Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad technologijos diegimas paspartins daiktų interneto plėtrą ir išmaniųjų prietaisų naudojimą Baltijos šalyse.

Duomenų perdavimas siaurajuosčiu tinklu prailgina mobiliųjų įrenginių baterijų veikimo laiką, o mažų duomenų paketų, reikalingų daiktų interneto įrenginių komunikacijai, perdavimas čia kainuoja daug pigiau nei įprastu tinklu, todėl yra efektyvesnis.

„Tam, kad prasidėtų tikroji daiktų interneto plėtra, turime rasti būdą daviklių ir kiti įrenginių duomenis mobiliuoju internetu perduoti labai efektyviai – mažomis sąnaudomis ir patikimai. Pasitelkę siaurajuostčio daiktų interneto technologiją galime pilnai pasinaudoti 4G ryšio teikiamomis galimybėmis, sumažinti kaštus ir net padidinti baterijų veikimo laiką“, – sakė „Nokia“ vadovas Vakarų Europoje Wolfgang Hackenberg.

Pasak jo, iki šiol 4G ryšio plėtra buvo nukreipta į didesnio interneto greičio užtikrinimą, o nauja technologija atveria kitų galimybių. Siaurajuosčio mobiliojo daiktų internetas geriau veikia pastatuose, užtikrina mažesnį energijos sunaudojimą, todėl daiktų interneto įrenginių baterijos gali veikti net iki 10 metų, o taip pat leidžia į vieną tinklą sujungti milijonus įrenginių.

„Kolegų Estijoje proveržis yra labai reikšmingas – sėkmingai išbandyta ateities technologija, kuri atpigina daiktų interneto sprendimus ir pagerina jų veikimą. Tai didins technologijų prieinamumą ir patikimumą, todėl daugės ir paslaugų vartotojams. Kolegų patirtimi pasinaudosime kurdami paslaugas klientams Lietuvoje“, – sakė Deividas Praspaliauskas, „Tele2“ verslo plėtros vadovas.

Technologijos bandymuose Taline „Tele2“ ir „Nokia“ parodė išmanųjį automobilinį temperatūros daviklį, kuris siaurajuosčiu daiktų internetu perduoda duomenis naudojantis „Tele2“ 4G tinklu Estijoje.

Įdiegus išmanųjį daviklį automobilyje, karštą vasaros dieną sistemą stebi temperatūros pokyčius salone ir įspėja vairuotoją, jei temperatūra pavojingai pakyla. Tai padėtų išvengti nelaimių, jei automobilyje lieka vaikai ar gyvūnai, ar tiesiog maisto produktų sugadinimo.

„Tele2“ technologijų direktorius Estijoje Ervins Kampans pasakojo, kad išbandyta technologija gali būti pritaikyta daugelyje sričių – ne tik transporte, bet ir matavimo įrangoje, apsaugos sistemose ar namų įrenginiuose, paverčiant juos išmaniaisiais. Tikimasi, kad siaurajuostis daiktų internetas atvers naujas galimybes šildymo ir apšvietimo sistemų automatizavime, nuotolinėse medicinos operacijose, žemdirbystėje, miškininkystėje ir kt.

Siaurajuosčio ryšio technologija gali realiai paskatinti sprogstamąją daiktų interneto plėtrą. Prognozuojama, kad iki 2023 m. šiuo būdu bus sujungti trys milijardai įrenginių. Dėl mažesnių ryšio kaštų ir taupesnio baterijų naudojimo atsiranda galimybė paversti visą gyvenamąją aplinka patogesne – nuo išmanaus gatvių apšvietimo ir parkavimo, iki išmaniųjų eismo ženklų, kurie gali keistis priklausomai nuo eismo ir oro sąlygų.

Demonstracija sutapo su siaurajuosčio daiktų interneto pasaulinio standarto pagal 3GPP rengimo pabaiga. Tai – labai reikšmingas įvykis, leidžiantis industrijai naują technologiją pritaikyti komerciniam naudojimui.

Technologijos palaikymui Estijoje „Tele2“ reikės tik atnaujinti 4G bazinių stočių tinklo programinę įrangą. Operatorius taps vienu pirmųjų, kas galės teikti siaurajuosčio daiktų interneto paslaugas klientams. „Tele2“ Estija jau sudarė išankstines sutartis su vietiniais startuoliais „Cityntel“, kurie siūlo išmaniojo gatvių apšvietimo paslaugą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)