Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad jaunojo išradėjo kūrinys iš „Lego“ sužavėjo Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos (VTDK) organizuoto konkurso „Mano robotas“ komisijos narius.

Robotą žaisdamas sukūrė „netyčia“

Jaunojo konkurso dalyvio iš „Lego“ kaladėlių sukonstruota bioninė ranka, gebanti atkurti judesius, jaunųjų išradėjų konkurse „Mano robotas“ sulaukė daugiausiai dėmesio ir pelnė pagrindinį apdovanojimą.

„Dabar jau galiu išduoti paslaptį. Žaisdamas su savo seserimi, aš visai netyčia sukūriau bioninę ranką šiam konkursui. Jau ilgą laiką konstruoju robotus. Tris ar keturis metus esu jais susidomėjęs. Man patinka kurti robotus, nes technika daug įdomiau nei žaislai, kurie aiškiai matyti, iš ko yra padaryti. Robotai yra mechanika, kurią reikia suprasti. Todėl užaugęs būsiu robotų kūrėjas!“, – įsitikinęs konkurso nugalėtojas Dominykas.

Pomėgį skatina tėvai

Dalyvavimas konkursuose Dominykui yra paskata nenustoti kurti, domėtis technologijomis ir artėti prie savo svajonės tapti profesionaliu robotų kūrėju. Pasak devynmečio mamos Raimondos, laimėjus konkurse motyvacija dar labiau išauga, bet svarbu skatinti ir palaikyti šią aistrą.

„Dominykas nuo pat mažens turėjo labai įdomių ne visiems vaikams būdingų pomėgių – stebėti kelio ar kitus ženklus ir juos interpretuoti, niekada nežaisdavo su mašinomis kaip bendraamžiai, tačiau rinkdavosi raketas ar robotus. Vėliau pradėjo sakyti, kad užaugęs taps robotų kūrėju. Mes su vyru rimtai nežiūrėjome, nes gana vaikiškai skambėdavo. Vėliau supratome, kad šis pomėgis puiki ateities karjeros perspektyva, tad pradėjome jį skatinti. Dominykas pradėjo lankyti Šiaulių jaunųjų technikų centrą, namuose įsigijome robotų programavimo įrangą“, – pasakoja jaunojo išradėjo mama.

Laimėjus konkursą „Mano robotas“, Dominyko entuziazmą dar labiau domėtis technologijomis pakurstė ir ekskursija po VTDK, kurios metu jis su didžiuliu susidomėjimu apžiūrėjo laboratorijas, buvo supažindintas su jose veikiančia technika ir studentų sukurtais robotais. Įkvėpimui pakurstyti už savo „netyčia“ sukurtą bioninę ranką devynmetis konkurso organizatorių buvo apdovanotas programuojamu konstruktoriumi.

Jaunieji išradėjai renkasi pamėgtą konstruktorių

Konkurso „Mano robotas“ organizatoriai siekė pasižiūrėti, ką Lietuvos moksleiviai išmano apie technologijas, ir surasti jaunuosius talentus. Konkursas pritraukė technologijomis ir išradimais besidominčius vaikus, mėgstančius konstruoti ir galbūt suinteresuotais studijuoti panašios srities dalykus ateityje.

„Šiais laikais technologijos yra visiems lengvai prieinamos, dirbti su jomis gana paprasta. Vaikams net yra paruoštos specialios sistemos, kurios leidžia pakankamai greitai išmokti sukonstruoti įvairiausias telefonais valdomas mašinas ar skraidykles“, – teigia „VTDK.hackLAB“ laboratorijos vedėjas Algimantas Driežis.

Anot jo, dauguma konkurso „Mano robotas“ dalyvių, kurių amžius – nuo 9 iki 16 metų, savo išradimams rinkosi „Lego“ kaladėles ir pritaikė jas netikėčiausioms idėjoms įgyvendinti.

„Lego“ yra išleidęs robotų ir konstruktorių seriją, kuriuos galima lengvai programuoti ir valdyti. Tai vaikams yra labai patrauklu, todėl dalis mūsų konkurso dalyvių savo robotus konstravo būtent iš šių detalių. O iš jų tikrai gali gimti kažkas įspūdingo“, – tikina A. Driežis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)