„Šitokiu būdu mes žingsnis po žingsnio artėjame prie mūsų ambicingo tikslo, kad Lietuva būtų moderni, nebijanti globalios konkurencijos ekonomikos šalis“, - sakė gamybos linijos atidaryme dalyvavęs premjeras Andrius Kubilius.

„Blu-Ray“ optinių diskų formatas pastaruoju metu bando išsikovoti vietą rinkoje, kurioje kol kas dominuoja DVD diskai. Pagrindinis naujesnio formato diskų privalumas yra gerokai didesnė jų talpa – iki 50 GB.

Gamybos linija per metus galės pagaminti 6 mln. 25 GB talpos diskų arba 4,76 mln. diskų, į kuriuos telpa 50 GB. Beveik visa produkcija (daugiau nei 90 proc.) bus skirta eksportui. Įmonė gamins tik įrašytus diskus.

Įmonių grupės vadovas Vidmantas Janulevičius teigė, kad tai yra keturiasdešimta „Blu-Ray“ diskų gamybos linija pasaulyje, iki šiol jos veikia 17 valstybių.

Nors pastaruoju metu „Blu-Ray“ formato plėtra buksuoja, „BOD Group“ vadovas Vidmantas Janulevičius mano, jog „Blu-Ray“ Lietuvoje ir pasaulyje plačiausiai įsitvirtins po dvejų-trejų metų ir po 3-4 metų visiškai pakeis DVD formatą. Jo teigimu, pagrindinėse numatytose „Blue-Ray“ rinkose – Vokietijoje, Prancūzijoje, Anglijoje - „Blue-Ray“ pardavimai kasmet auga po 200-300 procentų, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje rinka per pastaruosius trejus metus užaugo 7 kartus, nors dabar šiame regione tėra parduota tik keli tūkstančiai grotuvų.

Pirmame „BOD Group“ išleistame „Blu-Ray“ diske įrašytas HD kokybe nufilmuotas aktoriaus, kompozitoriaus ir dainininko Andriaus Mamontovo koncertas Čikagoje. Įdomu tai, kad 1998 metais BOD išleido pirmą Andriaus Mamontovo kompaktinį diską. O bendradarbiauti su V. Janulevičiumi A. Mamontovas pradėjo dar mokykloje – jiedu buvo klasiokai.

„Turėjome pasirinkimą filmuoti pigiau, sutaupyti, bet nusprendėme, kad reikia nufilmuoti visą koncertą aukštoje rezoliucijoje, intuicija sakė, kad reikia žiūrėti į ateitį ir dabar suprantu, kad tai atvedė prie „Blue-Ray“ disko. Šis produktas nufilmuotas pačia aukščiausia kokybe, kokią tik gyvendami čia galime sau leisti“, - sakė A. Mamontovas.

„Blu-Ray“ bus paskutinis optinių rinkmenų formatas

„Suvokiame, kad po septynerių-dešimties metų viskas pereis į „online“, kai bus legalizuoti tinklalapiai. Šiai dienai 60 proc. kino studijų pajamų sudaro įrašytos laikmenos, 40 proc. sudaro kinas ir tik kelis procentus – internetiniai dalykai, nes žmonės, deja, piratauja internete. Kol internetas yra toks padrikas ir nepažabotas, kino studijos atsisakys būti internete. Bet, be abejo, ateitis – internete, „Blu-Ray“ bus paskutinis optinių rinkmenų formatas“, - DELFI sakė V. Janulevičius.

Panašu, kad „BOD Group“ ateitį sieja labiau su saulės energetikos sistemomis nei su informacijos laikmenomis – jau dabar įmonių grupė stato saulės elementų centrą. Įdomu tai, kad gaminant saulės elementus ir optines informacijos laikmenas techniniai procesai yra labai panašūs, o 5 procesai iš 9 visiškai sutampa: „spatteringas“, šilkografinis dažymas, liejimas, galvanikos elementai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)