Įtariamiems kompiuteriniams nusikaltėliams Vladimirui Zdoroveninui ir jo sūnui Kirilui Niujorko federaliniame teisme buvo pateikti kaltinimai dėl aštuonių sukčiavimo ir vieno sąmokslo atvejo.

"Kibernetinis nusikaltėlis gali iš labai toli vienu pelytės mygtuko spragtelėjimu pridaryti žalos milijonams žmonių Jungtinėse Valstijose, - sakoma JAV prokuroro Preeto Bhararos pranešime. - Kaip įtariama, Vladimiras Zdoroveninas ir jo sūnus padarė būtent tai. Jie įvykdė virtinę kibernetinių nusikaltimų Rusijoje, kurių taikiniais tapo amerikiečiai, ir kėlė sumaištį, naudodami jų asmeninę bei finansinę informaciją apgaulingiems pirkimams ir manipuliavimui akcijų kainomis."

Vladimiras Zdoroveninas antradienį pirmąkart stojo prieš teismą po to, kai jis buvo išduotas Šveicarijos Jungtinėms Valstijoms. Jo sūnus tebėra laisvėje.

Kaip nurodo Teisingumo departamentas, įvairios kompiuterinių įsilaužimų į bankų ir biržų sistemas buvo įgyvendintos 2004 ir 2005 metais. Nors kaltinimai Zdoroveninams buvo suformuluoti dar 2007 metais, jie pirmąkart buvo paviešinti tik antradienį, kai 54 metų Vladimiras buvo atvežtas į teismą.

Didžiausia jam gresianti bausmė - 142 metai kalėjimo.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad Zdoroveninai buvo įkūrę daug apgaulingų svetainių ir banko sąskaitų Rusijoje bei Latvijoje, kur jie nukreipdavo pavogtus pinigus.

Nusikaltėliai naudodavosi internautų kompiuteriuose slapta įdiegtomis programomis, renkančiomis asmeninę finansinę informaciją, tokią kaip duomenys apie kredito korteles ir biržos sąskaitų numeriai. Jie taip pat pirkdavo pavogtus kredito kortelių numerius, nurodo Teisingumo departamentas.

Šiuos duomenis jie naudodavo atsiskaitydami interneto parduotuvėse, o suklaidinti bankai pervesdavo lėšas už šiuos pirkimus.

Tėvas ir sūnus taip pat kaltinami tūkstančių akcijų pirkimais ir pardavimais, tokiu būdu manipuliuodami akcijų verte ir pelnydamiesi iš tokių kainų svyravimų. Uždirbti pinigai būdavo nukreipiami į jų teisėtą biržos brokerių sąskaitą, užregistruotą bendrovės "Rim Investment Management" vardu.