„Teisingumo teismo sprendimas galų gale iš mirties taško pajudino intelektinių teisių gynimą interneto erdvėje. Iki šiol kiekvienoje ES šalyje tai buvo sprendžiama skirtingai, o Lietuvoje kildavo klausimų, ar toks svetainių blokavimas yra teisėtas. Nuo šiol autoriai galės kreiptis į teismą prašydami apriboti prieigą prie jų teises pažeidžiančių svetainių“, – situaciją komentavo „AAA Law“ advokatas ir partneris Andrius Iškauskas.

Pasak A. Iškausko, su interneto svetainėmis, talpinančiomis autorių ir gretutines teise pažeidžiantį turinį, efektyviai galėjome kovoti tik tuo atveju, jei jos veiklą vykdo Lietuvoje. Nuo šiol autorių teisių gynėjai gali imtis ir kitų priemonių – reikalauti, kad interneto paslaugų teikėjai blokuotų be autorių sutikimo publikuojamą turinį. Anot advokato, tokių pačių priemonių bus galima imtis ir prieš nelegalių azartinių lošimų, pornografijos ar kitokį nelegalų turinį turinčias svetaines.

Minimas teismo sprendimas buvo priimtas, kuomet tarp dviejų filmų gamyba užsiimančių įmonių – „Constantin Film“ ir „Wega“ – ir interneto prieigos teikėjos „UPC Telekabel Wien“ kilo konfliktas dėl filmų platinimo. Šios filmus gaminančios bendrovės nustatė, kad vienoje interneto svetainėje be jų sutikimo siūloma atsisiųsti tam tikrus jų pagamintus filmus arba juos žiūrėti srautinio siuntimosi būdu. Minėtos įmonės paprašė už laikinųjų apsaugos priemonių taikymą atsakingo teisėjo priimti nutartį, kuria interneto prieigos teikėja būtų įpareigota blokuoti savo klientams prieigą prie nagrinėjamos interneto svetainės, nes šioje svetainėje be jų sutikimo padaromi viešai prieinami kinematografijos kūriniai, į kuriuos jos turi teisių, gretutinių autorių teisėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)