Mokslo ir technologijų populiarinimo centro specialistai paprašė lietuviškų elektroninių specializuotų kompiuterinės technikos parduotuvoų atstovų išvardinti po penkis rekomenduojamus planšetinius, verslo, biudžetinius ir žaidimų kompiuterius. Pasiūlytus modelius pardavėjai išrikiavo tam tikru eiliškumu: aukščiausią poziciją gavo modeliai, kurie yra ne tik populiariausi prekyboje, bet ir naujiems pirkėjams siūlomi pirmuoju bandymu, o penktoje vietoje tokie modeliai, kurie būtų siūlomi tais atvejais, kai nė vienas iš keturių pirmųjų siūlymų pirkėjo netenkina.

Savus pasiūlymus pateikė turbūt visiems puikiai žinomos kompiuterinės technikos parduotuvės 1a.lt, skytech.lt, kompiuteriai.lt ir dellshop.lt .

Kai apklausos duomenys buvo sugrupuoti pagal modelių šeimas, sudarytas geriausių kompiuterių reitingas ir paaiškėjo labai įdomūs rezultatai.

Reitingo viršūnėje – „Lenovo“

Geriausių kompiuterių reitingo viršūnėje surasite tokius modelius:

geriausias biudžetinis kompiuteris – „Lenovo IdeaPad Z50-70“
geriausias verslo kompiuteris – „Lenovo IdeaPad Yoga3 Pro“
geriausias žaidimų kompiuteris – šiame segmente pirmą vietą užėmė du modeliai: „MSI GT72 Dominator“ ir „Dell Alienware 17“
geriausia planšetė - „Lenovo IdeaTab Yoga Tablet 2 10.1“

Nesunku pastebėti, jog reitingo nugalėtojas yra Kinijos kompanija „Lenovo“, kuri pirmą poziciją užleido tik žaidimų kompiuterių segmente. Tačiau verta prisiminti, jog „Lenovo“ net ir neturi specializuotos žaidimų kompiuterių serijos, kuo gali pasigirti „MSI“, „Dell“, „Asus“ bei „Acer“ kompanijos. Bet ir tai gali greitai pasikeisti – šią savaitę jau pasirodė gandai, kad „Lenovo“ rimtai svarsto galimybę perimti MSI žaidimų kompiuterių verslą. Tiesa, pati MSI neigia šiuos gandus, bet kai kalba eina apie panašaus lygio derybas, oficialaus patvirtinimo neverta net ir tikėtis.

O kur „Apple“?

Apie kokios kompanijos kompiuterius kalbama dažniausiai? Ką labiausia mylime ir nekenčiame? Žinoma, jog apie „Apple“. Jos gaminami produktai beveik etaloniniai – jie giriami, peikiami, dievinami arba daužomi, bet abejingų nepalieka. Tad logiškas klausimas, o kaip gi šiame reitinge sekėsi „Apple“ nešiojamiems kompiuteriams – „iPad“ ir „iMac“ šeimų atstovams?

Kaip bebūtų keista, vienintelę gerą žinią „Apple“ gerbėjams turi planšetinių kompiuterių reitingas – jame „iPad Air 2“ užėmė garbingą trečią poziciją.

Jokiame kitame reitinge „Apple“ kompiuteriai ne tik neužėmė prizinės vietos, bet ir iš vis nebuvo paminėti pasiūlymų sąrašuose. Dar suprantama biudžetinių ar žaidimų kompiuterių reitingas –„iMac“ atstovams čia iš ties ne vieta, bet kodėl jų nėra net verslo reitinge?

Kodėl taip yra, paklausėme parduotuvės „Skytech.lt“ konsultantų – jų pasiūlyti geriausi modeliai praktiškai idealiai sutapo su galutiniu reitingu, tad „Skytech.lt“ lengvai laimėjo geriausių ekspertų vardą.

Pasak jų, tokios tendencijos nėra keistos – „Lietuvoje be konkurencijos karaliauja „Windows“ kompiuteriai, o „iMac“ renkasi tik specifinių poreikių pirkėjai, pavyzdžiui dizaineriai ar inžinieriai. Paprastiems namų kompiuteriams jie per brangūs; žaidimams – paprastai perkami stacionarūs kompiuteriai ir galingesnės grafinės sistemos, o jei jau nešiojamas kompiuteris, tai kaip taisyklė – MSI“.

Panaši situacija ir su „iPad“ – nors jis dar pakliūna į planšetinių kompiuterių reitingą, bet užkopti į viršūnes būtų labai sudėtinga. Namams ir vaikams jie per brangūs – pasak, „Skytech.lt“, šiuose segmentuose be konkurencijos „Android“ planšetai, kurie yra gerokai pigesni. O štai verslo segmente situacija dar kitokia ir čia pasirinkimų nelemia nei kaina, nei techniniai parametrai - „Skytech.lt“ situaciją aiškina taip:

„Pagal techninius parametrus ir pačio gaminio kokybę, „iPad“ planšetai tikrai nenusileidžia konkurentams, tačiau šie aspektai neturi lemiamos įtakos pirkėjo pasirinkimui. Kaina, žinoma, dar turi šiek tiek įtakos, bet kai kalbame apie prestižinius produktus, ši įtaka tikrai ne esminė, kadangi verslo klientai linkę investuoti į kokybiškus ir vardą turinčius sprendimus. Todėl jei pasirinkimą lemtų tik kaina, „iPad“ ko gero šoktelėtų į viršų. Dabar gi dažniausiai pasirinkimus lemia įpročiai, o „Windows“ operacinė sistema yra geriausiai pažįstama aplinka, tad ji suvilioja net ir planšetiniuose kompiuteriuose. Štai todėl pardavimuose ir pasiūlymuose pirmauja universalūs „Lenovo Yoga“ planšetiniai kompiuteriai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (342)