Lietuvoje popierinės knygos yra bent kelis kartus populiaresnės nei elektroninės, tad dabar turbūt yra pats tinkamiausias laikas pagalvoti apie knygas „debesyse“, kurios saugomos galinguose serveriuose. Vartotojui panorus įsigyti knygą - užtenka kelių paspaudimų ir ji atsiunčiama į skaityklę. „Amazon“ suteikia patogias elektroninių knygų įsigijimo ir apmokėjimo galimybes. Užsisakius įrenginį, jis automatiškai sujungiamas su kliento sąskaita, esančia šios įmonės tinklapyje. Tokiu būdu vartotojui nereikia nieko papildomai konfigūruoti.

Prieš kelias savaites „Amazon“ papildė „Kindle“ skaityklių asortimentą, pristatydama naujus įrenginius. Tai – „Kindle“, „Kindle Touch“ bei „Kindle Touch 3G“ elektroninės skaityklės ir planšetinis kompiuteris „Kindle Fire“. Visi įrenginiai gali prisijungti prie belaidžio interneto (Wi-Fi).

Mitai. Skaitymas ekrane kenkia akims. Tai – vienas populiariausių mitų pasaulyje. Taip, jis yra visiškai teisingas, jei Jūs naudojatės senu kineskopiniu vaizduokliu. Tuo tarpu elektroninėse skaityklėse naudojami elektroninio rašalo (e-ink) technologijos ekranai. Jie neturi vidinio apšvietimo, tad elektroninės knygos skaitymas visiškai nesiskiria nuo paprastos (išskyrus tai, kad elektroninė knyga nekvepia:). Naudojantis „Amazon Kindle“ Jūs galite pasikeisti knygos šriftą bei jo dydį. Tai – puikus sprendimas žmonėms, turintiems regėjimo problemų.

Turinys. Skaityklėje vienu metu galite turėti nuo 1400 iki 3500 knygų (priklauso nuo modelio). Tokį knygų kiekį perskaityti įmanoma tikrai ne per vieną ar kelis mėnesius. Beje, su „Kindle“ galite prenumeruoti ir skaityti mėgstamus užsienio laikraščius.

Skaitykite visuose įrenginiuose. Naudodamiesi nemokamomis, „Amazon“ sukurtomis programomis, knygas galite skaityti ir kituose įrenginiuose: nešiojamuose ir stacionariuose kompiuteriuose su „Windows“ ir „Mac“ operacinėmis sistemos, visuose įrenginiuose turinčiuose „Android“ bei „Windows Phone 7“ operacines sistemas bei „BlackBerry“, „iPhone“ ir „iPad“. Beje, Jums nereikės ieškoti paskutinio perskaityto puslapio. „Amazon“ pagalvojo ir apie tai, nes „Whispersync“ paslauga automatiškai sinchronizuoja informaciją tarp visų Jūsų įrenginių.

Vis dar dvejojate? Dar keli argumentai:

1. Galbūt mėgstate perskaityti knygos ištrauką ir tik tada nuspręsti, ar norite ją pirkti? Su „Kindle“ Jūs galite atsisiųsti pirmuosius knygos puslapius visiškai nemokamai.

2. Kartu su skaitykle gaunate galimybę nemokamai skaityti ir tas knygas, kurioms nebegalioja autorinės teisės, o tokių knygų yra milijonai.

3. Skaityklės tikrai nereikės pastoviai laikyti įjungtos į elektros lizdą. Priešingai, pats pigiausias „Kindle“ modelis neįkrautas veikia visą mėnesį, o „Kindle Touch“ - net du.

4. Popierinės knygos gali susidevėti ar plyšti, o elektroninės – pradingti su visa „Kindle“ skaitykle. Jei taip atsitiktų ir įsigytumėte naują įrenginį – visą savo knygų biblioteką susigrąžintumėte akimirksniu „Amazon“ debesų kompiuterijos paslaugų dėka. Beje, visiškai nemokamai.

5. Ar žinojote, kad „Amazon“ parduoda daugiau elektroninių knygų, nei popierinių?

Kaip įsigyti? Jei neturite giminių ar draugų, gyvenančių JAV ir galinčių persiųsti šį įrenginį į Lietuvą, šiuo metu galėsite užsisakyti patį pigiausią - „Kindle“ modelį. Jį galima įsigyti už 109 JAV dolerius (79 dolerius kainuojanti versija, kuri yra pigesnė dėl rodomos JAV gyventojams aktualios reklamos, į Lietuvą nesiunčiama). Pridėjus pristatymo išlaidas ir pridėtinės vertės mokestį įrenginys turėtų kainuoti apie 160 JAV dolerių.

Į Lietuvą taip pat siunčiami šiek tiek senesni „Kindle“ modeliai, po naujųjų produktų pasirodymo pervadinti į „Kindle Keyboard“. Standartinis „Kindle Keyboard“ kainuoja 139 dolerius, „Kindle Keyboard 3G“ - 189 dolerius, o „Kindle DX“ su dideliu ekranu – 379 dolerius.

Ar jums teko išbandyti elektroninę skaityklę? Jei taip – kokią? Pasidalinkite savo įspūdžiais!