Kompiuterį sukūrė ir platina Jungtinėje Karalystėje įsteigtas „Raspberry Pi“ fondas, siekiantis ne pelno, o švietėjiškų tikslų: tokiu pigiu kompiuteriu siekiama labiau sudominti vaikus programavimu, mat eksperimentuoti jie galės su neįtikėtinai pigia įranga, rašo cbc.ca.

„Tikrai manome, kad pigiau jau niekaip neįmanoma. Lyginant su ankstesne kompiuterio versija, jo kaina sumažėjo, tarkime, nuo 4 kavos puodelių iki vieno. Žemiau vieno kavos puodelio kainos nebenusileisime“, – sakė „Raspberry Pi“ fondo įkūrėjas Ebenas Uptonas.

„Raspberry Pi Zero“ kompiuteryje yra 1 GHz dažniu veikiantis ARM11 procesoriaus branduolys, kuris yra net 40 proc. našesnis už pirmtako „Raspberry Pi“ procesorių. O taip pat kompiuteryje yra 512 MB darbinės atminties RAM. Kompiuterį valdo nemokama operacinė sistema „Raspbian“, sukurta „Linux“ pagrindu ir optimizuota būtent šiems pigiesiems kompiuteriams.

Kompiuteris yra mažutis – mažesnis net už kredito kortelę, bet jame yra nemenka prievadų įvairovė tokiems būtiniems pilnaverčio kompiuterio komponentams, kaip ekranas, pelė ir klaviatūra (jie, savaime suprantama, pardavinėjami atskirai). Tai reiškia, kad norint kompiuteriu iš tiesų pradėti naudotis, vien tų 5 dolerių nepakaks.

Kol kas „Raspberry Pi Zero“ galima įsigyti JAV ir JK.

Fondas skelbia, kad pagamino kelias dešimtis tūkstančių tokių kompiuterių – dalis jų bus išplatinta nemokamai, kartu su fondo JK rinkai leidžiamu žurnalu „MagPi“.

Pirmoji „Raspberry Pi“ versija, kainavusi 35 JAV dolerius (beveik 33 eurus), buvo pristatyta 2012 metais – visus pirmosios partijos kompiuterius išpirko per kelias savaites. Vėliau atsirado ir pigesnių to paties kompiuterio versijų, kainavusių vos 20 dolerių.

Vasarį buvo pristatyta ir „galinga“ „Raspberry Pi“ kompiuterio versija: „Windows 10“ operacinę sistemą paleisti gebantis kompiuteris kainavo 35 dolerius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)