Bet pranešimas, kurį turėjo gauti visos Lietuvos gyventojai, pasiekė tik nedaugelį. Nes, pasirodo, tam, kad ištransliuotos žinutės pasiektų vartotojus, reikia „sėkmingų aplinkybių sutapimo“: arba vartotojai turi būti iš anksto informuoti apie tokios sistemos egzistavimą ir savo įrenginius nustatę taip, kad jie priimtų korinės transliacijos pranešimus, arba būti „Omnitel“ klientais, naudojančiais „Apple“ telefonus, bet tik su „iOS 8“ sistema.

„Kol kas su „Apple“ ir „Omnitel“ pasiekėme, kad kol kas gamintojai korinio transliavimo profilį įdiegė tik „Omnitel“ tinkle. Problema „Bitės“ ir „Tele2“ tinkle dar nėra išspręsta. Kada ji bus išspręsta – sunku pasakyti, nes kol kas bendradarbiavimas su „Apple“ vaisių davė tik jų oficialių atstovų „Omnitel“ tinkle“, - sakė Civilinės saugos valdybos vyriausiasis specialistas Algis Bolys.

Visų kitų telefonų naudotojams A. Bolys rekomenduoja apsilankyti įspėjimų sistemos svetainėje ir ieškoti instrukcijų, skirtų konkrečiai jų telefono modeliui.

„Kitos sistemos, jei gamintojai jose neaktyvavę korinio transliavimo funkcijos, tai bet kokio operatoriaus tinkle ši funkcija nebus pasiekiama“, - aiškino A. Bolys. Pavyzdžiui, jokiame telefone su „Windows Phone“ sistema pranešimų apie škvalą, uraganą, cunamį arba skubiai ieškomus kraujo donorus nebus gaunama.

Tiems išmaniesiems įrenginiams, kuriuose ši funkcija neprieinama, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas paruošė programėlę, kurią įdiegus būtų galima siuntinėti žinutes – ji išbandyta ir veikia. Tačiau jos viešą platinimą visuomenei stabdo lėšų trūkumas: A. Bolio, pačią programėlę po atitinkamų sistemų programėlių parduotuves paskleisti paprasta, bet sudėtingoji dalis yra tarnybinės stotys, reikalingos gyventojų, atsisiunčiančių programėlę aptarnavimui bei žinučių išsiuntinėjimui. „Turi būti pakankamas skaičius serverių, sugebančių aptarnauti visus, turinčius šią aplikaciją“, - aiškino specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)