Atsiranda ir tendencija, kurios anksčiau niekada nebuvo – vis populiarėja kinų gamintojai, kadangi dažnai jie gali pasiūlyti daugiau už mažesnę kainą.

Viso pasaulio, net ir lietuvių dėmesį, patraukęs yra didžiausias Kinijos gamintojas, „Xiaomi“. „Xiaomi“ yra Kinijos „Apple“, – sako daugelis užsienio išmaniųjų telefonų ekspertų. Praeitais metais gavau išbandyti „Xiaomi Mi4“, ir jis manęs pernelyg nenustebino.

Bet šįkart gavau išbandyti įdomiausią 2016 metų „Xiaomi“ gaminį, „Xiaomi Mi5“ – kinų kompanijos flagmaną, turintį beveik identiškas charakteristikas perpus daugiau kainuojančiam „Samsung Galaxy S7“.

Bet ar tikrai „Xiaomi Mi5“ yra toks nuostabus telefonas, kaip galima būtų pagalvoti pasižiūrėjus į jo specifikacijas?

Vienas iš gražiausių telefonų rinkoje

Grožis yra labai subjektyvus dalykas, tačiau daugelis sutinka, jog šiemet „Samsung“ su „Galaxy S7 Edge“ galėtų gauti gražiausio 2016 metų telefono titulą. „Xiaomi Mi5“ savo išvaizda yra gana panašus į „S7 Edge“ brolį, „Galaxy S7“, ir tai nėra blogai.

„Xiaomi Mi5“ naudoja „Gorilla Glass 4“ stiklą tiek iš galo, tiek iš priekio, o šoniniai apvadai yra pagaminti iš aliuminio. Vertėtų turėti omenyje, jog galinis stiklas yra šiek tiek užlenktas, kad telefonas geriau gulėtų rankoje, o šoniniai apvadai yra griežtesnių ir labiau kampuotų formų, negu „Galaxy S7“.

Nemėgstantys išsikišančių kamerų, kaip „Galaxy S7“ ar „iPhone 6S“, gali nudžiugti, nes „Mi5“ kamera neišsikiša nei milimetro ir ji yra apsaugota nuo įbrėžimu naudojant safyrą.

Priekyje matome 5.15 colių IPS ekraną ir pirštų antspaudų skaitytuvą, o apačioje – garsiakalbį, mikrofoną ir USB-C tipo jungtį – dar vienas taškas „Xiaomi“ naudai, lyginant su „Samsung“. Nors galbūt tai nebus privalumas visiems – rasti kokybišką ir pigų USB-C laidą yra vis dar gana sudėtinga, tačiau jau po kelių metų tai turėtų tapti įprastu standartu.

Jeigu laikote save neatsargiu žmogumi, „Xiaomi Mi5“ jus gali nuvilti, nes šis telefonas yra neapsaugotas nuo vandens ir dulkių, tačiau dėl to jis yra itin lengvas ir plonas. Nors, ko gero, daugelis verčiau pasirinktų apsaugą nuo vandens, negu keliolika gramų lengvesnį korpusą.

Kokybe „Xiaomi“ niekuo nenusileidžia „Apple“

Paėmus telefoną į rankas nustebau, koks jis plonas ir lengvas. Paprastai – tai pigaus telefono bruožas, tačiau kažkokiu būdu „Xiaomi“ panaudojo prabangiems telefonams įprastas medžiagas ir išlaikė mažą telefono svorį.

Kinams pavyko išlaikyti balansą. Telefonas rankoje guli labai tvirtai, kiekviena išpjauta korpuso skylutė yra tobula, mygtukai nekliba ir spaudžiasi maloniai. Vis ieškojau prie ko prisikabinti, bet panašu, kad „Xiaomi“ apgalvojo kiekvieną smulkmeną.

Net ir pirštų antspaudų skaitytuvas, įmontuotas į namų mygtuką yra tobulas. Iš tikrųjų, tai yra greičiausią ir tiksliausią antspaudų skaitytuvą turintis „Android“ telefonas rinkoje – „Mi5“ lenkia net ir „Huawei Nexus 6P“ ar „Galaxy S7“ ir koja kojon eina su „iPhone 6S“ (kuris iš šių dviejų greitesnis, plika akimi pasakyti sunku).

Kaip ir „Apple“ atveju, įjungus ekraną dažnai net nespėju pamatyti laikrodžio, o telefonas jau atrakintas.

Ekranas – geras, bet tikrai ne tobulas

„Xiaomi Mi5“ turi 5.15 colių Full HD raiškos (1080 x 1920) IPS ekraną ir pakanka perskaityti vien šio ekrano charakteristikas, kad suprasti, jog jis nėra tobulas. Keista, jog „Xiaomi“ pasirinko Full HD raiškos ekraną, juk „Mi5“ yra pakankamai galingas QHD raiškai, bet iš dalies toks sprendimas yra naudingas baterijos tarnavimo laikui ir bendrai veikimo spartai.

Tuo tarpu IPS technologijos naudojimo daugeliu atveju pateisinti negalima – AMOLED ekranai lenkia IPS savo spalvų ryškumu ir gyvybingumu, taupumu, idealia juoda spalva ir kitais aspektais, todėl „Xiaomi“ greičiausiai naudojo IPS ekraną tam, kad sumažinti bendrą telefono kainą.

Nesupraskite neteisingai, ekrano atkuriamas vaizdas yra geras – spalvos gana ryškios, gyvos ir sodrios, juoda yra stebėtinai gili, Full HD raiškos tikrai pakanka, o matomumas prieš saulę ir matymo kampai yra idealūs. Taigi, skųstis, lyg ir, nėra kuo, bet vertėtų žinoti, jog gali būti ir geriau. Iš kitos pusės, juk „Xiaomi“ turėjo kažkur sutaupyti, tiesa?

Unikali ir išskirtinė programinė įranga

„Xiaomi Mi5“ naudoja visiems pažįstamą „Android“ operacinę sistemą, tiksliau, naujausią jos versiją, „Marshmallow“. Tačiau „Xiaomi“ savo telefonų „Android“ OS pakeičia beveik neatpažįstamai. Kinai įdiegia „MIUI“ vartotojo aplinką, kuri yra tarsi „iOS“ ir „Android“ mišinys. „Mi5“ turi jau septintąją „MIUI“ versiją.

Pokyčiai, lyginant su įprastais „Android“ telefonais, matomi jau vos atrakinus telefono ekraną – „MIUI“ naudoja ryškiaspalves ikonas, visos jos, kaip ir „iOS“ tik namų ekranuose, jokio papildomo meniu aplikacijoms nėra. Jeigu toks variantas jums nepatinka, visada galite įdiegti paleidiklį (angl. „launcher“) arba pakeisti „MIUI“ temą. Temas galima keisti ir „Samsung“ ar „HTC“ telefonuose, tačiau „Xiaomi“ telefonai šią funkciją jau turi daugybę metų, todėl temų pasirinkimas yra žymiai platesnis ir pačios temos turi šiek tiek daugiau funkcionalumo bei yra giliai integruotos į visas „MIUI“ aplikacijas.

Apskritai, „MIUI“ mane stebina naudingo funkcionalumo kiekiu, kuriuo kiti gamintojai dažniausiai pasigirti negali:

- Vaikų režimas, užrakinantis tam tikras aplikacijas ar informaciją;
- Interneto duomenų kompresavimas;
- Naktinis režimas naršyklėje, pakeičiantis visus šviesius fonus interneto puslapiuose į tamsų;
- Skaitymo režimas – kažkas panašaus į tai, ką turi neseniai pristatyta „iOS 9.3“, t.y. sumažinamas mėlynos šviesos skleidimas ir taip užtikrinama apsauga jūsų akims ir miego kokybei;
- Ekvalaizeris jūsų ausinėms, yra ir iš anksto įdiegtų paketų;
- Vienos rankos režimas, kurio dėka naudojama tik 4.5, 4 arba 3.5 coliai ekrano ir todėl telefonu tampa žymiai paprasčiau naudotis viena ranka;

„Xiaomi“ „Mi5“ pilnai pasirūpino ne tik techniškai, bet ir iš programinės pusės. Nustebau, jog apgalvota kiekviena smulkmena. Pavyzdžiui, galite pakeisti kairiojo ir dešiniojo sensorinių mygtukų funkcijas, jeigu jūsų įpročiai yra kitokie, namų mygtuką iš fizinio galite paversti sensoriniu vos kelių nustatymų pakeitimu, galite pakeisti kaip ir kada šviesti turi LED pranešimų švieselė ir t.t. Viskas veikia puikiai ir be nustatymų keitimo, kaip „iOS“, bet jeigu mėgstate telefoną suasmeninti, tą galima padaryti beveik kiekviename žingsnyje, kaip ir įprasta „Android“ OS.

Turiu įspėti, jog „MIUI“, iš tikrųjų, patiks ne kiekvienam. Galbūt kai kuriems ši vartotojo sąsaja per daug primins „iOS“ arba per mažai primins „Android“, galbūt kai kuriems tų suasmeninimo įrankių net neprireiks. Bet visiems neįtiksi ir aš manau, kad „MIUI“ yra viena iš geriausių „Android“ vartotojo sąsajų rinkoje.

Sparta ir atnaujinimai – vieni iš didžiausių šio telefono privalumų

Rinkoje yra trys skirtingi „Xiaomi Mi5“ modeliai – 32GB, 64GB ir 128GB versija. „Xiaomi“ oficialiai to pernelyg neakcentuoja, tačiau skiriasi ne tik šių telefonų atminties kiekis.

Skirtingų telefonų modelių palyginimas

Gavome silpniausią, 32GB atminties turintį „Mi5“ modelį. Įprastose operacijose „Mi5“ manęs nei karto nenuvylė, nepastebėjau nei menkiausiu strigimų, o ir žaidimuose šis telefonas pasirodė ne blogiau – „Asphalt 8“, „Modern Combat 5“ ar „Assassin's Creed Pirates“ šiame telefone veikė be priekaištų.

Nusprendžiau atlikti ir kelis sintetinius testus – jie ne visada parodo tikrąją telefono galią, tačiau, vertinant skaičius, telefonus galima palyginti paprasčiau.

Nusprendžiau „Mi5“ palyginti su dvigubai daugiau kainuojančiu „Samsung Galaxy S7“, praeitų metų „Samsung“ flagmanu „Galaxy S6“ ir panašiai, kaip ir „Xiaomi Mi5“ kainuojančiu „LG Nexus 5X“. Visus testus su „Xiaomi Mi5“ atlikome patys, tuo tarpų kitų telefonų testų rezultatai paimti iš trečių šalių (GSMArena, PhoneArena, AndroidPit):

Skirtingų telefonų palyginimas

Taigi, „Mi5“ iš šio palyginimo dalyvių nesugebėjo aplenkti tik „Galaxy S7“, kainuojančio dvigubai daugiau. Be to, galbūt „Mi5“ 64GB arba 128GB versija susitvarkytų ir su šia užduotimi – pasakyti sunku.

Dar vienas „MIUI“ ir „Xiaomi Mi5“ privalumas yra pastovūs atnaujinimai – „Xiaomi“ savo telefonams saugumo atnaujinimus ir klaidų taisymus suteikia beveik kiekvieną savaitę. Kompanija flagmanus atnaujina tikrai ilgai: neseniai „Android 5.1 Lollipop“ atnaujinimą gavo 2012 metų rugpjūtį išleistas ir vos trimis mėnesiais jaunesnis, negu „Galaxy SIII“, „Xiaomi Mi2“. Tuo tarpu „Samsung Galaxy SIII“ užstrigo su „Android 4.3 Jelly Bean“. Tiesa, „Xiaomi“ šioje srityje dar turi ko siekti – naujausią „iOS 9.3“ versiją gavo ir 2011 metų spalį išleistas „iPhone 4S“.

Už kamerą „Xiaomi Mi5“ nesulauks nei apdovanojimų, nei papeikimų

„Xiaomi Mi5“ turi 16 megapikselių „Sony IMX298“ kamerą su f/2.0 apertiūra ir keturių ašių optine stabilizacija. Skamba įspūdingai, tačiau dėl nedidelio sensoriaus dydžio, „Mi5“ kameros pikselio dydis tėra 1.12 µm, kas teoriškai kenkia nuotraukoms esant prastam apšvietimui.

Trumpai galiu pasakyti tiek „Xiaomi Mi5“ kamera yra šiek tiek prastesnė už „Samsung Galaxy S7“ ar net „Galaxy S6“, bet, pavyzdžiui, už „HTC One M9“ kamerą, ši yra geresnė. „Mi5“, esant geram apšvietimui, nuo lyderių atsilieka ne tiek ir daug – detalių kiekis yra įspūdingas, autofokusas veikia labai greitai, spalvos yra tikroviškos ir ryškios, o su baltų spalvų balansu tokių problemų, kokias turėjo „One M9“, nepastebėjau.

Na, o mėgstantiems fotografiją tamsoje „Mi5“ patiks, tačiau ne taip smarkiai, kaip konkurentai: kartais kamerai sunkoka sufokusuoti vaizdą, dažnai nuotraukose lieka nemažai triukšmo, spalvos atrodo kiek išblyškusios. Jeigu nesate matę kaip tamsoje fotografuoja „iPhone 6S“, „LG G5“ ar kitas panašios klasės kamerą turintis telefonas, jus tenkins ir „Mi5“, bet faktas, jog konkurentai tamsoje yra pranašesni.

„Xiaomi Mi5“ filmuoja puikiai – optinė stabilizacija veikia ne taip gerai, kaip „Galaxy S7“, tačiau geriau, negu daugelyje kitų telefonų, fokusavimas veikia sparčiai ir visi privalumai ir trūkumai, su kuriais susiduriama fotografijoje, išlieka ir čia. Tik nustebau, kad 4K filmavimo galimybę šis telefonas turi, o Full HD@60FPS – ne.

Baterija nustebino iš gerosios pusės

„Xiaomi Mi5“ turi 3000 mAh talpos Li-Po bateriją su spartaus krovimo palaikymu („Qualcomm Quick Charge 3.0“). Iš jos per daug tikrai nesitikėjau, tačiau „Xiaomi“ sugebėjo šiek tiek nustebinti ir šioje vietoje. Naudojantis telefonu vidutiniškai, jis ištarnaudavo dvi paras, tuo tarpu jeigu esate aktyvus naudotojas, baterijos energijos tikrai pakaks bent jau iki dienos vakaro – „Mi5“ baterija sugeba atlaikyti netgi šiek tiek daugiau, negu „Galaxy S7“ baterija, kuri ir taip smarkiai patobulėjo, lyginant su „S6“.

Kinų gigantės flagmanas sugeba „ištraukti“ apie 4-5 su puse valandos įjungto ekrano laiko (angl. „Screen on time“) ir dar apie parą laiko pagulėti budėjimo režime. Nors čia „Mi5“ ypatingų stebuklų neparodo, bet bendras rezultatas pakankamai geras.

Puikus kainos ir kokybės santykis

„Xiaomi Mi5“ yra gražus, kokybiškas, spartus ir tiesiog visapusiškai geras telefonas. Žinoma, didžiausias šio telefono privalumas – kaina. 32GB versiją galite įsigyti Coolicool parduotuvėje su nemokamu siuntimu iš Europos (t.y. net ir be muito mokesčių) vos už 360 eurų, o 64GB „Mi5“ kainuoja tik apie 425 eurus.

Neįtikėtina, jog šis dvigubai mažiau kainuojantis telefonas kai kuriais aspektais (pirštų antspaudų skaitytuvo greičiu bei patikimumu ir baterijos tarnavimo laiku) sugeba aplenkti netgi du kartus brangesnį „Samsung Galaxy S7“.

Tiesa, „Xiaomi Mi5“ negalėčiau rekomenduoti švaraus „Android“ mėgėjams ar ieškantiems geriausios kameros rinkoje – „MIUI“ vartotojo sąsaja į „Android“ netgi nevisai panaši, o kameros kokybė galėtų būti geresnė tamsoje. Negalime padėti ir ieškantiems „Xiaomi Mi5“ Lietuvoje – kol kas apie šio modelio atvežimą į mūsų rinką nėra net kalbų.

Kitus šio telefono aspektus belieka tik girti – nekeista, jog „Xiaomi“ šiuo metu yra populiariausias gamintojas Kinijoje ir savo namų rinkoje lenkia ir „Huawei“, „Apple“ ar „Samsung“. „Xiaomi Mi5“ yra vieną iš geriausių kainos ir kokybės santykių turinčių telefonų rinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)