• Naujausi kontraceptinių tablečių tyrimai

    Praėjusių metų tyrime nebuvo klausiama, kiek moterų iš viso vartoja kokią nors kontracepciją. Pastaraisiais metais vartojančių kontraceptines tabletes moterų skaičius nuolat didėja, tačiau Lietuva vis dar labai atsilieka nuo Vakarų Europos šalių, kur kontraceptines tabletes, kaip pačią patogiausią ir priimtiniausią priemonę, vartoja dauguma vaisingo amžiaus moterų.

    Gyd. ginekologės Jūratės Burinskienės manymu, dauguma niekada nevartojusių kontraceptinių tablečių moterų turi daugelį priežasčių tokiam apsisprendimui. Kiekviena iš jų taip daro dėl informacijos stokos bei įveikiami nuo seno įsigalėjusių mitų, kurie lemia konservatyvų merginų požiūrį, dar labiau sustiprinamą vyresnės kartos, mamų ir močiučių (tarp kurių, beje, yra ir daug medikių), dar konservatyvesnio požiūrio. Tokiu būdu žinios apie hormoninę kontracepciją labai stipriai atsilieka nuo pačių kontraceptinių tablečių tobulėjimo.

    Kodėl vis dėlto mitai atsirado? Anot J.Burinskienės, dauguma pašalinių poveikių, tokių kaip svorio augimas, spuogų kilimas, netgi padidėjęs plaukuotumas išties buvo būdingi senosioms kontraceptinėms tabletėms, kuriose esantys progestinai pasižymėjo stipriu nepageidaujamu vyriškiems hormonams androgenams būdingu poveikiu. Per istoriją buvo sukurta įvairių progestinų, kurių toks nepageidaujamas poveikis buvo vis mažesnis, tačiau jis vis tik buvo. Ir šiandien didžiosios daugumos Lietuvoje prieinamų kontraceptinių tablečių, kontraceptinio pleistro ir kontraceptinio žiedo sudėtyje esantys progestinai turi silpną vyriškiems hormonams būdingą poveikį.

    Tačiau du naujausi progestinai - drospirenonas ir dienogestas kontraceptinėse tabletėse ne tik visiškai nebeturi vyriškiems hormonams būdingų savybių, bet priešingai - mažina neigiamą vyriškų hormonų poveikį moterų odai, sureguliuodami odos riebumą ir neleisdami kilti spuogams. Drospirenonas - vienintelis progestinas, turintis abu ypač svarbius privalumus: neleidžia organizme susilaikyti skysčiams ir neleidžia vyriškiems hormonams skatinti odos riebalų gamybos. Taigi vartojant naujausius kontraceptikus nedidėja kūno svoris, mažėja PMS simptomų (ypač pilvo pūtimo, krūtų skausmingumo, pabrinkimų), nedidėja apetitas, išvengiama spuogų bei staigių nuotaikos svyravimų.

    Deja, ne vienas statistinis tyrimas negalėtų pasakyti, kiek iš tiesų moterų Lietuvoje nevartoja kontraceptinių tablečių dėl informacijos stokos. Pirmiausia ir svarbiausia priežastis yra ta, kad dauguma moterų pačios yra įsitikinę žinančios pakankamai. Tačiau pažiūrėkime, kokiais informacijos šaltiniais jos naudojasi, ką jos įsimena ir kaip tą informaciją supranta. Daugiausiai informacijos ieškoma moterims skirtuose žurnaluose bei stebimos TV sveikatos laidos, naršoma po internetą. Tačiau čia vyrauja kontraceptinių priemonių reklama, o visapusiškos informacijos apie kontracepcijos pasirinkimą, skirtingų metodų privalumus ir trūkumus labai trūksta. Be to, neretai apie hormoninę kontracepciją pateikiama informacija būna sunkiai suprantama skaitytojoms.

    Iš čia daugumai moterų ir kyla įsitikinimas, kad "nieko naujo" nėra, viskas žinoma, o aktyviausios, atvirkščiai, aklai pasikliauja reklama ir puola viską išbandyti. Abiem atvejais pasekmės gali būti tos pačios - nusivylimas. Nevartojančios efektyvios hormoninės kontracepcijos ir toliau naudoja nepatikimus metodus ir tikisi, kad jos "neturėtų" pastoti.

    Išbandančios naujoves moterys nusivilia nepageidaujamu poveikiu ar nepriimtina vaisto forma, mat dauguma iš jų nepasitaria su ginekologu, kuris paaiškintų, kad vaisto pašalinis poveikis priklauso ne nuo formos (tabletės, pleistras ar žiedas), o nuo jo sudėties, nuo hormonų savybių. O ir tos moterys, kurioms kontraceptines tabletes paskiria gydytojas arba jos jau vartoja tabletes ir yra patenkintos, nėra visiškai apsaugotos nuo galimo nusivylimo - mat vaistinėje jos gali būti sugundomos tabletėmis, kurios yra "tokios pačios, tik pigesnės", beje, vos keliais litais!

    Gyd. Ginekologės J.Burinskienės teigimu, visa tai gali turėti įtakos galutiniam vartojančių efektyvią kontracepciją moterų Lietuvoje skaičiui. Ir visai ne todėl, kad nėra išties gerų kontracepcijos priemonių, kurios gali duoti daug privalumų kiekvienai moteriai, jei tinkamai, individualiai parenkamos. Pastaraisiais metais džiugina faktas, kad vis daugiau moterų kreipiasi į ginekologus pasikonsultuoti dėl kontracepcijos. Kiekviena moteris turi teisę pati pasirinkti, kaip ji saugosis nuo nepageidaujamo nėštumo, netgi tai, kurias iš 20 kontraceptinių tablečių pavadinimų ji vartos, tačiau tai gali padaryti tik labai gerai informuotas žmogus. Gydytojas ginekologas yra specialistas, kuris ne tik patikrina moters sveikatą, bet ir gali kompetentingai patarti, kokiomis priemonėmis apsisaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo.

    Kontraceptinių tablečių veikimas organizme

    Kontraceptinėse tabletėse esantys hormonai - estrogenas ir progestinas - veikia panašiai kaip ir natūralūs organizmo hormonai, bet, vartojami tam tikromis dozėmis ir režimu, pakeičia įprastinius natūralius hormonų kiekio svyravimus, taip apsaugodami nuo nepageidaujamo pastojimo.

    Pagrindinis tablečių kontraceptinis veikimo principas grindžiamas simuliuojant grandininį ryšį tarp kiaušidžių ir jų veiklą reguliuojančios hipofizės. Hipofizė "liepia" kiaušidėms brandinti kiaušinėlį ir gaminti hormonus, atitinkamai veikia ir grįžtamasis ryšys - kiaušidės, gamindamos vis daugiau hormonų, siunčia signalą atgal, kad hipofizė liautųsi jas stimuliavusi.

    Geriant kontraceptines tabletes, hipofizė "apgaunama" - tai tabletėse esantys hormonai, o ne kiaušidžių gamintieji siunčia signalą hipofizei, jog hormonų "užtenka". Taigi, kol geriami kontraceptikai, hipofizė nestimuliuoja kiaušidžių todėl, kad tabletėmis yra "informuojama" apie nekintantį ir pakankamą lytinių hormonų kiekį organizme. Kiaušidės tuo metu "ilsisi", t.y. nebrandina kiaušinėlio, nevyksta ovuliacija, gaminama žymiai mažiau natūralių hormonų, kurių trūkumą papildo esantys tabletėse. Nutraukus kontraceptikų vartojimą, kiaušidžių veikla iš karto atsinaujina, nes jose visada "budi" pasiruošę vystytis folikulai (juose brandinami kiaušinėliai), "sureaguojantys" į atsinaujinusius hipofizės signalus.

    Ne mažiau svarbus, užtikrinant kontraceptinį poveikį, ir kontraceptinių tablečių poveikis gimdos gleivinei bei kaklelio gleivėms. Per 7 dienų pertrauką, kai tabletės nevartojamos, pradėjusi storėti gleivinė nespėja pakankamai išbujoti, mat tabletėse esantis progestinas anksti sustabdo šį procesą. Vartojant kontraceptines tabletes, gimdos gleivinė būna plonesnė, nepasiruošusi priimti ir maitinti gemalą. Be to, progestinas slopina spermatozoidų judėjimą pro tirštą ir klampų gleivių kamštį gimdos kaklelyje. Toks kontraceptinių tablečių poveikis gimdos gleivinei ir kaklelio gleivėms yra mažiau svarbus kontraceptiniam patikimumui nei ovuliacijos slopinimas. Tačiau jei, dažniausiai užmiršus išgerti tabletes, ovuliacija vis dėlto įvyksta, minėtas progestino poveikis išgelbėja užuomaršas nuo nepageidaujamo pastojimo.

    Kontracepcijos rūšių palyginimas

    Kontraceptinės tabletės

    Naudojasi 15 %
    Patikimumas 99,9 - 100 %

    Trūkumai

    Pirmuosius 3 mėnesius gali būti nepavojingas, bet nemalonus pašalinis poveikis: krūtų skausmingumas, šleikštulys, galimas negausus tepimas viduryje ciklo. Vartojant ilgiau, pašalinis poveikis paprastai sumažėja ar išnyksta. Jei taip nenutinka, galima pakeisti tablečių rūšį.

    Privalumai

    Reguliuoja riebalinių liaukų veiklą, ko išdavoje efektyviai sumažėja odos ir plaukų riebalavimasis, išnyksta spuogai. Kontraceptinės tabletės taip pat labai efektyvios gimdos vėžio, kiaušidžių vėžio, kiaušidžių cistų, endometriozės, negimdinio nėštumo profilaktikoje bei turi kitų nekontraceptinių privalumų.

    Hormoninis pleistras

    Naudojasi – nėra duomenų
    Patikimumas 99,3 %

    Trūkumai

    Dažnas pašalinis poveikis odai: alerginės reakcijos, spuogai, galimas fotosensibilizuojantis, fototoksinis poveikis. Gali atsiklijuoti. Ne itin patraukli estetinė išvaizda, neužtikrina diskretiškumo. Kontraceptinis patikimumas nėra geresnis, nei tablečių, apkūnioms moterims, sveriančioms >90kg kontraceptinis poveikis mažesnis. Nėra tyrimų, palyginančių su moderniomis kontraceptinėmis tabletėmis.

    Privalumai

    Klijuojamas kartą per savaitę.

    Hormoninis žiedas

    Naudojasi (%) nėra duomenų
    Patikimumas 99,35 %

    Trūkumai

    Dažni makšties uždegimai. Vartojimas ir priemonės saugojimas nėra itin patogūs. Gali nepastebimai iškristi. Partneris jaučia priemonę lytinių santykių metu. Nėra tyrimų, palyginančių su moderniomis kontraceptinėmis tabletėmis.

    Privalumai

    Įkišamas į makštį trims savaitėms.

    Natūralūs apsisaugojimo metodai – grindžiami nustatant ovuliacijos dieną pagal ciklo trukmę, taip pat nuolatiniu tam tikrų kūno būklių, tokių kaip bazalinė temperatūra arba makšties gleivės, pokyčių stebėjimu.

    Naudojasi (%) 5%
    Patikimumas 80 - 86,6 %

    Trūkumai

    Daug trūkumų, nes ne visada įmanoma nustatyti pokyčius.

    Spermicidiniai produktai – įvairių pavidalų (žvakutės, kremai, želė) spermicidai įvedami į makštį prieš lytinį aktą.

    Naudojasi (%) 2%
    Patikimumas 79 - 99,7 %

    Trūkumai

    Stipraus veikliųjų medžiagų poveikis makšties gleivinei. Rekomenduojamas retai lytinius santykius turinčioms moterims arba laikinai negalinčioms naudotis kitais kontracepcijos būdais.

    Progestinų injekcijos - didelės progestinų dozės kas 3 mėnesius yra sušvirkščiamos į raumenį.

    Patikimumas 97 - 100 %

    Trūkumai

    Kūno svorio padidėjimas, nereguliarus ir nenuspėjamas kraujavimas, kraujavimo per mėnesines pagausėjimas ar sumažėjimas, mėnesinių išnykimas.

    Tabletės po lytinio akto

    Jas būtina išgerti vėliausiai per pirmąsias 72 valandas po nesaugaus lytinio akto.

    Trūkumai

    Dėl didelės progestino dozės pasireiškia šalutiniai reiškiniai: pykinimas, vėmimas, depresija, mėnesinių ciklo sutrikimai.

    Pasaulyje naudojami ir kiti kontracepcijos būdai, tokie kaip moteriški prezervatyvai, implantai, gimdos kaklelio gaubtuvėliai, tačiau Lietuvoje jie kol kas netaikomi. Sterilizacija, tiek vyrų, tiek moterų, Lietuvoje yra neįteisinta.

    Mitai apie kontraceptines tabletes

    1. Geriamieji kontraceptikai mažina vaisingumą.

    Geriamieji kontraceptikai neleidžia moteriai pastoti tik tol, kol ji juos vartoja, ir jų poveikis niekaip nesusijęs su moters vaisingumu. Atvirkščiai, mažindami dubens uždegimo, negimdinio nėštumo, kiaušidžių cistų riziką, kontraceptikai netgi padeda išsaugoti moters vaisingumą. Moteris gali pastoti iš karto, kai tik nutraukia geriamųjų kontraceptikų vartojimą. Tai patvirtina ir faktas, jog nereguliariai ir ne pagal instrukciją geriant tabletes, šimtaprocentinė apsauga nuo nepageidaujamo nėštumo nebegarantuojama.

    2. Geriamieji kontraceptikai didina svorį.

    Tai vienas gajausių su kontraceptikais susijusių mitų. Visgi jis nėra visiškai be pagrindo. Vartojant kontraceptines tabletes, kiaušidės nebegamina natūralaus progesterono, hormono, kuris pasipriešina estrogenų skatinamam druskų ir skysčių kaupimuisi organizme, atstatydamas pusiausvyrą. Todėl turinčioms polinkį kaupti skysčius moterims, vartojant bet kokios formos hormoninę kontracepciją, išties gali padidėti svoris bei prisidėti kitokių su šia problema susijusių nemalonių savijautos pokyčių – pūsti pilvą, skaudėti krūtis, galūnėse gali būti juntamas sustingimas, pabrinkimas. Tai ypač būdinga adaptaciniu periodu, kuris, priklausomai nuo individualių organizmo savybių, gali trukti iki 3 mėnesių. Kitas dalykas, kad, pradėjus vartoti kontraceptikus, kai kurioms moterims padidėja apetitas ir jos praranda saiką smaguriaudamos. Naudojant šiuolaikinius kontraceptikus toks šalutinis poveikis nutinka retai, tačiau dauguma nepageidaujamą svorio pokytį patyrusių moterų dėl šios priežasties atsisako hormoninės kontracepcijos. Svarbu žinoti, kad iš visų hormoninės kontracepcijos formų šiandien yra vienintelės kontraceptinės tabletės su drospirenonu (Yarina), kuriose esantis progestinas veikia taip, kaip natūralus progesteronas – stabdo skysčių kaupimąsi ir užkerta kelią svorio augimui bei nepageidaujamiems savijautos pokyčiams.

    3. Geriant kontraceptikus, padidėja moters plaukuotumas.

    Tikrai ne. Anaiptol, pernelyg aktyvios ANDROGENŲ veiklos sukeltą padidėjusį moters plaukuotumą kontraceptikais galima sumažinti. Tačiau tokiais atvejais geriau vartoti kontraceptines tabletes, kurių progestinai neturi androgeninio poveikio, o atvirkščiai – veikia antiandrogeniškai, t.y. mažina neigiamą androgenų poveikį. Ši savybė yra viena iš pagrindinių, kuriant naujus kontracepcijai skirtus progestinus. Iš visų Lietuvoje vartojamų hormoninės kontracepcijos formų, antiandrogeninį poveikį turi tik 4 rūšių kontraceptinės tabletės: senosios kartos Diane35 (bei generinis analogas Femina35) bei naujosios Jeanine ir Yarina.

    4. Kontraceptikai mažina moters norą mylėtis.

    Geriamųjų kontraceptikų poveikis moters libido neįrodytas, kaip ir nežinoma, nuo ko konkrečiai moters lytinis potraukis priklauso. Kiekvienu atveju moters reakcija į kontraceptikus yra individuali, kiekvienos moters lytinį potraukį įtakoja daugybė biologinių, hormoninių, socialinių ir psichologinių faktorių. Atliktų tyrimų dalyvės nurodo įvairiai: vienoms lytinis potraukis vartojant tabletes padidėja, kitoms sumažėja, bet dauguma vartotojų nepastebi jokių pokyčių. Dažniau libido sumažėja moterims, kurios mažiau informuotos apie kontraceptines priemones, turi prastesnius santykius su partneriu, yra negimdžiusios ar vėlai pradėjusios lytinį gyvenimą, be to, libido natūraliai mažėja didėjant amžiui.

    5. Vartojant kontraceptikus, organizmas įpranta gauti sintetinius hormonus, todėl, nutraukus kontraceptikų vartojimą, nebesugeba gaminti hormonų pats.

    Tikrai ne. Tas, kas tiki šiuo mitu, menkai teišmano, kaip veikia moters organizmas. Kontraceptikais reguliuojama moters kiaušidžių veikla, bet ne kiaušidžių gebėjimas apskritai gaminti hormonus. Kiaušidėms gaminti hormonus "liepia" hipofizė, svarbiausia organizmo hormonų reguliacijos grandis. Atitinkamai veikia ir grįžtamasis ryšys - kiaušidės, iš hipofizės gavusios signalą gaminti hormonus, siunčia signalą atgal. Geriant kontraceptikus, hipofizė "apgaunama" - ne iš kiaušidžių, o dėl tablečių ji gauna signalą, jog hormonai "gaminami". Tokiu būdu "liepimo" kiaušidėms gaminti hormonus hipofizė nebesiunčia, taigi, kol vartojami kontraceptikai, kiaušidės savo funkcijos neatlieka. Nustojus gerti kontraceptikus, kiaušidės "sureaguoja" į toliau siunčiamus hipofizės signalus, tad jų veikla natūraliai atsinaujina ir kiaušidės pradeda gaminti hormonus.

    6. Ilgai vartojant kontraceptikus, būtina daryti pertrauką.

    Ne tik nebūtina, bet ir nerekomenduotina. Pirma, didėja tikimybė pastoti, nes patikimai saugojusis kontraceptinėmis tabletėmis moteris priversta rinktis žymiai mažiau patikimą metodą. Antra, vidutinis kontraceptikų adaptacinis periodas, kurio metu kai kurioms moterims gali pasireikšti nepageidaujami šalutiniai reiškiniai, tokie kaip, pavyzdžiui, lengvas pykinimas ar krūtų jautrumas, trunka iki 3 mėnesių. Kaskart, kai kontraceptikų vartojimas pradedamas iš naujo, organizmui tenka vėl patirti adaptacinį periodą ir prisitaikyti prie kontraceptikų vartojimo. Be to, susiformavęs įprotis kasdien išgerti tabletę pertraukos metu pamirštamas, todėl vėl pradėjus vartoti tabletes, teoriškai padidėja vartojimo klaidų tikimybė. Nėra jokių įrodymų apie tokių pertraukų privalumus sveikatai ar vaisingumui. Kontraceptikus galima vartoti tiek metų, kiek nenorima pastoti.

    7. Kontraceptikai netinka ką tik pagimdžiusioms moterims.

    Kontraceptikai tinka visoms vaisingo amžiaus moterims, išskyrus maitinančioms kūdikį. Svarbiausia, kad kontraceptikus skirtų gydytojas, o ne rekomenduotų kaimynė - tik gydytojas žino, kas sveikiausia ir tinkamiausia jo pacientei.

    Kontraceptinės tabletės ir jų sudėtis

    Kombinuoti geriamieji kontraceptikai (kontraceptinės tabletės) - hormoninės tabletės, kurių sudėtyje yra dviejų sintetinių lytinių hormonų, estrogeno ir progestino, derinys. Šios tabletės ne tik efektyviai apsaugo nuo nėštumo, bet jomis gydomi ir įvairūs mėnesinių ciklo sutrikimai, endometriozė, padidėjęs spuoguotumas ir plaukuotumas. Ilgalaikis jų vartojimas svarbus kaip gimdos vėžio, kiaušidžių vėžio, kiaušidžių cistų, mažakraujystės, gerybinių krūtų ligų, dubens uždegimo profilaktika. Visose monofazinių geriamųjų kontraceptikų pakuotės tabletėse yra vienodos estrogeno ir progestino dozės, todėl šie geriamieji kontraceptikai yra geriau toleruojami, mažesnė depresinės nuotaikos, migreninių galvos skausmų tikimybė, juos patartina rinktis esant kitokių PMS reiškinių. Be to, juos daug paprasčiau teisingai vartoti.

    Faziniai geriamieji kontraceptikai - tai dviejų ar trijų skirtingų spalvų kontraceptinės tabletės vienoje pakuotėje, kuriose yra skirtingos dviejų moteriškų hormonų, estrogeno ir progestino, dozės. Skirtingų dozių tabletės naudojamos fazėmis. Dvifazių kontraceptikų pakuotėje yra dviejų rūšių tabletės su skirtingomis estrogeno ir progestino dozėmis. Trifazių kontraceptikų pakuotėje yra trijų rūšių tabletės su skirtingomis estrogeno ir progestino dozėmis.

    Estrogenai - natūraliai organizme gaminami moteriški lytiniai hormonai. Estrogenai būna trijų rūšių, kurios skiriasi stiprumu. Pagrindinis ir stipriausias kiaušidėse gaminamas moters estrogenas yra estradiolis. Estrogenai labai svarbūs ne tik reguliuojant mėnesinių ciklą bei ruošiant moters organizmą nėštumui, bet ir normaliai daugumos organų veiklai, t.y. kraujagyslėms, smegenims, kaulams, šlapimo takams, odai ir plaukams. Kontracepcijai skirtas sintetiniu būdu gaminamas estrogenas etinilestradiolis yra labai panašus į natūralų estradiolį, todėl organizme veikia panašiai kaip natūralus. Etinilestradiolis reikalingas palaikyti reguliarų ciklą bei papildyti natūralius estrogenus, kurių, vartojant hormininę kontracepciją, gaminama mažiau.

    Progesteronas - nėštumo hormonas, kuris gaminamas kiaušidėse antroje mėnesinių ciklo pusėje bei per nėštumą placentoje. Progesterono gamyba kiaušidėse didėja po ovuliacijos ir trunka iki 12 nėštumo savaitės, kai šį hormoną pradeda gaminti placenta ir gamina iki nėštumo pabaigos. Progesteronas skatina gimdos gleivinėje kauptis maisto medžiagas, priimti ir maitinti gemalą. Jei apvaisinimas neįvyksta, intensyvi progesterono gamyba kiaušidėse trunka maždaug 14 dienų. Kaip tik šiuo laikotarpiu daugumą moterų vargina PMS simptomai, pagrindiniai jų, pavyzdžiui, krūtų skausmingumas, svorio padidėjimas, pilvo pūtimas, pabrinkimai, yra susiję su skysčių sankaupa dėl estrogenų. Progesteronas sugeba pasipriešinti skysčių kaupimuisi, tačiau būtina sąlyga – pakankamas progesterono kiekis ir estrogeno-progesterono balansas. Didėjant amžiui šis balansas ima trikti, todėl vyresnėms moterims PMS simptomų daugėja, jie stiprėja.

    Progestinai (dar vadinami gestagenais, progestagenais) - sintetiniai hormonai, organizme veikiantys panašiai kaip natūralus moteriškas hormonas progesteronas. Progestinai būna skirtingos kilmės – dauguma kilę iš vyriškų hormonų androgenų, keletas iš moteriško hormono progesterono, ir naujausias drospirenonas, vienintelis kilęs iš naujos medžiagos spirolaktono. Progestinai pasižymi stipriu ovuliaciją slopinančiu bei gimdos gleivinės vešėjimą stabdančiu poveikiu, todėl derinyje su estrogenais vartojami kontraceptinių tablečių ir pakeičiamosios hormonų terapijos preparatų sudėtyje. Šiuo metu didžiausias dėmesys skiriamas papildomiems naujausių progestinų privalumams, kurie didele dalimi priklauso nuo progestino kilmės.

    Androgenai - vyriški lytiniai hormonai bei analogiški sintetiniai junginiai. Androgeninį poveikį, identišką vyriškiems hormonams, turi ir kontracepcijai naudojami sintetiniai progestinai, kilę iš androgenų. Kadangi šis poveikis yra nepageidaujamas, neturintis jokių privalumų moterims, jis buvo nuolat mažinamas. Šiuo metu Lietuvoje prieinamose hormoninės kontracepcijos priemonėse progestinai įvairūs: vis mažiau vartojami vidutiniškai išreikštą androgeninį poveikį turintys progestinai, didžiausia dalis priemonių turi silpną androgeninį poveikį turinčius progestinus, ir tik pastaraisiais metais pavyko išrasti du naujoviškus progestinus neturinčius androgeninio poveikio – tai dienogestas ir drospirenonas, papildę nuo seno gerai žinomą ciproterono acetatą. Androgeninio poveikio neturintys progestinai dėl savo savybių gali būti tik kontraceptinėse tabletėse.

    Antiandrogeninis - vyriškų hormonų androgenų veiklą slopinantis. Antiandrogeniniais progestinais vadinami progestinai, kurie prisijungdami prie gausybės odoje esančių androgenų receptorių, juos “užrakina”, neleisdami prisijungti natūraliems vyriškiems hormonams. Todėl sureguliuojama riebalų gamyba ir apsaugoma nuo spuogų kilimo, neleidžiama augti plaukams vyriškose zonose, pristabdomas plaukų slinkimas. Ši savybė būdinga androgeninio poveikio neturintiems progestinams dienogestui, drospirenonui, ir senajam ciproterono acetatui.

    ProgestinasPoveikis
    Natūralus progesteronasSlopina ovuliaciją, stabdo gimdos gleivinės vešėjimą, stabdo androgenų poveikį odai blokuodamas receptorius, stabdo estrogenų sukeltą skysčių kaupimąsi. Nevartojamas kontracepcijai, nes greitai skyla, reikia didelių dozių (apie 300mg ), sukeliančių nepageidaujamą poveikį.
    DrospirenonasMažomis dozėmis (3mg) slopina ovuliaciją ir stabdo gimdos gleivinės vešėjimą, stabdo androgenų poveikį odai blokuodamas receptorius, stabdo estrogenų sukeltą skysčių kaupimąsi. Neslopina kepenų fermentų aktyvumo, todėl nesikiša į medžiagų apykaitos procesus. Skirtas kontracepcijai, PMS simptomų, spuogų gydymui.
    DienogestasMažomis dozėmis (2mg) slopina ovuliaciją kiaušidžių lygmenyje ir stipriai slopina gimdos gleivinės vešėjimą, stabdo androgenų poveikį odai blokuodamas receptorius. Poveikis kiaušidėse ir gimdoje santykinai žymiai stipresnis, nei poveikis galvos smegenyse (mažai įtakoja kiaušidžių veiklą reguliuojančių hormonų gamybą). Neslopina kepenų fermentų aktyvumo, todėl nesikiša į medžiagų apykaitos procesus. Greitai išsiskiria iš organizmo. Skirtas kontracepcijai.
    Ciproterono acetatasMažomis dozėmis (2mg) slopina ovuliaciją ir stabdo gimdos gleivinės vešėjimą, stabdo androgenų poveikį odai blokuodamas receptorius. Skirtas nuo androgenų priklausančioms moterų ligoms gydyti – vidutiniam ir sunkiam spuoguotumui, plaukuotumui, plaukų slinkimui.
    GestodenasMažiausiomis, iš vyriškos kilmės progestinų, dozėmis (0,06-0,075mg) slopina ovuliaciją ir stabdo gimdos gleivinės vešėjimą. Androgeninis poveikis silpnas. Derinamas su skirtingomis etinilestradiolio dozėmis – 15mcg (Mirelle), 20mcg, 30mcg. Skirtas kontracepcijai.
    Dezogestrelis(Etonogestrelis)Mažomis dozėmis (0,15mg) slopina ovuliaciją ir stabdo gimdos gleivinės vešėjimą. Aktyvinamas kepenyse, slopina kepenų fermentų aktyvumą. Androgeninis poveikis silpnas. Etonogestrelis yra aktyvus dezogestrelio pakaitalas makštinei kontracepcijos formai. Skirti kontracepcijai.
    Norgestimatas(Norelgestrominas)Mažomis dozėmis (0,25mg) slopina ovuliaciją ir stabdo gimdos gleivinės vešėjimą. Aktyvinamas kepenyse į levonorgestrelį bei daugelį kitų metabolitų, kurių poveikis nėra visiškai žinomas, slopina kepenų fermentų aktyvumą. Pagrindinės veiklios medžiagos levonorgestrelio androgeninis poveikis vidutinis. Norelgestrominas yra aktyvus norgestimato pakaitalas pleistrinei kontracepcijos formai, pasižymintis panašiomis savybėmis. Skirti kontracepcijai.
    LevonorgestrelisPirmasis ir seniausias plačiai pradėtas vartoti kontracepcijai progestinas, kuris mažomis dozėmis slopina ovuliaciją ir stabdo gimdos gleivinės vešėjimą. Slopina kepenų fermentų aktyvumą. Androgeninis poveikis vidutinis. Skirtas kontracepcijai vienfazėse ir fazinėse tabletėse. Mūsų šalyje vartojamumas mažėja.

    NAUJAUSI KONTRACEPTINIŲ TABLEČIŲ TYRIMAI

    PavadinimasMetaiIšvados
    Krūties vėžio“The New England Journal of Medicine" 2002;Atlikus palyginamąją tyrimą, apibendrinusį net 54 tyrimų duomenis bei įvertinusį 4575 sergančių krūties vėžiu ir 4682 neturinčių šios ligos 35-64 metų amžiaus moterų duomenis nustatyta, kad nėra sergamumo krūties vėžiu ryšio su kontraceptinių tablečių vartojimu tyrimo metu ar praeityje. Nenustatyta ryšio, kad rizika būtų didesnė tarp moterų, kurių šeimos anamnezėje yra buvę krūties vėžio atvejų, ar tarp tų, kurios kontraceptines tabletes buvo pradėjusios vartoti nesulaukusios 20 metų. Šios išvados reikšmingumą sustiprina faktas, kad net 75% šiame tyrime dalyvavusių moterų yra vartojusios kontraceptines tabletes.
    Libido (lytinis potraukis)“The European Journal of Contraception and Reproductive health Care” 2003;Atlikus kelerius metus trukusį tyrimą dalyvaujant 1073 moterims, su tikslu palyginti, kaip kontraceptinių tablečių ir varinių spiralių naudojimas kontracepcijai keičia moterų libido, nustatyta, kad lytinio potraukio pokytis buvo toks pat tiek vartojusių hormoninę kontracepciją, tiek spiralę vartojusių grupėse. Nustatyta, kad libido mažėja didėjant amžiui, trūkstant žinių apie kontraceptinių priemonių poveikį bei efektyvumą (35 proc. daugiau nusiskundimų), esant prastiems santykiams su sutuoktiniu (2-5 kartus dažnesni nusiskundimai), mažesnį lytinį potraukį jaučia negimdžiusios (70 proc. daugiau nusiskundimų) bei vėlai pradėjusios lytinį gyvenimą moterys (pradėjusios lytinį gyvenimą būdamos vyresnės nei 25 metų, dukart dažniau atžymėjo libido sumažėjimą). Abiejų rūšių priemones vartojusios moterys nurodė libido pagerėjimą 6-12 mėnesiais.
    Savijauta ir skysčių kaupimosi sukelti simptomai“The European Journal of Contraception and Reproductive health Care” 2003;Tyrimas įvertinęs 336 moterų savijautą 6 mėnesius vartojant tabletes su drospirenonu Yarina nustatė, kad žymiai pagerėjo moterų psichologinė savijauta, žymiai sumažėjo prieš ir mėnesinių metu atsirandančių problemų (pilvo pūtimo, krūtų skausmingumo). 80 proc. moterų savijauta pagerėjo, 75 proc. moterų teigė patenkintos gydymo efektu. Kūno svoris kiek sumažėjo ar liko stabilus daugumai moterų.
    Efektyvumas ir toleravimas. Kūno svoris.“The European Journal of Contraception and Reproductive health Care”Tyrimas, trukęs 13 ciklų, palygino 2069 kontraceptines tabletes su drospirenonu arba su dezogestreliu vartojusių moterų ciklo kontrolės, toleravimo, kontraceptinio efektyvumo bei kūno svorio kitimo skirtumus. Iš visų kriterijų, statistiškai patikimu skirtumu skyrėsi skirtingų tablečių įtaka svoriui. Visą Yarina vartojimo laiką daugumai moterų svoris kiek sumažėjo arba nekito, o vartojusių tabletes su kitu progestinu tarpe buvo daugiau moterų, kurių svoris padidėjo.

  • Šaltinis
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
    www.DELFI.lt
    Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją