Žinoma, be saldžių produktų visiškai apsieiti neišeina – juose yra angliavandenių, gyvybiškai svarbių organizmo funkcionavimui. Mūsų ląstelės visiškai priklauso nuo reguliaraus angliavandenių patekimo į organizmą, juk jie suteikia energijos. Be to, cukrus padeda gamintis serotoninui – „laimės hormonui“. Tačiau jei meilė saldumynams virsta manija, gali kilti rimtų sveikatos problemų, perspėja portalas passion.ru.

Pastaruoju metu mokslininkams pavyko sužinoti daug naujų dalykų apie saldumynų žalą.

Šalutiniai „saldaus gyvenimo“ poveikiai

Nevaisingumas

Naujas tyrimas, kurį atliko Harvardo universiteto specialistai, parodė, kad didelio saldumynų kiekio vartojimas veikia testosterono ir estrogeno gaminimąsi.

Cukrus padidina lipidų, kuriuos gamina kepenys, lygį, o jie savo ruožtu sumažina specialaus baltymo SHBG lygį. Būtent SHBG atsakingas už testosterono ir estrogeno kiekio kraujyje pusiausvyrą. Panašaus pobūdžio disbalansas galiausiai gali sukelti nevaisingumą.

Pienligė

Damos, negalinčios atsisakyti tortuko ar šokolado, dažniau kenčia nuo pienligės (urogenitalinės kandidozės). Pienligės atsiradimo priežastis – Candida rūšies grybeliai. Jų yra praktiškai kiekvieno žmogaus organizme, tačiau liga atsiranda tik tuomet, kai jų tampa pernelyg daug.

Dažniausiai tai atsitinka vartojant antibiotikus, tačiau išprovokuoti padidėjusį grybelių aktyvumą gali ir maistas, kuriame gausu angliavandenių – t.y. saldumynai.

Žarnyno vėžys

Amerikiečių mokslininkai perspėja, kad liūdna saldumynų vartojimo pasekmė gali būti ir vėžys. Didelio saldumynų kiekio vartojimas priverčia organizmą aktyviai gaminti insuliną – tai gali išprovokuoti piktybinių darinių atsiradimą žarnyne. Tokią išvadą padarė gydytojai, stebėję kelis tūkstančius moterų.

Saldumynai pražūtingi smegenims

Itin didelį susirūpinimą specialistams kelia galimas pražūtingas saldumynų poveikis smegenims. Ispanų mokslininkai teigia: cukrus neigiamai veikia smegenis.

Mokslininkai atliko bandymus su pelėmis dėl retos paveldimos ligos – Laforo sindromo. Sergant šia liga, glikogenas ima kauptis smegenų ląstelėse. Galiausiai kyla epilepsiniai priepuoliai, judėjimo pakenkimai, silpnaprotystė.

Kad smegenų ląstelėse nesikauptų glikogeno, organizme gaminasi dviejų tipų baltymai. Už kiekvieną tų baltymų atsako tam tikras genas. Jei vienas genų pažeistas, atsiranda Laforo sindromas.

Cukrus ir protinės savybės

Kalifornijos universiteto mokslininkai priėjo įdomių tyrinėjimo išvadų. 803 mokyklose-internatuose ir devyniose nepilnamečių kolonijose jie atliko tyrimą. Iš šių vaikų mitybos raciono jie išėmė cukrų ir saldumynus, juos pakeisdami daržovėmis ir vaisiais.

Rezultatai buvo neįtikėtini: vaikų pažymiai išaugo vidutiniškai vienu balu penkiabalėje sistemoje, o penkiasdešimt procentų visų protiškai atsilikusių vaikų pripažinti sveikais.

Sutrumpėja gyvenimo trukmė

Cukraus pliusais ir minusais sveikatai susidomėjo ir mokslininkai iš Vokietijos. Jie nustatė, kad gliukozė gali sutrumpinti žmogaus gyvenimą – vidutiniškai dvidešimt penkiais procentais (tai lygu maždaug penkiolikai žmogaus gyvenimo metų). Vėlesnės vokiečių mokslininkų išvados buvo patvirtintos amerikiečių tyrinėtojų iš Kalifornijos.

Pavojai nėščiosioms

Dar vienas pavojus, susijęs su saldumynų vartojimu: angliavandenių perteklius nėščios moters racione gali išprovokuoti alergines vaikų reakcijas ir padidinti nervinės sistemos ligų vystymosi riziką.

Cukraus pakaitalai

Kai kurie žmonės, ieškodami geriausios alternatyvos cukrui, ima naudoti jo pakaitalus – jie ne tokie kaloringi, o skoninėmis savybėmis mažai skiriasi nuo „originalo“. Populiariausi cukraus pakaitalai – sacharinas, suklamatas, aspartamas, ksilitas ir sorbitas.

Tačiau vartojant nesaikingai ir šie pakaitalai gali padaryti žalos. Pavyzdžiui, didelės sacharino dozės gali lemti piktybinių darinių formavimąsi – sacharino suvartoti rekomenduojama ne daugiau kaip keturias tabletes per dieną. Šalutinis suklamato ir aspartamo poveikis – alergija.

Nelinksmas išvadas dėl sorbito neseniai pateikė britų specialistai. Jie įrodė, kad cukraus pakaitalas sorbitas (E420) gali sukelti žarnyno sutrikimus, skrandžio skausmus, viduriavimą. Itin didelis sorbito kiekis naudojamas gaminant kramtomąsias gumas, taip pat sorbitas įeina į kai kurių dantų pastų sudėtį.

O ką daryti smaližiams, kurie neturi valios atsisakyti savo mėgstamų delikatesų? Svarbiausia tokiems žmonėms – žinoti saiką. Juk visos šios baisios pasekmės atsiranda tik piktnaudžiaujant saldžiais produktais.

Tačiau jei vis dėlto jaučiate, kad nepajėgiate atsisakyti įprasto torto ar pyrago gabalėlio, pasistenkite vadovautis šiais dietologų patarimais:

1. Pakeiskite cukrų medumi ir džiovintais vaisiais.

2. Apribokite gliukozės suvartojimą. Pereikite prie fruktozės ar laktozės (dideli jų kiekiai yra vaisiuose.

3. Stenkitės arbatą gerti be cukraus, o vietoje saldžių gazuotų gėrimų rinkitės mineralizuotą vandenį.

Kompromisas

Jei be saldumynų niekaip neapsieisite, pasistenkite nors rinktis mažiau kenksmingus saldumynus, pavyzdžiui:

• Medų. 100 g šio produkto yra paros geležies, magnio ir kalio dozė. Jei nesate alergiški, rinkitės medų. Jis pasižymi antibakterinėmis savybėmis, naudingas peršalus, esant nemigai. 100 g kaloringumas – 320 kcal.

• Marmeladą. Pektinas, kurio yra marmelade, labai naudingas – jis padeda pasišalinti iš organizmo toksinėms medžiagoms, net sunkiųjų metalų druskoms ir radionuklidams. Taip pat valo organizmą nuo blogojo cholesterino. 100 g kaloringumas – 290 kcal.

• Džiovintus vaisius. Juose gausu ląstelienos, geležies, magnio. Tai naudinga kraujagyslėms, širdžiai ir virškinimo traktui. 100 kaloringumas - 240-270 kcal.

• Zefyrus. Žinoma, ne pats naudingiausias desertas, bet geriau nei pyragėliai ir saldainiai. Zefyruose gausu baltymų, geležies ir fosforo. 100 g kaloringumas – 300 kcal.

Taigi apie saldumynų žalą jus perspėjome. Žinodami galimas potraukio saldumynams pasekmes, galime pasistengti jų atsisakyti. Prisiminkite aukso vidurio taisyklę – tuomet neteks gailėtis, persivalgius šokolado ar saldainių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)