Nelaimingi atsitikimai, kai telefonai iškrenta iš rankų, numetami nuo staliukų, komodų, apipilami kava, arbata ar kitais gėrimais, ar net nusiridena į vonią yra dažni šiuolaikinių technologijų palydovai.

Pranešime žiniasklaidai teigiama, kad Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje duomenimis, 2014 m. buvo užfiksuoti 175 atvejai, kai buvo apgadintas arba visiškai sugadintas mobilusis prietaisas. 2015 m. tokių atvejų pasitaikė net 325 proc. daugiau – 745. Jų išmokos pernai sudarė 30 proc. visų su namų turto žalomis susijusių išmokų.

Tomas Nenartavičius, „ERGO Insurance“ Lietuvoje draudimo departamento direktorius, įsitikinęs, kad statistinis lietuvis bent sykį per metus susiduria su telefono ar kompiuterio gedimu dėl neatsargaus elgesio. Dažniausiai nuo jo nukenčia mobilieji telefonai, tačiau nesėkmių pasitaiko ir planšečių bei nešiojamųjų kompiuterių savininkams. Draudimo ekspertas išskiria dažniausius mobiliųjų prietaisų žalos tipus ir pataria, kaip nuo jų apsisaugoti.

Ką mobilieji telefonai veikia vonios kambaryje?

Šiuolaikinių technologijų priešas Nr.1 – patys įvairiausi skysčiai: vanduo, vynas, arbata, kava, net šampanas. Atvejai, kai begeriant arbatą, vandenį ar sultis, buvo aplietas telefonas ar nešiojamas kompiuteris, pasitaiko dažniausiai ir sudaro didžiausią draudimo išmokų sumą.

Neretai, kaip pasakoja „ERGO Insurance“ Lietuvoje draudimo departamento direktorius, kyla ir kurioziškų situacijų. Viena netikėčiausių – telefonas sugedo dėl drėgmės po to, kai vaikas kurį laiką jį panešiojo burnoje. Kitas atvejis – į rankinę buvo įdėtas telefonas ir termopuodelis su kava. Kavai išbėgus, nepataisomai buvo apgadintas ir telefonas, ir rankinė.

„Po tokių istorijų jau nebestebina atvejai, kai mobilieji telefonai apgadinami vonioje – neatsargiai padėti ant lentynėlių jie įkrenta į vonią, kriauklę, dūžta atsitrenkę į vonios grindis. Dėl drėgmės sugedę telefonai yra remontuojami arba keičiami naujais“, – pasakoja T. Nenartavičius.

Vardindamas didžiausias žalas, draudimo ekspertas atkreipia dėmesį, kad neretai telefonų gedimų kaltininkai yra mažamečiai vaikai. Todėl ir mobiliuosius telefonus, ir kompiuterius rekomenduojama palikti be priežiūros tik saugiose, jiems nepasiekiamose vietose. Taip pat vengti prie kompiuterių laikyti gėrimus. Skysčiais aplietos kompiuterio detalės žaibiškai koroduoja ir kompiuteris gali būti sugadintas nepataisomai.

Nukrito, pastūmė, sudužo – antroji pagal dažnumą gedimų priežastis

Jei telefono, kompiuterio ar planšetės apliejimo pavyks išvengti, vis dar išlieka nemaža dužimų tikimybė. Iškrito iš rankų, kišenės, užkliuvo einant pro šalį – dažnai sutinkami atvejai šioje gedimų kategorijoje. Tačiau, kaip pasakoja „ERGO Insurance“ Lietuvoje draudimo ekspertas, čia taip pat apstu situacijų, kurios primena istorijas iš kino komedijų.

„Vienas iš pastarųjų atvejų – ant automobilio stogo paliktas mobilusis telefonas. Automobilis nuvažiavo kartu su telefonu. Jo pasigedusi savininkė bandė ieškoti telefono eidama paskui nuvažiavusį automobilį, tačiau veltui – telefonas neatsirado. Nesėkmingai baigėsi ir kita panaši istorija – telefonas buvo pervažiuotas“, – pasakoja T. Nenartavičius.

Telefonai nukenčia ir nuo vaikų, ir nuo gyvūnų

„Mobilieji prietaisai yra mūsų kasdienybės dalis, todėl dažnai juos tiesiog pamirštame ir paliekame ten, kur jais naudojomės: ant stalo, svetainės sofos, lentynos. Tokiose vietose jie lengvai pasiekiami naminiams gyvūnams, kurie iš smalsumo subraižo ar numeta prietaisus ant žemės. Tokių atvejų nutinka ir su mažesniais vaikais“, – teigia ekspertas.

Pasitaiko, kad telefonai ar kompiuteriai nukenčia ne tik dėl netyčinio elgesio, bet ir dėl vaikų pykčio. Pavyzdžiui, yra buvę, kad žaidimą pralaimėjęs vaikas, specialiai metė nešiojamą kompiuterį į žemę.

Norint apsaugoti mobiliuosius telefonus nuo suskilimų, subraižymų, drėgmės ir kitokių pažeidimų, T. Nenartavičius siūlo naudoti apsaugines ekrano plėveles arba odinius, plastmasinius dėklus, kurie yra pritaikomi skirtingiems telefonų modeliams ir apsaugo nuo nedidelių smūgių ar įbrėžimų. Kompiuterius patartina visuomet nešioti dėkluose, o pabaigus darbą padėti į saugią vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)