Turtuoliai daržovės lapų sultis vartojo kaip organizmą tonizuojančią priemonę, moterys trindavo rukolos lapus ir gamindavosi iš jų kremus bei kaukes veidui, plaukams, dėjo ant viso kūno tikėdamos, kad rukolos lapai skaistina odą.

Madingiausia salotinė daržovė

Šiandiena rukolos salotos auginamos pietų Europos valstybėse bei visoje europinėje Azijos dalyje. Visos žinomos šio kryžmažiedžių šeimos augalo rūšys valgomos. Italės įsitikinusios, jog tai jaunystės ir grožio šaltinis, o japonai tvirtina, jog rukolos salotose esančios medžiagos - organizmo ilgaamžiškumo priežastis.

Dabar Vakarų Europoje rukola tapo bene madingiausia salotine daržove – be jos lapų neapsieina nė vieno didesnio bei populiaresnio restorano virėjas, gaminantis grietinėlės padažus spagečiams. Rukolos lapus troškina kartu su špinatais ir patiekia juos kaip garnyrą šalia mėsos ar žuvies, ja gardina kitas salotas, kad šios įgautų naują ir nepakartojamą skonį.

Sėklos mažesnės už aguonos grūdą

Kiekviena išradingesnė šeimininkė pavasarį darželyje stengiasi pasisėti bent lysvelę šios prieskoninės daržovės, o turintys šiltnamius, ją augina ištisus metus. Tačiau, pasirodo, jog pasisėti rukolą ne taip jau paprasta – jos sėklytės dešimt kartų mažesnės už aguonos grūdą.

Pirmieji daigeliai prasikala jau po poros savaičių ir toliau ją auginti taip pat paprasta, kaip ir rūgštynes. Tai šalnoms atspari daržovė, greitai auga ir visai nelepi ją reguliariai laistant.

Maistui geriausiai tinka jauni daržovės lapai bei stiebai, turintys gaivų, šiek tiek deginantį, kartais kartoką, grybus primenantį skonį. Vartojimui tinkami ir peraugę rukolos salotų lapai, tačiau tuomet jų skonis kartesnis ir turi aitroką prieskonį. Lapuose bei stiebuose jauna daržovė sukaupusi tikrą vitaminų bei mineralų atsargų arsenalą.

Lapuose gausu rauginių medžiagų, vitamino C, karotino, glikozidų, o sėklos turi net iki 36 proc. riebaus aliejaus, 2,36 proc. garstyčių bei iki 1,5 proc. glikozidų tipo sinigrinų.

Daržovė, dažniausiai naudojama kaip prieskonis, tačiau jauni rukolos salotų lapai bei stiebai puikiai tinka salotoms, sriuboms, košėms bei padažams. Rukola puikiai dera su įvairiomis lapinėmis bei kitomis daržovėmis, tinka jas troškinant. Sumani šeimininkė, norėdama apstulbinti namiškius, į grietinėlės padažą, tiekiamą prie lakštinių, įmaišys kelis susmulkintus rukolos salotų lapus.

Prieš gaminant salotas ar verdant padažus, rekomenduojama rukolos lapus bei stiebus 3-5 minutėms pamerkti į tik užvirintą vandenį.

Gaminant maistą galima vartoti ir augalo sėklas, kurios puikiai atstoja garstyčias. Be to, iš visų rūšių rukolos sėklų spaudžiamas puikios kokybės aliejus. Šią, mėgstančią šviesą ir šilumą daržovę, šiltnamyje galima auginti ištisus metus.

Vištienos kepenėlių salotos su rukola ir su medaus padažu

Jums prireiks:

200 g vištienos kepenėlių,
rukolos, įvairių salotų,
nedidelė kekė vynuogių,
krapų,
kario prieskonio, druskos, pipirų, aliejaus,
1 citrinos, 1 arb. šaukšt. dirbtinio medaus,
česnako skiltelės, vynuogių acto.

Gaminimas:

Kepenėles pabarstome prieskoniais, iškepame. Į lėkštę sudedame suplėšytas salotas,apšlakstome citrinų sultimis, sudedame vynuoges be kauliukų, keptas kepenėles ir apšlakstome padažu. Padažui medų sumaišome su actu ir susmulkintu česnaku. Salotas rekomenduojama valgyti su paskrudinta balta duona.

„Lietuvos sveikatoje“ taip pat skaitykite: