kuriais kartu suvalgyti po 12 kalėdinių pyragėlių per 12 Šv. Kalėdų šventimo dienų. Valgant reikia būtinai sugalvoti norą.

Liaudies pasakos byloja, kad džiovinti vaisių pyragėliai yra mėgstamiausi Kalėdų Senelio saldumynai. Tiems, kas nekantriai laukia Kalėdų Senelio, patariama padėti vieną ar du pyragėlius ant lėkštutės kartu su maža taurele brendžio. Taip pat nepamirškite didelės morkos Kalėdų Senelio elniui.

Pyragėlių receptas

Sudedamosios dalys:

- 700 g juodųjų razinų;

- 500 g sirupe išmirkytos apelsino žievelės;

- 1 kg nuluptų ir supjaustytų žieminių obuolių;

- 500 g šviesių razinų;

- 500 g džiovintų serbentų;

- 50 g nuluptų ir supjaustytų skiltelėmis migdolų;

- 500 g taukų arba sviesto;

- 800 g rudo cukraus;

- sutarkuotos 1 citrinos ir 1 apelsino žievelės;

- šviežiai išspaustų ½ citrinos ir ½ apelsino sulčių;

- 30 g prieskonių (cinamono, imbiero, juodojo pipiro, gvazdikėlių);

- ½ šaukštelio muskato riešuto;

- 250 ml brendžio arba romo.

Sumalkite razinas, apelsino žievelę, pusę šviesių razinų, pusę džiovintų serbentų. Sudėkite visus kitus džiovintus vaisius, sviestą, prieskonius, cukrų, sultis, sutarkuotas žieveles ir gerai išmaišykite. Masę laikykite uždengtame inde ir visą savaitę kas dieną maišykite. Po savaitės sudėkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

Plonai iškočiokite sluoksniuotą tešlą, iš jos išpjaustykite vienodą skaičių apskritimų, kurie bus naudojami pyragėlių viršui ir apačiai. Didesnius apskritimus sudėkite ant kepimo skardos ir uždėkite po šaukštelį pyragėlių įdaro.

Mažesnį tešlos apskritimą uždėkite ant viršaus ir drėgnais pirštais atsargiai sulipdykite, ištepkite tryniu arba pienu bei pabarstykite cukrumi. Pyragėlius kepkite apie 15 min iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją