Tačiau net ir tai turbūt ne pati įdomiausia antradienio vakarą vykusio „Microsoft“ naujovių pristatymo dalis. Kur kas daugiau akį traukė pademonstruotos žaidimų galimybės su „HoloLens“ papildytosios realybės akiniais (nors demonstracija kiek skyrėsi nuo realybės – „HoloLens“ matymo laukas yra kur kas siauresnis, nei demonstravo „Microsoft“). Kita svarbi žinia – po daugelio metų tvirtinimo, jog „Surface“ planšetės išstums nešiojamuosius kompiuterius, „Microsoft“ padarė kompromisą ir pristatė „Surface“ hibridinius nešiojamuosius kompiuterius.

Taigi, kokios buvo svarbiausios pagrindinio „Microsoft“ naujų produktų pristatymo žinios?

1. „Windows 10“ flagmanas „Lumia 950“

Anksčiau „Lumia“ telefonus gaminusi Suomijos bendrovė „Nokia“ į išmaniųjų telefonų rinką įvedė naują madą – pačių įvairiausių spalvų korpusus. Nors technologiniu požiūriu svarbesnis jų pasiekimas yra aukščiausios kokybės telefonų kameros. Deja, šie telefonai su „Windows Phone“ sistema savo populiarumu nė iš tolo neprilygo „Android“ ar „iOS“ sistemų įrenginiams. Bet „Lumia“ gamybą perėmusi „Microsoft“ rankų nenuleidžia ir pristatė naują telefoną, kuriame veiks naujos kartos operacinė sistema „Windows 10 Mobile“. Flagmane „Lumia 950“ dirbs „Snapdragon 808“ procesorius. Nors ne procesorius šiuo atveju įdomiausias, o įrenginio komponentų aušinimas... skysčiu. Kiek labiau įprastos ir lauktos telefono charakteristikos – 20 MP raiškos „PureView“ kamera, 5,2 colių įstrižainės, „Quad HD“ raiškos ekranas ir infraraudonųjų spindulių jutiklis, skirtas „Windows Hello“ sistemai, leidžiančiai atrakinti telefoną vos į jį pažiūrėjus (ir atpažinus šeimininko veidą). Tiesa, išbandyti, kaip veikia veidų atpažinimas, artimiausiu metu nepavyks – telefonų prekyba prasidės lapkričio mėnesį. Smagu tai, kad jie JAV rinkoje kainuos „tik“ 550 JAV dolerių – pastebimai pigiau nei kitų stipriausių gamintojų flagmanai.

2. „Microsoft“ milžinas „Lumia 950 XL“

Nors ir „Lumia 950“ mažyliu pavadinti sunku, tačiau modelis, kurio vardas papildytas raidėmis XL, yra iš tiesų milžiniškas: jo ekranas yra visų 5,7 colių įstrižainės. Jame sumontuotas galingesnis „Snapdragon 810“ procesorius, o kiti parametrai iš esmės tokie patys, kaip mažesniojo brolio. Telefonas parduotuvių lentynose pasirodys tuo pačiu metu, kaip ir „Lumia 950“ ir JAV rinkoje kainuos 650 dolerių.

3. Pigusis „Lumia 550“

Nors aukščiausio lygio telefonai visuomet patraukia daugiausiai dėmesio žiniasklaidoje, atverti savo kišenes plačiąją visuomenę kur kas labiau skatina gerokai pigesni įrenginiai. O begalinio gylio kišene pasigirti negalintiems žmonėms „Microsoft“ pristatė „Lumia 550“ – 4G ryšio standartą palaikantį telefoną su 5 MP raiškos kamera ir keturių branduolių procesoriumi „Snapdragon 210“. Šis telefonas, pakeisiantis dabartinius „Lumia 640“ ir „Lumia 640 XL“. Prekyba šiais įrenginiais prasidės gruodį, o kainuos jie – dėmesio! – vos 140 JAV dolerių JAV rinkoje. Beje, visi trys naujieji telefonai bus su „USB Type C“ jungtimi, užtikrinančia greitesnį akumuliatoriaus įkrovimą.

4. Bandymas telefonus transformuoti į kompiuterius

Idėja panaudojant kompiuterio techninius pajėgumus dirbti tarsi su standartiniu staliniu kompiuteriu – ne tokia jau ir nauja, nors iki šiol jos pasisekimas buvo labai jau menkas. Bet ir šioje srityje „Microsoft“ mano galį pasiūlyti šį tą, kas padės atgaivinti tokią idėją. Nedidelės plytelės formos „Display Dock“ prie telefonų jungiamas per „USB Type C“ jungtį, o vėliau prie to paties „DisplayDock“ galima prijungti iki 3 USB įrenginių, taip pat jame yra 1 HDMI ir viena „Display Port“ jungtis, o taip pat papildoma „USB Type C“ jungtis skirta prijungimui prie energijos šaltinio. Ekrane matomas vaizdas pavirsta įprastiniu „Windows 10“ vaizdu, o programėlės pagal „Microsoft“ sumanymą bus suderinamos tarp telefono ir kompiuterio, taigi, tokie darbo įrankiai nuo įprastinių skirsis nestipriai.

5. Naujas planšetinis kompiuteris

„Apple“ neseniai pristačius „iPad Pro“ (ir „nusavinus“ kai kurias technologijas, jau prieš keletą metų pademonstruotas „Microsoft“), technologijų ekspertai nekantriai laukė, koks gi bus „Microsoft“ atsakas – ar jei sugebės pristatyti „Surface Pro“ versiją. Sugebėjo. Planšetinis kompiuteris su 12,3 colių ekranu išlaikė panašų korpuso formatą – ekrano didinimas pasiektas didinant naudingą paviršiaus plotą. Kompiuterio duomenų kaupiklis gali būti iki neįtikėtinos 1 TB talpos, maksimalus darbinės atminties kiekis – 16 GB, kompiuteriuose gali būti montuojami ir „Intel Core i7“ procesoriai. Be to, „Microsoft“ sukūrė ir „Surface Pen“, kuris, gamintojų teigimu, yra nepalyginamai pranašesnis už „Apple Pencil“, todėl, esą, kompiuterio ir pieštuko derinys yra iš tiesų skirtas profesionalams. Šiuo kompiuteriu bus pradėta prekiauti spalio 26 dieną, jis kainuos nuo 900 JAV dolerių, priklausomai nuo pasirinktų charakteristikų (patys galingiausi įrenginiai kainuos daugiau nei 2000 JAV dolerių).

6. Pirmas tikras „Microsoft“ nešiojamasis kompiuteris

Prisimenate, kai „Microsoft“ buvo tik programinės įrangos bendrovė? Žinoma, nuo tų gūdžių laikų jie pradėjo gaminti neįtikėtinai platų spektrą produktų iš metalo, plastiko ir silicio, bet vakar buvo žengtas dar vienas žingsnis nuo senojo „Microsoft“ įvaizdžio – pristatytas pirmas tikrų tikriausias nešiojamasis (hibridinis) kompiuteris „Surface Book“ – funkcionalesnė „Surface“ planšetinio kompiuterio versija. Šio kompiuterio lietimui (ir braižymui pieštuku) jautraus ekrano įstrižainė ūgtelėjo iki 13,5 colių, o akumuliatorius be išorinio energijos šaltinio gali dirbti iki 12 valandų. Ekranas gali būti apskritai atjungtas nuo klaviatūros, gaunant nepriklausomą „Surface“ planšetę arba jį galima atjungus apsukti ir vėl prijungti į tą patį klaviatūros lizdą, tik kita puse. Šių kompiuterių, prekyboje pasirodysiančių spalio 26 d., kaina prasidės nuo 1500 JAV dolerių.

7. Universalios „Facebook“ programėlės visiems „Windows 10“ variantams

Universalių programėlių strategija, kurią bando vykdyti „Microsoft“, yra įmanoma tik kuriant tikrų tikriausias universalias programėles. Ir iš startpo pozicijos šiuo požiūriu jiems padėjo pajudėti „Facebook“. Ši bendrovė Kuria naujas „Facebook“, „Messenger“ ir „Instagram“ programėles, kurios vienodai gerai veiks visuose „Windows 10“ sistemos variantuose. „Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas pareiškė, kad jis „visom keturiom už“ naująją platformą. Tai bus labai svarbi paspirtis mobiliajai „Windows“ versijai, kuri baidė potencialius naudotojus tuo, kad, pavyzdžiui, bent kažkaip „instagraminti“ buvo galima tik naudojant trečiųjų šalių pagamintas programėles.

8. Daugiau aksesuarų „Surface“ kompiuteriams

Kartu su „Surface Pro 4“ „Microsoft“ pristatė ir atnaujintą „Surface“ „uostą“ (angl. docking station) su keturiais USB lizdais, 2 4K raišką palaikančiais „DisplayPort“ lizdais ir „Ethernet“ lizdu. Beje, jis tinkamas ne tik naujos kartos „Surface Pro 4“, bet ir ankstesnės „Surface 3“ kompiuteriams. Taip pat pristatyta ir naujam planšetiniam kompiuteriui skirta papildoma klaviatūra su didele stikline lietimui jautria aikštele ir atskirtais klavišais, kaip įprastiniame nešiojamajame kompiuteryje. Beje, klavišai dar bus ir su savu apšvietimu, kad būtų galima dirbti tamsoje.

9. „Microsoft“ atsakas išmaniųjų laikrodžių madai – nauja apyrankė

Naujausią savo dėvimąjį įrenginį „Band“ amerikiečiai pristatė kaip pažangiausią sportininko įrenginį su daugybe jutiklių, kurie ne tik stebi organizmo būseną, bet ir jaučia atmosferos slėgį bei aukštį virš jūros lygio. Visi šie duomenys perduodami į „Microsoft Health“ programėlę. Apyrankėje yra ir savas OLED ekranas. O taip pat žadama integracija su JAV populiarių įmonių „Subway“, „Starbucks“, „Twitter“ ir „Uber“ teikiamomis paslaugomis. Apyrankė, kurią galima bus įsigyti nuo spalio 30 dienos, kitoje Atlanto pusėje kainuos 250 JAV dolerių.

10. „HoloLens“ rinkiniai kūrėjams

„HoloLens“ kompiuteris pirmojo pristatymo metu atrodė tarsi mokslinės fantastikos rašytojo sugalvotas išradimas, o šįkart „Microsoft“ dar kartą nustebino susirinkusius žurnalistus, parodydami „Project X-Ray“ žaidimo demonstraciją. Ir pažadėjo, kad jau kitų metų pirmą ketvirtį bus galima įsigyti kūrėjams skirtą „HoloLens“ rinkinį. Tiesa, tikrai nepigiai – už 3000 JAV dolerių. „Microsoft“ žada, kad šie rinkiniai bus visiškai nepririšti (t. y., į jų atmintį perkėlus sukurtas programėles holografiniu kompiuteriu bus galima naudotis be jokių laidų). Paraiškas įsigyti šį rinkinį „Microsoft“ priima jau dabar.

Jeigu turite pusantros valandos laisvo laiko, galite peržiūrėti ir visą naujų „Microsoft“ produktų pristatymą:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)