„Windows“ operacinės sistemos neleidžia galutiniam vartotojui peržiūrėti pradinių kodų ir juo labiau juose kažką modifikuoti. Tačiau viskas gali pasikeisti, kadangi aušto lygio „Microsoft“ vadovai šiandien jau viešai diskutuoja apie galimybę sukurti „Windows“ su atviru pradiniu kodu.

Pavyzdžiui, „Microsoft Azure“ „debesų“ skaičiavimų tarnybos techninis direktorius Markas Russinovichius yra įsitikinęs, kad atviro kodo „Windows“ gali tapti realybe.

Bendraudamas su ledinio „Wired“ žurnalistais, „Microsoft“ atstovas pažymėjo, kad programinės įrangos gigantas stebi programinės įrangos rinkos tendencijas ir supranta, kad vis daugiau ir daugiau „Microsoft“ klientų pradeda naudoti atviro kodo programas.

Naujos tendencijos verčia „Microsoft“ imtis atitinkamų sprendimų. Dar daugiau, kompanija jau dabar leidžia diegti „Linux“ į kompiuterius su „Azure“, be to, šiandien su „Linux“ operacine sistema veikia ne mažiau kaip 20 proc. šios „debesų“ sistemos kompiuterių.

Žinoma, šiandien atviro kodo „Windows“ egzistuoja tik idėjos pavidalu; tikėtina, kad šią mintį palaiko vos keletas „Microsoft“ aukštas pareigas užimančių žmonių. Taigi vargu, ar artimiausiu metu pamatysime tokią platformą realybėje, juo labiau, kad jau vasarą debiutuos „Windows 10“.