1. Gyvenkite taip, kad kiekviena diena būtų įsimintina

TED konferencijoje verslininkas Dustinas Garisas pasakojo apie savo keliones aplink pasaulį, bandydamas rasti atsakymą į klausimą: „Kur pradingsta laikas ?“ Užuominą jis surado Rusijoje, kur sutiko mokslininką, vardu Pasha. Jis pasakė paprastą tiesą: „Gyvenimas – tai ne tos dienos kurias pragyvenai, o dienos kurias tu įsiminei, kurios tau buvo reikšmingos“.

Po šitų žodžių Dustinas Garis rimtai pagalvojo apie savo gyvenimišką patirtį, apie tai, ką padaryti, kad kiekviena diena būtų įsimintina: užsidėti linksmas kojines, pasiimti su savimi ožką į TED konferenciją ar krėsti kitus juokingus, beprotiškus ir įsimintinus dalykus, kurie padėtų atskirti vieną dieną nuo kitos?

Pradėkite tai daryti tiesiog dabar, tai yra puiki investicija į laimingą ateitį ir į dabartį.

2. Nešvaistykite laiko socialiniams tinklams ir kompiuteriniams žaidimams

Šis patarimas buvo rastas kas trečiame atsakyme į klausimą, kurį uždavė „Quora“.

„Išjunkite savo „Facebook“ paskyrą“, „Stebėkite ir fiksuokite, kiek laiko praleidžiate socialiniuose tinkluose“, – tokius patarimus rašė vartotojai.

Vis daugiau ir daugiau žmonių supranta, kiek laiko jie praleidžia socialiniuose tinkluose ir kaip tai trukdo jų darbui ir asmeniniam gyvenimui. Stenkitės pastebėti, kiek laiko praleidžiate bendraudami ir pramogaudami socialiniuose tinkluose. Gali būti, kad jūs būsite nemaloniai nustebinti.

Jei praleidžiate apie valandą per dieną, per penkerius metus bus 1780 valandų, o tai yra 74 dienos. Jei praleidžiate ten 15 minučių, tai bus 456 valandos arba 19 dienų. Juk tuo metu galite rasti geresnių užsiėmimų, tiesa?

3. Sportuokite

Tai taip pat yra vienas populiariausių patarimų. Sėdimas gyvenimo būdas, kuriuo gyvena dauguma biuro darbuotojų ir laisvai samdomų vertėjų bei kitų specialistų, per penkerius metus žmogų gali padaryti nejudrų, pasyvų.

Sportas yra reikalingas ne tik norint išlaikyti puikią sveikatą, bet ir siekiant gyventi visavertį gyvenimą. Sportas – tai yra jūsų kūno pajautimas, judėjimas, tai – teigiamos emocijos ir malonumas, gaunamas sportuojant. Be sporto gyvenimo negalima laikyti pilnaverčiu.

4. Skaitykite

Tai turbūt populiariausias vartotojų patarimas. Skaitykite po 15, 20, 30 minučių per dieną, skaitykite po knygą per savaitę, skaitykite mokslinę literatūrą ir knygas apie savęs tobulinimą, domėkitės menine literatūra – nuo klasikos iki fantastikos. Skaitykite, skaitykite, skaitykite.

Mokykitės atpažinti kitų žmonių mintis, juk būtent iš jų gimsta jūsų mintys.

5. Žymėkitės asmeninius finansų įrašus

Rašykitės savo pajamas, išlaidas ir planus. Tai galima daryti paprastoje užrašų knygutėje ar pasinaudoti specialiomis programėlėmis. Netrukus pamatysite, kur jūs galbūt visai be reikalo išleidote dideles pinigų sumas, kiek pinigų išleidžiate paskolų grąžinimui ir ar galite sau leisti kai kuriuos rimtus, brangiai kainuojančius pirkinius.

Suformulavę aiškų pajamų ir išlaidų planą, galite optimizuoti savo finansus ir pradėti investuoti. Tai, beje, dar vienas puikus patarimas.

6. Investuokite ir sužinokite daugiau apie finansus

Pasirinkus tinkamą objektą investicijoms, per penkerius metus galite pagerinti savo finansinę būklę. Tačiau norint rasti tokį objektą ir tinkamai investuoti pinigus, turite kuo daugiau sužinoti apie finansinę sritį, tad domėkitės tuo.

Skaitykite reikiamą literatūrą, išmokite naudingų asmeninių finansų valdymo metodų, dalyvaukite seminaruose. Šios žinios šiuolaikiniams žmonėms reikalingos nuo mokyklinių metų arba bent nuo to momento, kai jis pradeda uždirbti ir savarankiškai valdyti savo finansus. Jei neturite šių žinių, turite kuo greičiau jų įgyti.

7. Būkite nepriklausomi nuo pagrindinio darbo

Puikus patarimas tiems, kurie labai mėgsta savo darbą ir dirba didelėje įmonėje. Sukurkite smulkų verslą, kuriam nereikia specialių ir didelių investicijų. Tai gali būti tam tikros rūšies paslaugų sfera, didmeninė prekyba, investavimas, rankų darbo gaminių pardavimas – viskas ką tik sugalvojat. Svarbiausia, kad šis papildomas darbas neturėtų būti sunkus ir nereikalautų iš jūsų daug dėmesio ir investicijų.

Tegu verslas neatneš daug naudos, bet jis taps jūsų draudimu, jei neteksite pagrindinio darbo ir padės jums išsilaikyti, kol susirasite naują darbą. Bet kokiu atveju su tokia „saugos pagalve“ jausitės daug labiau užtikrinti ir nepriklausomi.

8. Plėskite svarbių pažinčių ratą

Jei norite sukurti sėkmingą karjerą, komunikacija ir ryšiai yra labai svarbu. Jie reiškia dar daugiau nei jūsų talentai ir įgūdžiai. Taigi pradėkite ieškoti svarbių kontaktų jau dabar.

Ir nepamirškite: svarbiausia yra ne tai, kiek svarbių žmonių yra jūsų užrašinėje, bet kiek joje svarbių žmonių, kuriems jūs padėjote.

9. Įgykite naujų žinių, bet tai darykite apgalvotai

Siekite naujų žinių, niekada „nemeskite“ studijų, bet nesiekite išsilavinimo kaip paties tikslo. Žinios būtinos, kad pritaikytumėt jas gyvenime, o prieš siekdami įgyti naujų įgūdžių ar leisdami laiką „kažką“ studijuodami, pagalvokite apie tai, kiek šios žinios bus jums naudingos ir kur jas galėsite pritaikyti.

10. Rašykite, pasižymėkite savo idėjas

Kai kurios iš tiesų vertingos idėjos prarandamos tik todėl, kad jūs nepasistengėte jų užrašyti ir pamiršote. Be to, iš kai kurių nereikšmingų idėjų gali gimti gana genialūs dalykai.

Taigi, įsidėmėkite šią taisyklę ir rašykite visas idėjas, kurios ateina į galvą, arba net nusistatykite sau tam tikrą standartą (pvz., sugalvoti 10 idėjų per dieną), o vėliau išnagrinėkite, kaip būtų galima jas pritaikyti realiame gyvenime.

11. Mokykitės įgyvendinti idėjas

Jei idėjos yra neįgyvendinamos, tuomet jos nėra naudingos. Todėl išmokite ne tik sugalvoti idėjas, bet ir jas įgyvendinti. Praktikuokite tai, ir net jei kai kurios idėjos pasirodys nesėkmingos, galų gale atsiras ta, kuri atves jus į sėkmę.

12. Pradėkite vadovautis gerais įpročiais

Net ir stipriausia motyvacija laikui bėgant dingsta, o įpročiai išlieka. Jei norite po penkerių metų pasakyti, jog gyvenimas jus visiškai tenkina, įgykite naudingų įpročių jau dabar.

13. Studijuokite psichologiją

Psichologija padės suvokti tiek svetimų žmonių, tiek savo paties veiksmus bei tikrus motyvus. Jūs išmoksite kritiškai vertinti savo emocijas, suprasti, ko iš tiesų norite, pamatysite problemų priežastis. Jūs galėsite pažvelgti į konkrečią situaciją tarsi iš šalies, o tai padės rasti kompromisą ir sustiprins santykius su kitais žmonėmis. Įgūdis, kuris padės jums tiek jūsų asmeniniame gyvenime, tiek darbe.

14. Išbandykite naujas technologijas

Kuo žmogus tampa vyresnis, tuo sunkiau jam perprasti naujas technologijas. Prisiminkite, kaip su mobiliaisiais telefonais ir kompiuteriais elgiasi senosios kartos žmonės. Tačiau technologiniai pokyčiai padeda mums dirbti greičiau ir efektyviau.

Supraskite, kad reikia domėtis naujomis technologijomis, net jei jos jums atrodo keistai ir yra ne tokios patogios kaip įprasti įrankiai.

15. Išmokite programuoti

Jei pradėsite mokytis programuoti jau dabar, po penkerių metų praktikos galėsite parašyti naudingą programą, kuri padės išspręsti kokią nors problemą. Išmokite įvairių programavimo kalbų (Java, C + +, Python, R), pagrindinį HTML, CSS, duomenų analizę.

16. Studijuokite matematiką ir statistiką

Net jei šie dalykai kasdienybėje jums neatneš naudos, jie padės pakeisti įprastą jūsų minčių eigą. Matematika lavina logiką, abstraktų mąstymą, padeda pamatyti priežasties ir pasekmės santykius bei padeda išspręsti problemą, pažvelgus į ją tarsi iš šalies. Tokie įgūdžiai reikalingi ir naudingi bet kokiame versle ar įprastoje gyvenimiškoje situacijoje.

17. Išnaudokite savo talentus ir stipriąsias puses

Galbūt jūsų darbas nesuteikia galimybės realizuoti savo potencialo, o jūsų talentai snaudžia nenaudojami. Stebėkite save, raskite savo talentus ir sužinokite, kurioje srityje jūs tikrai esate stiprus. Geriausia tai padaryti dabar, kad suprastumėte, į kurią pusę judėti.

18. Nepasitikėkite lengvais pinigais

Daugeliu atvejų „lengvi“ pinigai yra arba neteisėti, arba gauti be jokių pastangų. Raskite sau mėgstamą veiklą ir pasinerkite į ją, kad jums būtų lengva ir paprasta nors ir visai dienai „išnykti“ darbe. Taip užsidirbsite pinigų lengvai ir su malonumu.

19. Nugalėkite savo baimes

Baimė neleidžia jums judėti į priekį, priverčia atidėlioti darbus ar tenkintis tuo, kas jums visai nepatinka. Raskite savo baimę, išsiaiškinkite jos priežastis ir bandykite atsikratyti jos.

Pavyzdžiui, jei bijote prarasti darbą, pradėkite savo verslą, kuris suteiks jums papildomų pajamų ir taps draudimu ir apsauga, kaip nurodyta šio sąrašo 7 punkte. Atsikratysite baimės ir galėsite ieškoti daugiau drąsių idėjų, nebijodami nesėkmės ar atleidimo iš darbo.

20. Išmokite kalbėtis telefonu su svetimais

Kai kurie žmonės nepatogiai jaučiasi kalbėdami telefonu su nepažįstamais žmonėmis. Tačiau pokalbiai telefonu užima svarbią vietą šiuolaikiniame pasaulyje. Norėdami jaustis labiau atsipalaidavę, imkitės praktikos. Pabandykite neilgam įsidarbinti, pavyzdžiui, telefono operatoriumi. Tai gali padėti atsikratykite baimės ir nepatogumų.

21. Sekite pasaulio naujienas

Iš naujienų sužinosite apie pasaulyje vykstančius įvykius, kurie turi įtakos visoms gyvenimo sritims, sužinosite apie technologijų naujoves ir produktų kainas, verslo galimybes, keliones, naujus įstatymus. Naudinga žinoti, kas vyksta pasaulyje, kas laukia ar kam reikėtų pasiruošti.

22. Keliaukite

Keliaudami jūs atsipalaiduojate, patiriate naujų įspūdžių ir sukuriate naujų idėjų. Galite prisiminti kiekvieną dieną, kurią praleidote keliaudami, mėgaujatės kiekviena akimirka ir nauja patirtimi: stebitės, džiaugiatės, sužinote ir pamatote kažką naujo. Stenkitės kuo dažniau apsilankyti naujose vietose ir neleiskite savo atostogų namuose.

23. Savanoriaukite

Dalyvaudami įvairiose savanorių programose, turite galimybę geriau pažinti kitus žmones. Be to, kaip rodo daugybė tyrimų, savanoriai yra sveikesni ir jaučiasi laimingesni nei tie, kurie niekada nebuvo užsiėmę tokia veikla.

Tai paaiškinama tuo, kad savanoriai užsiima prasmingu ir naudingu darbu. Jie jaučiasi reikalingi ir plečia savo bendravimo ratą tarp tokių pat žmonių – užjaučiančių, teigiamų ir norinčių padėti kitiems.

24. Įvertink draugus ir šeimą

Kuo vyresnis tampate, tuo sunkiau susirasti naujų draugų. Todėl pabandykite palaikyti ryšį su senais draugais, dažnai leiskite laiką kartu ir nepamirškite periodiškai jiems paskambinti.

25. Išmokite pabūti vieni

Kartais dėl socialinio spaudimo žmogus keičiasi – tampa tuo, kuo kiti nori jį pamatyti. Jei jūs išmoksite būti vieni ir nustosite bijoti vienatvės, tuomet jums nebeprireiks bendrauti su kuo papuola ar kentėti žmones, kurie negerbia jūsų ir nenori priimti jūsų tokio, koks esate.

26. Daugiau klausykitės, mažiau kalbėkite

Išsiugdykite tokį įprotį, tai gali būti tikrai naudinga. Pirma, jūs išgirsite daugiau naujos informacijos, kurią anksčiau praleidote pro ausis, kol laukėte savo kalbėjimo eilės.

Antra, žmonės su dideliu malonumu pradės bendrauti su jumis, nes visiems patinka žmonės, kurie moka klausytis.

Trečia, kuo mažiau jūs kalbėsite, tuo mažiau tikėtina, kad pasakysite kažką nereikalingo, tai, dėl ko vėliau tektų gailėtis.

27. Išsikelkite vieną tikslą per dieną

Išsikelkite sau tik vieną tikslą dienai ir padarykite viską, kas įmanoma, kad jo pasiektumėte. Vienas aiškus tikslas, kuris yra tiksliai įvykdytas, yra daug naudingesnis negu ilgas neįvykdytų tikslų sąrašas.

28. Pradėkite tinkamai maitintis

Išmokite paruošti sveiką ir skanų maistą, susidarykite meniu ir griežtai laikykitės jo, tik retkarčiais suteikdami sau galimybę suvalgyti nenaudingų ar nesveikų skanėstų.

Pradėkite sveikai maitintis kuo anksčiau, juk maistas taip pat yra pagrįstas įpročiais.

Atsisakykite nesveiko maisto jau dabar ir po kurio laiko jums nereikės atkalbinėti savęs nuo šokolado plytelės ar porcijos bulvyčių – jūs tiesiog nebenorėsite šio maisto, jis atrodys ne tik nesveikas, bet ir beskonis.

29. Pasitikėkite savimi ir savo intuicija

Išmokite išgirsti save, atkreipkite dėmesį į savo tikras mintis ir jausmus. Nepriklausomai nuo to, ką kiti žmonės sako, jūs visada žinote, kas jums geriausia.

30. Rašykite tinklaraštį

Tai nereikalauja beveik jokių investicijų. Tiesiog pradėkite rašyti tinklaraštį apie tai, kas jus domina, dalinkitės savo atradimais, mintimis, eksperimentais su žmonėmis.

Tai bus puikus hobis, atskleidžiantis jūsų kūrybinius sugebėjimus. Kas žino, galbūt tinklaraštis taps populiarus ir suteiks jums papildomų pajamų ar net pakeis pagrindinį jūsų pajamų šaltinį.