Šis biudžetas išskirtas pagal vyriausybės planą „Vanishing Programmable Resources“, kuris pradėtas vykdyti praėjusiais metais. Plano vykdymą paskatino nepatogumai, kuriuos JAV kariuomenei teko patirti po to, kai operacijos, kurios metu buvo nušautas Osama bin Ladenas, nukrito radarams nematomas kariuomenės sraigtasparnis. Todėl nuspręsta sukurti „elektronines sistemas, kurios gali fiziškai išnykti po kontroliuojamo signalo“.

IBM planuoja sukurti lustus, kurie, gavus komandą, taptų dulkėmis. Tai bus atliekama panaudojant saugiklį, kuris sutrupintų plonutį stiklinį substratą, sudarantį lusto pamatą. To paties proceso metu turėtų būti sunaikintas ir CMOS lustas, rašo pocket-lint.com.

Praėjusį mėnesį DARPA skyrė 11,5 mln. litų ir bendrovei BAE – jai skirta užduotis sukurti jutiklį, kuris ištirptų po panaudojimo.

JAV vyriausybės projekto apraše nurodoma: „IBM planuoja panaudoti įtempto stiklo substrato savybę sutrupėti, dėl ko prie jo prijungtas CMOS lustas pavirs Si ir SiO2 milteliais. Sutrupėjimą bent vienoje vietoje sukeltų jungiklis – pavyzdžiui, saugiklis ar reaktyvus metalo sluoksnis. Procesas inicijuojamas išoriniu radijo bangomis perduodamu signalu. IBM ištyrinės įvairias galimybes sukelti stiklo sutrupėjimą ir gautas žinias perkels į silicio pagrindu pagamintus CMOS lustus“.

Tik ar nebus taip, kad toks išradimas piktavaliams programišiams suteiks galimybę ne tik užkrėsti kompiuterius virusais, bet ir susprogdinti, tarkim, sraigtasparnių kompiuterius skrydžio metu?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)