Bendrovės „Orascom Telecom“ atstovės spaudai teigimu, šalies aukščiausiasis vadovas Kim Jong Unas nusprendė, jog Šiaurės Korėjoje dirbantys ar šalį lankantys užsieniečiai turės nevaržomą prisijungimą prie mobiliojo interneto. Kaire (Egiptas) registruotai įmonei „Orascom“ priklauso 75 proc. vienintelio Šiaurės Korėjos mobiliojo ryšio operatoriaus „Koryolink“ akcijų.

„Orascom“ atstovė spaudai Manal Abdel-Hamid tikina, kad atviresnė Šiaurės Korėjos informacijos politika yra skirta tam, kad „suteiktų užsieniečiams daugiau priemonių bendrauti su išoriniu pasauliu“. Praėjusį mėnesį režimas pradėjo leisti turistams šalies viduje naudotis savais mobiliaisiais telefonais – buvo atšauktas daugelį metų galiojęs įstatymas, reikalavęs, kad į šalį atvykstantys svečiai savo mobiliuosius įrenginius apsilankymo laikotarpiui perduotų šalies pareigūnams.

Tokie sprendimai sudaro įspūdį, kad Šiaurės Korėja pamažu pradeda atvėrinėti savo duris išoriniam pasauliui, nors svarbu pažymėti, kad tos durys nėra staigiai ir plačiai atlapojamos – kol kas daugiau laisvių suteikiama tik šalį lankantiems užsieniečiams. Vietiniai gyventojai taip pat galės naudotis kai kuriomis 3G paslaugomis – jiems bus leidžiama siųsti žinutes, bendrauti vaizdo skambučiais, prenumeruoti valstybės kontroliuojamus laikraščius, tačiau jų mobiliojo interneto prieiga bus griežtai ribojama, mat, pasak M. Abdel-Hamid, Šiaurės Korėjos piliečiams „galioja atskiras telekomunikacijos taisyklių rinkinys“.

Tačiau faktas lieka faktu – Šiaurės Korėja, nors ir nestipriai, bet atpalaidavo savo informacinius gniaužtus, o tai yra gana stebinanti permaina vertinant ilgą totalitarinės cenzūros patirtį. Panašu, kad režimas ketina sukurti du lygiagrečius internetus – vieną, skirtą užsieniečiams ir kitą, skirtą piliečiams. Tik kol kas nežinia, kaip ketinama išsaugoti atskirtį tarp šių dviejų skirtingų informacijos prieigos lygių. Mat netgi mažutė anga informacijos sienoje gali sukelti iki šiol neregėtą nepageidaujamų žinių antplūdį.

Tiesa, „Wall Street Journal“ žiniomis, 3G internetas nebus pigi paslauga – pats pigiausias 2 GB duomenų persiuntimo paketas kainuos apie 300 JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)