Spaudos pranešime tvirtinama, kad bendrovės sukurtos kibernetinio saugumo sistemos Šiaurės Amerikoje ir Europoje saugo turto už maždaug 20 mlrd. dolerių bei užtikrina ypatingos svarbos infrastruktūros objektų saugumą.

„Įsikurti Lietuvoje mus paskatino lietuviškoji verslo etika, Lietuvoje sukurta informacinių technologijų infrastruktūra ir ypač – šalyje dirbančių informacinių technologijų specialistų kompetencija. Kadangi bendrovė kuria tokį produktą, kurio sėkmė priklauso nuo darbuotojų gebėjimų, pastaroji priežastis paskatino plėstis būtent Lietuvoje“, – teigia bendrovės „Arc4dia“ generalinis direktorius Pierre Roberge.

Pagrindinė bendrovės būstinė įsikūrusi Monrealyje, Kanadoje, o pardavimų Europai padalinys – Jungtinėje Karalystėje. Vilniuje dirbsiantys kibernetinio saugumo specialistai vykdys tokias pačias funkcijas, kaip ir kanadiečiai: atliks kibernetinio saugumo tyrimus, vystys produktus ir teiks paslaugas viešojo bei privataus sektoriaus klientams.

Vilniuje bendrovė planuoja vystyti ir klientams diegti technologiją „SNOW“, padedančią nuo kibernetinių atakų apsaugoti kompiuterius, serverius ir išmaniuosius telefonus. Skirtingai nei daugelis panašių sistemų, „SNOW“ veikia ne kaip nuo atakų apsaugantis skydas, o kaip seklys, bandantis aptikti įsilaužėlius, nustatyti jų tipažus ir analizuojant jų elgesį, kontroliuoti keliamas grėsmes. Vystant technologiją ir atliekant kibernetinio saugumo tyrimus, bendrovė planuoja bendradarbiauti su šalies universitetais bei verslo partneriais.

Šiais metais vykusiose parodose bendrovė jau spėjo pristatyti ir itin saugų telefoną, kuriame įdiegta įsilaužėlių sekimo programa „SNOW“.

Ūkio ministras Evaldas Gustas pabrėžia, kad inovacijas kuriančių bendrovių pritraukimas į Lietuvą yra vienas šalies investicijų plėtros strategijos prioritetų.

„Kiekvienas į Lietuvą ateinantis investuotojas sukuria ne tik darbo vietas ar moka mokesčius, bet ir atneša tam tikras kompetencijas. Kibernetinis saugumas yra viena sričių, kurioje Lietuva turi potencialo kurti ir vystyti aukštos kokybės produktus ir paslaugas, įdomias globaliai rinkai“, – tvirtina Ūkio ministras E. Gustas.

Pasaulinė kibernetinio saugumo paslaugų rinka auga jau ne vienerius metus iš eilės. Skaičiuojama, kad pernai ją sudarė 77 mlrd. dolerių, o iki 2020 metų ji turėtų išaugti bent iki 170 mlrd. dolerių.

„Izraelio ir Jungtinių Amerikos Valstijų pavyzdžiai rodo, kad kibernetinio saugumo paslaugos gali būti teikiamos ne tik vietinėje rinkoje, bet ir sėkmingai eksportuojamos. Taigi pritraukdama šiuolaikinio pasaulio iššūkius matančias ir jame gyventi padedančius produktus kuriančias bendroves Lietuva augina ir intelektinį potencialą, ir ekonominius rodiklius“, – teigia užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas.

Bendrovė pernai metais teikė kibernetinio saugumo programinę įrangą ir mokymų paslaugas su hakerių atakomis kovojančiai Ukrainos vyriausybei. Projektą finansavo Kanados vyriausybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)