Skaitytoja Emilija rašė: „iPhone“ buvo įkrautas 50 proc., tačiau papūtus Parnidžio kopos vėjui, telefonas išsikrovė kritęs nelygioje kovoje“. Skundų dėl kitų telefonų gamintojų telefonų reakcijos į šaltį DELFI nėra gavęs.

Portalas kalbino Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Fizikos katedros vedėją prof. dr. Artūrą Jukną. Mokslininkas patvirtino, kad „patys prietaisai nebijo temperatūros svyravimų, tačiau apie akumuliatorių to pasakyti negalima.“ Jis pridūrė, kad „kintant temperatūrai, didesnės elektrinės galios akumuliatoriais maitinami prietaisai reikalaus didesnio dėmesio, nei mažos galios prietaisai.“

Taigi tarp šalčio bijančių prietaisų reikėtų įvardinti ne tik telefonus, bet ir kompiuterius, kitą elektroniką, kuri maitinama akumuliatorių energija. Jis patarė, kad esant šaltajam metų periodui, telefonus reikia laikyti kambario temperatūroje, nepalikti automobiliuose ar kitose šaltose vietose.

Atsiradus būtinybei pasinaudoti telefonu lauke, esant -15 ar -20 laipsnių temperatūroje, pokalbis turėtų trukti kiek galima trumpiau, vos kelias dešimtis sekundžių.

„Per tokį trumpą laiką telefonas ir jame esantis akumuliatorius nespės žymiau atšalti. Vėliau, įėjus į šiltą patalpą pokalbį galima vėl pratęsti. Kita vertus, galbūt reiktų telefoną išjungti, išsinešant jį į lauką, ir vėl įsijungti jį tik sugrįžus į šiltą patalpą ir telefono temperatūrai pasiekus kambario temperatūrą“, – tvirtino mokslininkas.

Kodėl šaltyje telefonas išsijungia?

Išmanieji įrenginiai gali ne tik kontroliuoti daugelį išorinių ir vidinių procesų, bet ir apsaugoti save patį nuo nepageidaujamo poveikio, tarkime, nuo pavojingai greitos akumuliatorių iškrovos ar neleistinai gilios iškrovos. Verta pridurti, kad abu procesai mažina akumuliatoriaus talpą ir jo gyvavimo trukmę.

„Išmaniajame prietaise esantis įrenginys nuolat vertina akumuliatoriaus išteklius ir išmaniojo įrenginio momentinio energijos suvartojimo kiekį. Aplinkos temperatūrai nukritus iki -10 ar -15 laipsnių, išmaniojo įrenginio akumuliatoriuje elektrolito tankis pakis, tuo pačiu sumažės judrių jonų ir elektronų koncentracija, užtikrinanti akumuliatoriaus talpą ir jo resursus“, – aiškino mokslininkas.

Akumuliatoriui atvėsus ir sumažėjus jo talpai, išmanusis įrenginys įvertina tai kaip pavojingai greitą akumuliatoriaus iškrovą ir atjungia akumuliatorių nuo įrenginio, apsaugodamas jį. A. Jukna tvirtino, kad tik pabandžius įkrauti akumuliatorių, išmanusis įrenginys vėl pradės veikti.

Profesorius patvirtino, kad labiausiai tikėtina, jog įrenginys atsijungs intensyviai naudojantis prietaisu: naudojant įrenginio ekrano švytėjimą ar žaidžiant žaidimus.

Kenkia ne tik baterijai

Mokslininkas pridūrė, kad tokia temperatūra gali pakenkti ne tik išmaniųjų prietaisų baterijoms, bet ir patiems prietaisams.

„Skystieji kristalai, sudarantys informacijos išvedimo ekraną, taps kietaisiais kristalais – užšals ir nustos funkcionavę. Žinant, jog dauguma kūnų traukiasi, juos šaldant, bei plečiasi – juos kaitinant, galima numanyti, jog pritaiso ekranui tai turėtų būti kenksminga“, – pasakojo profesorius.

Tai – ne vienintelis pavojus: įnešus atšalusį telefoną ar kitos rūšies elektroninį prietaisą į šiltą patalpą, ant jo paviršiaus ims kondensuotis drėgmė. „Drėgmės prasiskverbimas į prietaisų vidų gali sukelti nepageidaujamus elektrinius šuntus, prietaisų elektrodų koroziją ir sugadinti juos“, – teigė A. Jukna.

Išmaniųjų akumulatioriai – ne išimtis

Paklaustas, kaip sumažinti neigiamą poveikį telefono akumuliatoriui, A. Jukna sakė, kad visuose išmaniuosiuose įrenginiuose reikia pasirinkti energiją saugantį vartojimo režimą ir, esant reikalui, pakeisti jį iš saugiojo – į nesaugųjį. „Tai padarius įrenginys veiks šiek tiek stabiliau: didesnė tikimybė, kad ilgiau neišsijungs“, – sakė profesorius, tačiau darkart pabrėžė, kad prietaiso tarnavimo laikas trumpės.

Jis pridūrė, kad ličio akumuliatoriai nėra jokia išimtis. „Rūgštiniai švino akumuliatoriai, paprastai naudojami automobiliuose, elgiasi panašiai“, – pasakojo jis. Didžiausios energijos talpos pilnai įkrauti rūgštiniai švino akumuliatoriai būna tik esant +20 ar +25 laipsnių temperatūrai. Jai nukritus iki -18 laipsnių, juose teliks vos 40 proc. variklio užvedimui reikiamos elektrinės galios.

A. Jukna pridėjo, kad ir didelės galios, ir mažos galios elektronikai gyvybiškai svarbu, kad neužšaltų jų akumuliatoriai. Kiekvienos rūšies akumuliatoriaus atveju, priklausomai nuo jo įkrovimo lygio, akumuliatorių užšalimo temperatūra skirtinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)