24 metų Maxas Schremsas, šių metų birželį dalyvavęs vieno iš „Facebook“ vadovų paskaitoje Santa Clara universitete (JAV), ten besimokant pagal mainų programą, nusprendė paprašyti „Facebook“ atsiųsti jo duomenų kopiją, rašo guardian.co.uk.

M. Schremsas buvo labai nustebintas, kai galų gale jam iš Kalifornijos valstijos buvo atsiųstas optinis diskas su žinutėmis ir informacija, kurią jis iš savo paskyros buvo ištrynęs praėjus trejiems metams po prisijungimo prie tinklo.

Duomenis gavęs M. Schremsas nusprendė sudaryti 22 punktų sąrašą ir pateikti jį Airijos duomenų apsaugos komisarui, kuris kitą savaitę atliks pirmąjį „Facebook“ auditą. Į Airijos pareigūnus austras kreipėsi sužinojęs, kad visus vartotojus Europoje administruoja „Facebook“ Airijos padalinys. Komisaro atstovė spaudai patvirtino, kad audito metu pareigūnai tikrins, ar M. Schremso kaltinimai yra pagrįsti. Jeigu komisaras nuspręs oficialiai imtis kaltinimo ir bus nustatyta, jog „Facebook“ ar kurie nors šios įmonės darbuotojai yra kalti pažeidus duomenų apsaugos įstatymus, kaltiesiems gresia maksimali 100 000 eurų bausmė.

M. Schremsui atsiųstuose 1200 puslapių informacijos buvo surašyta kokius pasiūlymus draugauti jis atmetė, atvejus, kai jis ką nors pašalino iš draugų sąrašo bei visų pokalbių per „Facebook“ įrašai. Taip pat buvo pateiktas ir sąrašas nuotraukų, iš kurių M. Schremsas pašalino savo žymėjimą, sąrašas asmenų, kuriuos jis kada nors „bakstelėjo“, įvykių, kuriuose jis dalyvavo, užklausų, į kurias jis neatsakė ir daugybė kitų duomenų.

Informacija buvo suskaidyta į 57 kategorijas – prisijungimo duomenis (sąrašas, kuriame nurodyta kada jis prisijungė ir koks IP buvo naudojamas prisijungimo metu), kuriuose buvo nurodomi ir elektroninio pašto adresai, kurių M. Schremsas pats niekada į „Facebook“ neįrašinėjo, bet, studento manymu, tie adresai tikriausiai buvo paimti iš kito vartotojo paskyros.

„Išsiaiškinau, kad „Facebook“ saugojo mano labai asmeniškas žinutes, kurias parašiau ir ištryniau ir kurias paviešinus galėjo būti stipriai pakenkta mano reputacijai. Nesakau, kad ten buvo kas nors nelegalaus ar draudžiamo, tiesiog, tarkim, ten buvo informacijos, kuriai pasklidus būtų neįmanoma gauti darbą teisės srityje“, - sakė M. Schremsas. Pasak jo, „Facebook“, saugodami duomenis, kuriuos vartotojas mano ištrynęs, elgiasi tarsi CŽV ar KGB.

„Informacija yra galia, o informacija apie žmones yra galia žmonių atžvilgiu. Baugina tai, kad visą šią informaciją turi „Facebook“. Be abejo, jie ta informacija dabar nepiktnaudžiauja, tačiau kelia susirūpinimą tai, kas galėtų nutikti, jei būtų pažeisti privatumo reikalavimai – nesvarbu, ar pažeidėjas būtų programišius, ar įmonėje dirbantis žmogus.

„Facebook“ atstovas spaudai pranešime sakė: „Facebook“ pateikė M. Schremsui visus duomenis, kurių jis prašė. Į šią informaciją buvo įtraukto ir „Facebook“ vidiniai apsaugos nuo sukčiavimo duomenys bei visos analitinės procedūros, kurias vykdo „Facebook“. Tai akivaizdžiai nėra asmeninė informacija ir Airijos duomenų apsaugos įstatymas išmintingai nurodo vertingas bei protingas ribas duomenų, kuriuos reikia perteikti, atžvilgiu“.

„Facebook“ skelbia, kad bet kuris vartotojas gali atsisiųsti savo „asmeninį archyvą“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją