Mehndi
(indų žodis, reiškiantis chna), tradicinis chna tapybos menas, plačiai paplitęs Indijoje, Šiaurės Afrikoje, pietryčių Azijoje ir Viduriniuosiuose Rytuose, Vakaruose pelnė itin didelį populiarumą per kelerius pastaruosius metus ir tapo karščiausiu aksesuaru visur – nuo podiumų iki gatvių. Naujoji tokios laikinos “tatuiruotės” mados kryptis užkariavo pasaulį, kai įžymybės pasirodė visuomenėje, papuošusios savo kūnus įmantria kaligrafija.

1996 metais muzikė Lorretta Roome, išmokusi mehndi meno iš indų menininko Rani Patelo, Niujorke surengė fotografijų parodą, pristatydama egzotišką meną Vakarų pasauliui. Reakcija buvo žaibiška. Aktorė ir modelis Liv Tyler nudažė savo rankas ir kojas chna pozuodama 1997 metų žurnalo “Vanity Fair” viršeliui (fotografas – Herb Ritts). Popmuzikos legenda Madonna nusitvėrė šios mados dainos “Frozen” vaizdo klipe ir net papuošė savo veidą 1998 metų MTV apdovanojimų ceremonijai. Podiumo karalienė Naomi Campbell demonstravo savo chna ornamentus madų pasirodymuose. Tarp įžymybių, susižavėjusių mehndi menu – ir Demi Moore, Gwen Stefani, Mira Sorvino, Kathleen Robertson, Prince, Yasmine Bleeth iš “Gelbėtojų” bei daugelis kitų.

Chna pasta, pagaminta iš sutrintų chna augalo lapų - krūmo, augančio karštose bei drėgnose vietovėse – naudojama žmonių daugiau nei 60 pasaulio šalių tūkstančius metų. Nors apatinė augalo dalis puikiai tinka plaukų priežiūrai, geros odos būklės palaikymui bei bėrimams mažinti, viršutiniai lapai geriausiai tinka chna ornamentams. Daugumoje religijų ir kultūrų chna ornamentai simbolizuoja laimę, sėkmę, gerovę, aistrą ar seksualumą ir buvo tradicinių ritualų dalis, - tokių kaip santuokos ceremonija, velnio išvarymas, palaiminimas naujam gyvenimui ar žmogaus parengimas mirčiai. Indijoje ir Pakistane chna vis dar naudojama santuokos ceremonijai – visos abiejų būsimųjų sutuoktinių šeimų moterys susipažįsta ir bendrauja pasakodamos istorijas bei puošdamosi įmantriais raštais.

Kai kam mehndi menas simbolizuoja mąstymo poslinkį nuo materialiųjų link dvasinių dalykų, kitiems tai - kerinti meno forma, naujas mados žodis, egzotiškas aksesuaras padaryti įspūdį mylimajam ar alternatyva ilgalaikei tatuiruotei. Kadangi Vakarų civilizacijoje mehndi yra daugiau meno forma, o ne ritualas, turintis slaptą prasmę, nėra jokių taisyklių ar nurodymų, kai ir kur puošti kūną. Vienintelis apribojimas – jūsų pačių vaizduotė. Rankos, delnai, pirštai ir pėdos – populiariausios vietos tapymui. Vis dėlto tai nereiškia, kad turite ignoruoti kitas vietas.

Tradiciškiausi chna raštai pagrįsti labai paprastomis formomis – apskritimais, kilpomis, trikampiais, linijomis, kurios virsta sudėtingesniais raštais. Laisvai eksperimentuokite ir išmėginkite savo meninius sugebėjimus. Nėriniuoti, geometriniai, gentiniai, abstraktūs ar mįslingi raštai – nėra jokių ribų. Tik atminkite, kad chna įsigeria labai greitai ir suklydus bus sunku klaidą ištaisyti.

Tikrasis mehndi daromas su tikrais žaliais chna milteliais, kurie dažo atspalviais nuo oranžinių iki rudų ar raudonų. Dabar galimas ir skirtingų chna spalvų pasirinkimas, nes gaminant ji maišoma su kitomis medžiagomis. Vis dėlto tai nerekomenduotina, nes cheminės medžiagos gali sukelti alergiją. Itin pavojinga juoda chna – dėl sintetinių juodų plaukų dažų, kurių įdėta į ją ir kurie gali sukelti rimtus odos sužalojimus. Natūralūs chna dažai yra visiškai saugūs ir išlieka iki kelių savaičių, visiškai nekenkdami epidermiui. Spalvos sodrumas bei išliekamumas gali skirtis priklausomai nuo tokių veiksnių kaip odos tipas, mehndi mišinio sudedamosios dalys, kiek ilgai pasta buvo palikta ant odos ir kaip dažnai išpuoštos vietos prausiamos.

Jei esate naujokė, pasidarykite eskizus akių pieštuku prieš dažydama chna. Sumaišykite chna miltelius su citrinų sultimis, kol mišinys bus šiek tiek skystesnis nei dantų pasta, tuomet teptuku užtepkite ant odos ir palikite tiek, kiek galite. Minimalus laikas – trys valandos. Geriausią rezultatą gautumėte palikusios per naktį. Jei norite tamsesnio mišinio, į mišinį pridėkite labai tamsios arbatos ar kavos, cukraus ar medaus bei kelis lašelius gvazdikėlių aliejaus. Kad dažai prisitvirtintų, supurkškite nudažytą vietą laku ir apvyniokite polietileno plėvele. Raštai bus ryškiausi ir ilgiausiai išliks tose vietose, kur oda storiausia, kaip pėdos ir delnai.

Nesibijokite kūrybiškai eksperimentuoti! Mehndi menas – tai išraiškos laisvė, kuri ir paverčia tapymą linksmu bei nuolat kitokiu užsiėmimu. Leiskite sau išreikšti vidinius jausmus bei tapti labiau viliojančia, paslaptinga, išsiskiriančia ir nepaprasta moterimi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)