Iš dalies jie buvo teisūs, nes tvirtino tai, ką kiekvienas jautė, tačiau jie nematė, „neužčiuopė“ visos situacijos vaizdo ir nepasidomėjo,
kodėl
kitas žmogus „mato“ būtent taip - kitaip.

Ar tai nepanašu į kasdienes mūsų gyvenimo bei darbines situacijas, kai norėdami išnarplioti painų klausimą, kiekvienas įsikibęs laikomės „savojo dramblio“ - esame įsitikinę savo teisumu, matome tik save, įrodinėjame ir net nepasidomime, kodėl, dėl kokios priežasties kitas žmogus mąsto būtent taip.

Jei į visą mus supančią realybę (problemą, projektą, ginčytiną klausimą) mes pažiūrėtume kaip į tam tikrą „teritoriją“, tai savo mintis, įsitikinimus, tvirtinimus tos realybės (problemos) atžvilgiu galėtume sąlyginai pavadinti mūsų suvokimo „žemėlapiu“. Tuomet galėtume padaryti šias išvadas (pagal „NLP“ teoriją):

· Kiekvienas žmogus gyvena ne realiame pasaulyje, bet savo „antrosios realybės“ pasaulyje („žemėlapių rinkinyje“).

· Būdami toje pačioje situacijoje ar nagrinėdami tą patį klausimą, žmonės griebiasi skirtingų vertinimų (kadangi vadovaujasi skirtingais savo suvokimo „žemėlapiais“).

· Kadangi žmogaus elgesį apsprendžia jo suvokimo „žemėlapiai“, žmonės, turintys tikslesnius „teritorijos“ „žemėlapius“, visada bus efektyvesni už tuos, pas ką tie žemėlapiai mažiau tikslesni.

· Yra visiškai normalu praplėsti ir keisti savo „žemėlapių“ vaizdinius (Juk pasaulis keičiasi ir žemėlapis gali pasenti!)

· Lankstesni žmonės (sugebantys praplėsti ir keisti savo „žemėlapius“) visada turės pirmenybę prieš tuos, kurie yra mažiau lankstesni.

Būdami giliai įsitikinę savo proto - „žemėlapio“ - teisumu, mes dažnai reikalaujame, kad ir kiti suvoktų situaciją taip, kaip ją suvokiame mes - pagal mūsų „žemėlapį“. Tačiau žemėlapis yra žemėlapis – tai visuomet tik dalis realybės, jos atspindys, ir jis niekuomet pilnai neatitiks realios situacijos!

Todėl, norėdami konstruktyviai išspręsti painų klausimą ar nesutarimą, pirmiausiai savo energiją nukreipkite į pačios situacijos – t.y. skirtingų suvokimo „žemėlapių“ – analizę. Išsiaiškinkite tikrąsias nesutarimo priežastis – motyvus: kodėl jaučiatės būtent taip, dėl kokių priežasčių siekiate norimo rezultato. Būkite lankstūs, įdėmiai klausykitės vienas kito ir siekite suformuluoti visiškai naują poziciją, kuri pilnai atitiktų abiejų pusių poreikius. Atskleiskite save, bendradarbiaukite, o ne kovokite!

(Bus daugiau)