28 metų Rylanas Graystonas iš Jorktono miestelio, kuriame gyvena 16 000 gyventojų, sakė, jog norą pasigaminti trimatį kopijavimo aparatą, kainuojantį vos 100 dolerių, paskatino smalsumas. Įprastai technologijų bendrovės tokius įrenginius pardavinėja už tūkstančius dolerių.

„Neturėjau pakankamai pinigų trimačiam spausdintuvui, kurio norėjau, taigi, pradėjau svarstyti, kaip galėčiau pats tai padaryti“, - sakė R. Graystonas.

„Viskas, kas mane domina – tai išradinėti. Labai norėčiau turėti daugiau pinigų, kad realizuočiau kitus savo išradimu... Nenoriu pirkti jachtos ar prabangaus automobilio“, - apie savo aistrą pasakojo R. Graystonas.

Kaip veikia 3D spausdintuvas?

R. Graystono sukurta programinė įranga objektą konvertuoja į duomenis panaudojus jo nešiojamojo kompiuterio garso plokštę. Informacija garso rinkmenoje persiunčiama į elektromagnetinius veidrodžius ir lazerio spindulius, kurie vibruoja ir juda taip, kaip užkoduota rinkmenoje ir sukuria trimačius objektus iš specialios akrilinės dervos.

Skirtingai nei kituose brangiuose įrenginiuose, R. Graystono spausdintuve nėra nei mikroprocesorių, nei variklių.

Kartu su broliu, 22 metų Nathanu Graystonu, savamokslis inžinierius, neturintis formalaus inžinerinio ar kompiuterių mokslo išsilavinimo, sukūrė „Youtube“ filmuką, kuriuo pristatė savo 3D spausdinimo rinkinį ir pritraukė 720 tūkst. dolerių bendruomeninio finansavimo (angl. crowdsourcing) pagrindais, didžiąją jų dalį surinkus per „Kickstarter“.

Sudomino ekspertus

R. Graystono pasirinktas kelias sukurti trimatį spausdintuvą sudomino ir šios srities ekspertus. „Tai tiesiog rauna stogą. Tai, kaip jie viską padarė, labai skiriasi nuo įprastinių 3D spausdintuvų veikimo principų. Tai yra labai įdomus mąstymo pokytis“, - sakė Regina universiteto (Kanada) kompiuterių mokslo profesorius Davidas Gerhardas.

Įdomu tai, kad spausdintuvo išradėjas skelbiasi visą jam reikalingą informaciją radęs internete, todėl nepateiks paraiškos patentui, kuriuo galėtų apsaugoti savo išradimą nuo kopijavimo. Dar daugiau – savo brėžinius jis publikuoja internete.

„Tai visiškai keičia žaidimo taisykles. Galimybė pasigaminti spausdintuvą už šimtą dolerių praktiškai vien iš to, ką ir taip galima rasti namie – tai yra viską pakeisti galinti idėja“, - sakė R. Graystonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)