Įmonės generalinio direktoriaus Larso Nybergo teigimu, mobiliojo ryšio operatoriai 80 proc. pajamų gauna už balso skambučių paslaugą, nors 80 proc. apkrovos bazinėms stotims sudaro duomenų perdavimas. Pasak L. Nybergo, tokia padėtis negali tęstis ilgai ir teks ieškoti naujų verslo modelių. Juolab, kad šios bendrovės skaičiavimais vidutinis duomenų srautas per mėnesį vienam išmaniojo telefono vartotojui naudojantis mobiliojo ryšio tinklais šiuo metu yra apie 300 MB per mėnesį, po 5 metų vidutinis perduodamų duomenų kiekis turėtų šoktelėti iki 3 GB/mėn., dar po 5 metų – iki 45 GB/mėn.

Siekiant patenkinti augančius vartotojų poreikius, „TeliaSonera“ plės ryšio tinklų pajėgumus, daugiausiai dėmesio teikiant 4G infrastruktūros plėtrai, juolab, kad jau pradeda rastis ir „pirmosios kregždės“ - 4G LTE technologiją palaikančius telefonus jau pristatė „Samsung“ LG, HTC.

Norint palaikyti pakankamą tinklo plėtrą ir ryšio kokybę, reikalingos investicijos, o tam, kas būtų galima investuoti, reikia kad vartotojai mokėtų po 30 eurų per mėnesį ir jų įmokos nesumažėtų iki 15 eurų, nes kitaip nebus galima investuoti, tvirtino L. Nybergas.

Gana ambicingą „TeliaSonera“ verslo planą pristatė įmonės mobiliųjų paslaugų vadovas Hakanas Dahlstromas: bendrovė jau seniau yra pareiškusi, kad apmokestins balso perdavimą internetu ir šios pozicijos neatsisako. Dabar numatyta išskirti atskirą 100 MB dydžio duomenų paketą vien balso paslaugoms ir apmokestinti jį 6 eurais. Apmokestintas bus ne tik per „TeliaSonera“ programėlę keliaujantis balso duomenų srautas, bet ir balsas, perduodamas naudojantis kitų gamintojų programėlėmis. H. Dahlstromo teigimu, priklausomai nuo to, kokia balso perdavimo programa naudosis vartotojas, to turėtų pakakti 5-10 valandų. Naujo verslo modelio bandymai prasidės jau kovą, Ispanijoje, paslaugą teiks „TeliaSonera“ valdomas mobiliojo ryšio operatorius „Yoigo“. Sėkmės atveju toks duomenų perdavimo apmokestinimas bus pasiūlytas ir kitose rinkose.

„Omnitel“ reikia pasitempti

H. Dahlstromas taip pat užsiminė, kad šiais metais tikisi geresnių „Omnitel“ veiklos rezultatų, kad šiemet turi nutikti „kažkas“, dėl ko rezultatai pagerės. Paprašius patikslinti kokių permainų, suteiksiančių galimybę „Omnitel“ sustiprinti finansinius rezultatus, galima tikėtis, jis DELFI atsakė: „Mums reikia pasitempti, reikia efektyvinti veiklą visais atžvilgiais, reikia vartotojams pasiūlyti geresnes paslaugas ir užtarnauti daugiau jų pasitikėjimo“.

Paklausus ar bus imamasi kokių nors planų siekiant iš žmonių atminties ištrinti nemalonius prisiminimus apie planą „Asmeninis“ po kurio įvedimo žmonės suskubo naudotis kitų operatorių teikiamomis paslaugomis, susidarė labai nepalankią nuomonę apie „Omnitel“ ir iki šiol piktu žodžiu mena šią bendrovę, H. Dahlstromas atsakė: „Skausminga tai, kad padarius klaidą jos taisymas trunka labai ilgai. Manau, dabar taisome savo įvaizdį vartotojų akyse teikdami labai patrauklius pasiūlymus su patraukliais terminais – šiuo atveju nelabai daug ką daugiau galima padaryti. Reikia labai ilgai kokybiškai dirbti kad pagerėtų įvaizdis. Po rimtos klaidos įvaizdžio taisymas visuomet trunka ilgai. Tikiuosi, kad 2012 metais padėtis gerės“.

„Tele2“ vadovas: megabaitas megabaitui nelygu

Leidinys „Verslo žinios“ rašo, kad skirtingo mobiliuoju internetu perduodamų duomenų apmokestinimo jau ėmėsi ir „Tele2“. Įmonės generalinis direktorius Matsas Granrydas sakė: "Megabaitas nelygu megabaitui. Todėl kai kuriose rinkose jau pradėjome teikti mobiliojo interneto paketus, leidžiančius ar neleidžiančius naudotis tam tikromis paslaugomis."

Radus geriausiai veikiantį duomenų apmokestinimo receptą, M.Granrydo teigimu, tradicinės balso paslaugos apskritai gali tapti nemokamos, tuomet visą uždarbį ryšio tiekėjams neš mobilusis telefonas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)