IT milžinė taip pat rengia tinklo įrenginių OS, kurios pagrindu pasirinko „Debian“ distribuciją. Be to, bendrovė prisijungė prie atviro kodo programinės įrangos „Eclipse Foundation“ grupės.

Tačiau kartu su šiais žingsniais, „Microsoft“ atliko ir GPL bei atviro kodo programinės įrangos šalininkams daug mažiau malonius veiksmus.

Ji pabandė užpatentuoti „Ubuntu“ jau įgyvendintą technologiją, taip pat patentų ieškinių grėsmę „Acer“, kuri buvo pašalinta tik dėl susitarimo iš anksto įdiegti „Microsoft“ programinę įrangą.

Panaši schema jau sėkmingai veikia su „Android“ – iš šių įrenginių gamintojų „Microsoft“ kasmet gauna 3 mlrd. JAV dolerių, o trečdalį šios sumos – iš „Samsung“. Tokį uždarbiavimo būdą jau nuo 2006 m. bendrovė bando pritaikyti ir „Linux“, o tai ypač aiškiai pademonstravo patento byla prieš „Novell“.

Dabar „Microsoft“ bando užpatentuoti išmaniojo telefono belaidžio sujungimo su periferiniais įrenginiais technologiją, tačiau „Ubuntu Phone“ šis principas jau įgyvendintas.

Ir tai ne vienintelis atvejis, kai JAV programinės ir techninės įrangos gamintojas kitų idėjas bando patentuoti kaip savo. Tokiu būdu „Microsoft“ patiekė ieškinį „Android“ planšečių gamintojui „Nook“ ir bendrovei „Barnes&Nobles“, pareikšdama savo teises į paveikslėlius naršyklėje, keičiamo dydžio įkėlimo juostą, pažymėto teksto foną ir panašius dalykus.

Šie veiksmai gamintojus gali priversti didinti savo gaminių kainas, kadangi dalį gauto pelno teks atiduoti „Microsoft“.