„Ką mes padarėme, tai paėmėme ją ir įgyvendinome. Įdėjome laiko, pastangų, finansų, visa ko kito, ir galiausiai toks produktas atsirado“, – sako R. Sereika. Pašnekovo teigimu, jų įmonė jau numačiusi porą naujų produktų, kurie šiuo metu yra prototipų stadijoje. „Artimiausiu metu gal neišvysime stebuklų, bet per ateinančius dvejus ar trejus metus – tikrai taip“, – tikina „Friday Lab“ rinkodaros vadovas.

– Produkto apraše sakoma, kad dėl integruoto sonaro „Deeper“ gali paversti bet kurį „iPhone“ ar „iPad“ vartotoją sėkmingu žveju. Kaip šis aparatas veikia?

– „Deeper“ išmanusis sonaras veikia labai paprastu principu: įmetus į vandenį, naudoja „Bluetooth“ technologiją ir prisijungia prie vartotojo telefono. Vartotojo telefone yra nemokama programėlė, kurią pasileidus, galima matyti, ką sonaras, būdamas ant vandens, skenuoja. Jis skenuoja ir parodo, ar yra žuvų, ar nėra, koks gylis, kaip keičiasi dugnas, telkinio povandeninė flora ar fauna ir t. t.

– Šis aparatas yra unikalus ar tai yra patobulinta kitų aparatų versija?

– Jis yra unikalus, pats pirmas pasaulyje. Idėja yra visiškai nauja ir unikali. Tik pati ultrasoundo technologija pasaulyje yra naudojama jau gal 30–40 ar net daugiau metų povandeniniuose laivuose ir t. t. Ką mes padarėme, tai sumažinome iki šiol visų pasaulyje naudotų echolotų dydį, atsisakėme išorinių baterijų, įvairių laidų, žodžiu, visų nereikalingų komponentų, ir echolotas patapo bevielis, mažas, išmanus ir veikiantis su išmaniaisiais telefonais.

– Aparatas buvo išrastas Lietuvoje, o kur jis dabar yra gaminamas?

– „Deeper“ sonaras yra gaminamas Lietuvoje. Yra keletas elementų, kuriuos, deja, turime importuoti, pavyzdžiui, ličio jonų baterijas. Tiesiog nei Lietuvoje, nei Europoje niekas jų negamina. Bet šiaip surinkimas, elektronika, plastiko liejimas, pakuotės, įdėjimas, logistika ir t. t. vykdoma iš Lietuvos. Sakyčiau, kad tai – 95 proc. Lietuvoje pagamintas produktas.

– Kaip pavyko sudominti tokį pasaulinį gigantą, kaip korporaciją „Apple“?

– Per stebuklą. Šiaip labai daug dirbome, kad pasiektume tokį rezultatą. Buvo įvykdyti net keli žingsniai.

Pirmasis – kompanija „Friday Lab“ įgijo „MFi“ sertifikatą. Tai yra licencija, leidžianti gaminti išmaniuosius įrenginius „Apple“ telefonams ar planšetėms. Kai gavome šį sertifikatą, gavome ir visą informaciją ir pagalbą dėl techninių niuansų, kuriant įrenginius.

Tada, žinoma, reikėjo pagaminti patį įrenginį. Tai buvo antrasis etapas. Reikėjo pagaminti kokybišką, gerai veikiantį įrenginį, kuris technologiškai nekeltų jokių rūpesčių ir kurį būtų lengva naudoti visiems „Apple“ vartotojams.

Trečias etapas – reikėjo pasiruošti pasaulinei rinkai: įgyvendinti įvairius dizaino, pakuočių reikalavimus, atlikti vertimus, specifikacijas. Žodžiu, per tuos tris etapus, per beveik metų laikotarpį pavyko paruošti produktą ir atitikti „Apple“ reikalavimus. O kadangi produktas yra geras, atlieka savo funkciją, yra reikalingas, pavyko jį padėti ir į „Apple“ parduotuvių lentynas.

– Bet ar reikėjo nemažai investuoti lėšų ir laiko, turint tokį tikslą?

– Bent jau mes manome, kad Lietuvoje daug kas turi idėjų, gerų idėjų. Vienintelis dalykas, ką reikia padaryti, tai jas įgyvendinti. Tokią idėją – žvejojant matyti telefone, ar yra žuvų, ar nėra, savo galvoje turėjo turbūt kas antras žvejys. Ką mes padarėme, tai paėmėme ją ir įgyvendinome. Įdėjome laiko, pastangų, finansų, visa ko kito, ir galiausiai toks produktas atsirado.

– Tai ką galima pasakyti tiems, kurie turi idėjų ir galbūt svajoja apie tokią sėkmę? Nuo ko reikėtų pradėti? Ir kur kyla sunkumų? Kada reikėtų nesustoti, o tęsti savo veiklą?

– Reikia daryti. Kaip minėjau, tų idėjų daug kas turi, bet tos idėjos taip ir miršta neįgyvendintos. Reikia tiesiog imti ir daryti. Lietuvoje turime puikių inžinierių ir programuotojų, didžiuojamės greituoju internetu, kitais privalumais, universitetų pagalba. Tai tiesiog reikia imti, dirbti, investuoti savo laiką, jėgą, energiją. Jei kyla kokių problemų – nesustoti. Tikrai galima daug idėjų paversti puikiais produktais.

– Galbūt jau kuriate naujus produktus, kuriuos taip pat pamatysime pardavinėjamus visame pasaulyje?

– Taip greitai dar nepamatysime. Bet taip, esame numatę porą produktų. Kol kas jie yra prototipų stadijoje. Inžinieriai bando, testuoja, žiūrime, kaip pavyks. Šiuo metu atnaujiname ir savo pagrindinį, pirmąjį išradimą – „Deeper“ išmaniųjų sonarą. Diegiame įvairias naujas aplikacijas, darome įvairius atnaujinimus, įrenginio viduje darome tam tikrus pakeitimus. Taigi dirbame tiek atnaujindami seną produktą, tiek kurdami naujus. Artimiausiu metu gal neišvysime stebuklų, bet per ateinančius dvejus ar trejus metus – tikrai taip.