Samsung“ kompanija iš kitų išsiskiria tuo, kad kuria modelius kiekvienam segmentui – nuo žemiausios iki aukščiausios klasės. Ir galbūt būtent tai leidžia jiems karaliauti telefonų pardavimų viršūnėse visame pasaulyje (Lietuvoje taip pat). Įdomu tai, kad „Apple“ užtenka išleisti vos du modelius per metus, kad atsidurtų antroje vietoje.

Naujus metus „Samsung“ pradeda pristatydama atnaujintus vidutinės klasės A3, A5 ir A7 (tiesa, A7 kol kas Lietuvoje nebus prekiaujama) modelius.

Aišku, vartotojams neprasprūs pro akis tai, kad pristatomi kaip vidutinės klasės modeliai, šie aparatai kainuoja ne taip jau ir pigiai – 319 eurų už A3 ir 419 eurų už A5 modelį. Pažiūrėkime, ką gamintojas siūlo už tokią kainą?

Nesubraižomas ekranas

Mano rankose – „Samsung Galaxy A5 (2016)“ modelis. 5,2 įstrižainės „Super AMOLED Full HD“ raiškos ekranas padengtas „Corning Gorilla Glass 4“ danga su papildomu stiklu iš abiejų pusių, saugančiu nuo įbrėžimų.

Bandžiau – tikrai geras ekranas ir su raktu jo lengvai nesubraižysi. Galite drąsiai nešiotis kišenėje ar rankinėje be dėkliuko.

Tačiau, toks ekrano derinys yra pakankamai slidus, lengvai krinta iš rankų. Kad nepatirtumėte netikėtų nuostolių, gamintojas čia siūlo išeitį – ekrano apsaugą nuo dužimo ir vandens. Sudužus ar įskilus ekranui, už 30 eurų jis bus pakeistas nauju. Antra nesėkmė jau kainuos 50 eurų. Tiesa, ši paslauga galioja tik Baltijos rinkai skirtiems modeliams, todėl įsigijus jį iš užsienio tiekėjų, tokios privilegijos galite ir negauti.

Pats dizainas labai primena „Samsung Galaxy S6“ modelį, todėl atrodo tikrai nepigiai. Patiko man ir S6, patinka ir šis modelis: tai – lengvas, patogus telefonas, kurio ryškus ekranas nesukelia rūpesčių saulės šviesoje.

Naujas modelis – sena operacinė sistema

Gaila, kad įrenginyje įdiegta ne naujausia operacinė sistema „Android Marshmallow“, o „Lollipop“ versija, todėl neaišku, kada šio modelio savininkai galės džiaugtis naujausia sistema, garantuojančia spartesnį įrenginio veikimą, didesnį funkcionalumą.

Reikia paminėti, kad „Samsung“ paprastai neskuba atnaujinti savo telefonų modelių naujausiomis operacinėmis sistemomis – ypač tai pasakytina apie vidutinės klasės modelius. Todėl net ir įsigijus naujausią modelį, gali tekti ilgokai naudotis senesnės kartos operacine sistema.

„Samsung Galaxy A5 (2016)“ viduje darbą užtikrina „Samsung Exynos 7580“ aštuonių branduolių procesorius ir 2 GB darbinės atminties. Vidinė atmintis – 16 GB, iš kurių vartotojui prieinama tik apie 10 GB, tačiau jei trūksta, galima praplėsti micro SD kortele iki 128 GB. Taip pat „Microsoft“ siūlo dvejiems metams pasinaudoti Onedrive 100 GB debesų paslauga.

Paleidus telefone „AnTuTu“ testą, „A5 (2016)“ surinko beveik 42000 taškų. Tai yra beveik dvigubai geresnis rezultatas nei jo pirmtako. Jei kam patiko pirmos kartos A5 modelis, tai šis išvaizda ir greičiu jį smarkiai lenkia. Ar to pakaks, čia jau kiekvienas pajus pagal naudojimo įpročius.

Atkreipčiau dėmesį į tai, kad paleidžiant fone veikiančias programėles, jos turi pasikrauti iš naujo. Lyginant su pigesniu rinkoje esančiu „Asus Zenfone 2“, kuris turi 4 GB darbinės atminties, „Galaxy A5 (2016)“ atsilieka.

2 GB darbinė atmintis greitai užsipildo, todėl rekomenduotina pasinaudoti „Smart Manager“ funkcija ir nuolat išvalyti užpildytą telefono atmintį. Įprastai naudojant, net 80 proc. darbinė atmintis būna apkrauta, todėl 2 GB RAM man buvo per mažai.

Naudojausi telefonu šiek tiek daugiau nei savaitę, per šį trumpą laiką programėlės „pastrigo“ tik porą kartų. Gal tai tik atsitiktinumas, o gal ir ne, bet savaitė – per trumpas laikas, kad tinkamai įvertinčiau telefono veikimą. Iš praktikos galiu pasakyti, kad pradžioje dauguma mobiliųjų įrenginių veikia sklandžiai, tačiau vėliau jie pradeda strigti ir dirbti lėčiau.

Kad išvengtumėte nemalonių strigimų, rekomenduotina reguliariai tikrinti telefono atnaujinimus, o geriausia – nustatyti automatinį telefono atnaujinimą per wi-fi, kad nenaudotų mobiliųjų duomenų kiekio.

Atpažįsta pagal piršto atspaudą?

Ekrano apačioje yra fizinis įjungimo mygtukas, kuris taip pat naudojamas piršto antspaudo atpažinimui. Tai dar vienas šio telefono privalumas. Tikrai džiugu, kad telefonas gali būti labiau apsaugotas, bet ši funkcija veikia ne be priekaištų.

Ji per lėta, o kartais net neveikė, tik prašydavo nuvalyti pradžios mygtuką arba visai nerasdavo atitikmenų, todėl po kelių nepavykusių bandymų reikėdavo surinkti kodą.

Man tai buvo labai nepatogu, o keletą kartų netgi patekau į tikrai nepavydėtiną padėtį, nes naudoju elektroninę susisiekimo programėlę. Rytą važiuodamas į darbą viešuoju transportu negalėjau greitai pasileisti programėlės ir susimokėti už važiavimą, todėl perpildytame autobuse vis maigydavau telefono ekraną, bandydamas suspaudyti kodo kombinaciją. Tai nebuvo nei greita, nei patogu, nei saugu. Ypač nepatogu, kai piršto atspaudo atpažinimo funkcija streikuoja ilgai ir tau tenka aiškintis kontrolieriams, kad nevažiuoji „zuikiu“, o tiesiog esi „išmanus“. Džiaugiuosi, kad kontrolieriai buvo supratingi ir ši telefono funkcija man neuždirbo baudos.

Asmenukei pakaks pakelti ranką

Išbandęs šį modelį savaitę laiko galiu pasakyti, kad kaip vidutinės klasės modeliui jame įdėta kamera yra visai neprasta. Gale – 13 MP raiškos su optiniu vaizdo stabilizatoriumi, o priekinė kamera – 5 MP raiškos asmenukėms fiksuoti.

Kaip ir „Samsung Galaxy S6“ modelyje kamera pasileidžia dukart paspaudus pradžios mygtuką. Norint greitai įamžinti patikusią akimirką tai labai patogu. Siekiant greitai nufotografuoti asmenukę, užteks prieš aparatą pakelti ranką ir palaikyti atsukus delnu – smagu ir patogu.

Taip pat kamera turi „Pro“ funkciją, kuri leidžia kai kuriuos veiksmus nustatyti rankiniu būdu. Nesuprantu tik vieno dalyko: kodėl neįdiegta galimybė fokusuoti rankiniu būdu? O „Samsung Galaxy S6“ modelyje ši funkcija veikia puikiai...

Nuotraukų kokybė dienos šviesoje mane labai nudžiugino. Rezultatas tikrai puikus, todėl fotografijos mėgėjai čia tikrai nenusivils.
Abu kamerų lęšiai turi f/1.9 diafragmą, todėl teoriškai prastame apšvietime, nuotraukos turėtų būti geresnės. Ar taip yra iš tiesų? Ne.

Dienos metu galima fotografuoti greitai, spalvos natūralios ir ne išryškintos. Sutemus ar prie prasto apšvietimo, nuotraukų kokybė nublanksta, nors ir gali pasigirti šviesia f/1.9 diafragma.

Filmavimo kokybė pakankama, todėl įamžinti akimirkas ir pasidalinti jomis socialiniuose tinkluose šio aparato tikrai užteks. Kiek lėtokas automatinis fokusavimas, bet tai atleistina šiam vidutinės klasės modeliui. Žinoma, galimybės filmuoti 4K raiška ir 60 kadrų per sekundę nėra.

Kad būtų aiškiau, palyginau keletą gamintojų flagmanų ir šiek tiek pigesnį „Asus Zenfone 2“ modelį, kuris taip pat naudoja 13 MP pikselių galinę kamerą.

Svajonių baterija

Dar viena šio telefono teigiama ypatybė – pakankamai gerai tarnaujanti 2900 mAh talpos baterija. Dienai baigiantis net ir aktyviai naudojus telefoną, tikrai nereikės ieškoti, kur įsikrauti jo elementą, tad galite drąsiai naršyti internete ir socialiniuose tinkluose, žaisti žaidimus ir fotografuoti kada tik panorėję.

Jei esate tas, kuris nenuleidžiate akių nuo savo mobiliojo ekrano, šis telefonas jums puikiai tiks ir dėl įdiegtos greito įkrovimo funkcijos. Pilnai įkrauti elementą ji leidžia per pusantros valandos.

Džiugi žinia tiems, kurie telefoną naudoja ne taip aktyviai – „Samsung Galaxy A5 (2016)“ baterija išlaiko netgi iki dviejų parų. O tai jau tikrai didelis pranašumas lyginant su kitais išmaniųjų modeliais.

Pagrindiniai „Samsung Galaxy A5 (2016)“ privalumai:

–Nesibraižantis ekranas.
–Ilgai tarnaujanti baterija, greito įkrovimo galimybė.
–Galimybė naudoti microSD kortelę.
–Greitas 4G+ mobilus internetas su 6 kategorijos LTE tinklo prieiga.
–Pirštų atpažinimo funkcija, telefono saugumui užtikrinti (bet ji turi trūkumų).
–FM radijas keliaujantiems ir nenorintiems naudotis naudoti interneto duomenų.
–Kitose rinkose šis modelis turi galimybę naudoti dvi SIM.

Pagrindiniai „Samsung Galaxy A5 (2016)“ trūkumai:

–Vidinė atmintis tik 16 GB.
–Nėra galimybės filmuoti 4K ir 60 kadrų per sekundę.
–Nekeičiama baterija.
–Per didelė kaina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)