Robotai-siurbliai – tai ne televizoriai, „Samsung“ šioje rinkoje toli gražu nėra stiprias pardavimų, inovacijų ar kokybės lyderio pozicijas užsitikrinęs gamintojas. Mat iki šiol ši Pietų Korėjos kompanija gamino, galima sakyti, tik šluotas ant ratų „Navibot“ – gražiai važinėjančias be žmogaus pagalbos, bet visgi nelabai siurbiančias. O štai pristačius „Powerbot VR9000“ pažadėta, kad tai – iš tiesų siurblys.

Ką gi, palyginsime jį su vienų iš siurblių-robotų rinkos senbuvių, bendrovės „Neato Robotics“, gaminiu „XV Signature“, kuris mano namuose švarą palaiko jau daugiau nei metus.

„Samsung Powerbot VR9000“ ir „Neato XV Signature“ palyginimas
Įvertinus esminius abiejų robotų privalumus tampa aišku, kad būtent „Neato“ siurbliai yra tiesioginis „Samsung“ konkurentas: ir vieni, ir kiti kambarį valo ne atsitiktinai važinėdami po grindų plotą, bet lazeriu išanalizavę kambarį ir sudarę maršrutą sistemingai valydami visą plotą. Ir abu jie iš tiesų siurbia labai neprastai bei praktiškai vienodai (išsamius valymo kokybės palyginimus atliko svetainė Cnet).

„Powerbot VR9000“ funkciniu požiūriu yra labai panašus į „XV Signature“: galima nustatyti valymo laiką, galima paliepti siurbliui kruopščiau išsiurbti nedidelį plotelį. Kur „Samsung“ akivaizdžiai pirmauja prieš „Neato“ gaminį – tai valdyme: „Samsung“ siurblys valdomas nuotolinio valdymo pulteliu, taigi, norint užduoti jam komandą, visai nereikia stotis nuo patogios sofos ir maigyti mygtukus pritūpus. O dar pultelis suteikia galimybę „pirštu parodyti“, kur reikia siurbti. Ir, jeigu siurblys pradėjo tvarkyti namus jums bežiūrint televizorių ar klausantis muzikos, įjungti „tylųjį režimą“ (nors reikia tikėtis, kad jis turėtų sumažinti valymo efektyvumą).

Garso požiūriu, net ir standartiniu režimu dirbantis „Powerbot VR9000“ yra gerokai tylesnis už „XV Signature“. Iš dalies taip yra dėl šepečių skirtumo: „Samsung“ gaminyje šepetys yra šerinis, „Neato“ – silikoninis. O silikono sparneliams daužantis į grindis sukeliamas tikrai nemenkas triukšmas. Ir nors tai gali pasirodyti kaip labai svarbus „Samsung“ privalumas, iš tikrųjų yra ne visai taip: juk beveik visais atvejais visai savaitei užprogramuojamas siurblys į darbą išvažiuos tada, kai šeimininkų nebus namie.

Nors abiejuose siurbliuose pritaikyti navigacijos po patalpą metodai yra praktiškai identiški, visgi „Samsung“ šiek tiek nusileidžia „Neato“ gaminiui: jis yra šiek tiek „bailesnis“ ir vengia siaurų pravažiavimų, per kuriuos iš tikrųjų pratilptų, todėl, tarkime, „Samsung“ siurblio turėtojų virtuvėse maždaug 10 cm atstumu nuo spintelių galimai būtų palikta nevalyta juosta, o jei dalis patalpų yra už siauro pravažiavimo – tektų siurblį į naują erdvė pernešinėti rankomis. Kad būtų aiškiau apie ką kalba, paaiškinsiu: 36 cm pločio siurblys nevažiuoja per 40 cm pločio tarpą tarp kolonos ir lovos ir tai, kas yra kitoje lovos pusėje, lieka rankiniam valymui. „Neato“ yra siauresnis, apie 32 cm pločio, todėl toks tarpas jam lengvai įveikiamas. Bet už tai „Samsung“ po kambarį važinėja gerokai žvitriau ir darbą baigia greičiau – jau po pusvalandžio darbo maždaug 50 kv. m. plote jis baigęs darbą grįžta krautis akumuliatoriaus. „Neato“ tą patį darbą retai atlieka greičiau nei per valandą (siurbimo trukmė priklauso ir nuo kelyje esančių kliūčių kiekio – pavyzdžiui, sukėlus kėdes ant stalų siurbimas užbaigiamas kur kas sparčiau).

Gana dažnai „XV Signature“ siurbliui kylanti problema – užstrigimai: per metus naudojimo jis ne kartą buvo užstrigęs – tai nuspręsdavo, kad nežino, kaip grįžti į „bazę“ (t. y., prie akumuliatoriaus įkrovimo stotelės), tai per savo didelę drąsą užvažiuodavo ant laidų raizgalynės ir be pagalbos nesugebėdavo nusikrapštyti žemyn. Apie „Samsung“ šiuo požiūriu negaliu pasakyti nė vieno blogo žodžio. Bet kita vertus, bandymams skirtas siurblys mano namus valė tik savaitę, taigi, labai sunku pasakyti, ar jam nepasitaikytų panašių navigacijos problemų.

Beje, abu siurbliai yra be šoninio šepetėlio, kuris leistų grindis išvalyti iki pat sienos, todėl maždaug penkių centimetrų pločio juosta prie sienų ir su vienu, ir su kitu siurbliu liks nevalyta.

Paties siurblio priežiūros požiūriu „Samsung“ šiek tiek nusileidžia „Neato“. Nors abiejų siurblių šiukšlių rezervuarų talpa yra labai panaši („Samsung“ – 700 ml, „Neato“ – 660 ml), bet korėjietiško gaminio rezervuaras yra sudėtingesnės konstrukcijos – nuo jo nuimamas ne tik filtras, bet ir vidinis plastikinis barjeras, kuris lyg ir turėtų būti pritvirtintas prie filtro, bet mano naudotame egzemplioriuje jie buvo atsiskyrę. Dėl to plastikinį barjerą buvo galima įstumti kur kas giliau į rezervuarą ir... praktiškai iki nulio sumažinti siurblio efektyvumą. Nors labai tikėtina, kad tinkamos pardavėjo instrukcijos perkant gaminį padėtų tokios klaidos išvengti. Už tai „Samsung“ privalumas – komplektacijoje esantis atsarginis filtras („Neato“ rinkinyje filtras buvo vienintelis).

Turbūt labiausiai nepatikusi „Samsung“ savybė – nuolatinis „dėmesio prašymas“. Jis maždaug valandos intervalais supypsėdavo net ir tada, kai pilnai įkrautu akumuliatoriumi stovėdavo ant savo „bazinės“ stotelės. Tuo tarpu į savo kampą pastačius „Neato“, jį būtų galima praktiškai pamiršti, jeigu nereikėtų valyti šiukšlių rezervuaro: negirdėsite nė pyptelėjimo.

Kaip bebūtų keista, nors „Samsung“ reputacija robotų-siurblių rinkoje nė iš tolo neprilygsta senbuviams „Neato“ ar „iRobot“ („Roomba“ siurblių serijos gamintojams), korėjiečiai už savo gaminį prašo labai solidžios sumos: 679 eurų. Beveik tiek pat, kaip ir už išmanųjį telefoną „Galaxy S6“! Tuo tarpu „Neato“ už „XV Signature“ (tai dvejų metų senumo modelis) prašo vos 449 eurų. O už naujausią ir pažangiausią „Neato Botvac 85“ modelį su šoniniu šepetėliu, išvalančiu pasienius, tektų sumokėti 549 eurus.

Išvada: jeigu namie turite augintinį, jei jūsų gyvenimo draugas ar draugė nuolat skundžiasi „Aš ne dulkių siurblys, o vyras (moteris)“, jeigu Jūsų namai nėra užgriozdinti tiek, kad visi praėjimai būtų vos 20 centimetrų pločio ir jeigu ketinate įsigyti naują išmanųjį telefoną – persigalvokite. Išmanusis telefonas palauks. Siurblys-robotas – kur kas svarbesnė investicija į namų gerovę. O jeigu įsigysite ir papildomą 5 metų garantiją, ta investicija džiugins gerokai ilgiau už telefoną. Bet kalbant konkrečiai apie „Samsung Powerbot VR9000“ – nors jis tikrai patobulėjo lyginant su ankstesniais „Samsung“ gaminiais, dėl išskirtinės kainos ir neišskirtinių savybių jį rekomenduoti labai sunku. Tiesą sakant, sunku būtų jį rekomenduoti net jei jo kaina būtų tokia pati, kaip ir „XV Signature“...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)