Tačiau kuo daugiau RAM, tuo kompiuteris yra brangesnis – šiame straipsnyje apžvelgsime, į kokį RAM atminties kiekį verta investuoti renkantis naują kompiuterį ir kokie yra konkretaus pasirinkimo privalumai ir trūkumai.

1-2 GB

Šiuo metu teoriškai apibrėžiamas pats mažiausias įmanomas kompiuteryje integruotos operatyvios RAM atminties kiekis – nuo 1 GB iki 2 GB. Tai yra ta laikinosios RAM atminties riba, kurios naudojantis 32 bitų operacine sistema dar pakanka interneto naršyklei su ne daugiau nei viena aktyvia kortele ar, pavyzdžiui, elektroninio pašto programinei įrangai normaliai funkcionuoti. Jeigu naujas kompiuteris turi tik tiek atminties, tai labai tikėtina, kad planuojate įsigyti vieną iš pigiausių šiuolaikinių biudžetinių kompiuterių.

4 GB

Didžioji rinkos ekspertų ir kompiuterinės technikos apžvalgininkų dalis sutinka, kad minimalius poreikius turintis kompiuterio naudotojas šiuo metu dar gali bandyti išsisukti su 4 GB RAM. Tiek atminties jau pakaks visaverčiam naršymui internete, o taip pat puikiai tiks darbui su „Microsoft Office“ programiniu paketu.

Vis dėlto toks operatyviosios RAM atminties kiekis jau gana stipriai riboja naudojimosi kompiuteriu galimybes. Sulėtėjęs kompiuterio darbas gali pasijausti bandant tuo pat metu lygiagrečiai naudoti tik keletą labiau RAM naudojančių programų. Tiek atminties nepakaks ir žaidimų mėgėjams, nei tiems pirkėjams, kurie, pavyzdžiui, ruošiasi internete tiesiogiai transliuoti vaizdo įrašus aukštąją HD.

8 GB

Tad, norėdami išvengti tokių keblumų, svarstydami apie naujo namų kompiuterio įsigijimą (žaidimų ar specializuotų kompiuterių atvejais situacija vėl kitokia), vertėtų apsistoti ties 8 GB dydžio operatyviosios RAM atmintinės kiekiu. Tai pamažu tampa savaime suprantamu standartu, o norint spartos maksimumo, šalia tokio RAM dar vertėtų įsigyti ir SSD diską.

Daugiau nei vidutinių poreikių kompiuterio naudotojas patenkintas pasijaus tik turėdamas 8 GB RAM atminties. Būtent tiek operatyviosios atminties pakaks neribotam naršymui internete, aukštosios raiškos tiesioginėms vaizdo transliacijoms, nuotraukų redagavimo programoms ir kitoms tuo pačiu laiko momentu lygiagrečiai atliekamoms užduotims kokybiškai vykdyti. Turint tiek RAM, jau drąsiai galima galvoti ir apie 4K raiškos monitorių ar esant specifiniam poreikiui prie vieno kompiuterio jungti daugiau nei vieną išorinį monitorių.

16 GB

Tačiau jeigu naujai įsigytą kompiuterį planuojama naudoti, pavyzdžiui, virtualizacijai, projektavimo užduotims, profesionaliam nuotraukų redagavimui, vaizdo įrašų kūrimui, 3D modeliavimui, skaitmeniniam garso apdorojimui ar tiesiog šiuolaikiškiems aukščiausios kategorijos kompiuteriniams žaidimams, tai jis neabejotinai turi turėti ne mažiau kaip 16 GB operatyviosios RAM atminties.

Dar didesnės RAM atmintinės nauda šiuo atveju labiau priklausytų nuo specifinių užduočių naudojamo kiekio ir jų skaičiaus konkrečiu laiko momentu. Kitaip sakant, 16 GB RAM dažniausiai šiuo metu tampa ta riba, kai didesnį bendrą kompiuterio našumą gali garantuoti jau ne operatyvios atminties plėtimas, bet kitų kompiuterinės sistemos komponentų atnaujinimas.