Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad „Bitė“ kartu su „Ericsson“ pradėjo pilotinį projektą, kurio metu bendrovės tinkle bus išbandoma „Lean Carrier“ technologija. Jos esmė – kiek galima labiau sumažinti bet kokios informacijos, nesusijusios su tiesioginiu vartotojo turiniu, srautus. Įdiegus „Lean Carrier“ atsisiuntimo greitis vartotojams padidėja net iki 50 proc., o ryšio nutrūkimų atvejų sumažėja iki 20 procentų. „Ericsson“ vystoma technologija yra pirmoji „liekna“ (angl. lean) 4G LTE tinklų architektūros koncepcija, vedanti link dar „lieknesnės“ (angl. ultra-lean) 5G architektūros.

„Mobilusis internetas tapo kritiškai svarbus tiek gyventojams, tiek verslui kiekvieną dieną, bet kuriuo momentu. Vis daugiau sprendimų ir turinio reikalauja ypač didelio duomenų perdavimo greičio, tinklo stabilumo ir kokybės. „Bitė“, susitelkdama į mobilųjį internetą ir su juo susijusius sprendimus, žengia pirmuosius žingsnius 5G ryšio link – siekiame būti gerai pasiruošę ateinančios kartos internetui. Svarbu ir tai, kad ruošdamiesi ateičiai, jau šiandien galime reikšmingai padidinti duomenų parsisiuntimo greitį mūsų tinkle bei pagerinti ryšio kokybę“, – sakė Pranas Kuisys, „Bitė Lietuva“ vykdomasis direktorius.

Pasak jo, žmonėms daug valandų per dieną praleidžiant internete, kai jungiamasi per mobiliojo ryšio operatorių tinklus, pastarųjų saugumas, patikimumas bei sparta tampa pačiais svarbiausiais rodikliais.

„Ericsson“ pastebi, kad dauguma dabartinių vartotojų elgesio tendencijų susijusios su internetu ir poreikiu vis aukštesnei spartai bei kokybei: vartotojai, nepriklausomai nuo buvimo vietos ir laiko, žiūri vis daugiau aukštos kokybės video turinio internete, patys juo dalinasi ir bendrauja per įvairias pokalbių programėles, tokias kaip „Skype“, „Viber“ ar „Whatsapp“. Socialinių tinklų ir naujienų portalų turinys iš tekstų su nuotraukomis virsta kokybišku video turiniu. Taip pat prognozuojama, kad iki šiol buvę daugiau teorinių galimybių studijų objektais artimiausiu metu praktiškai išpopuliarės įvairūs išmaniųjų namų sprendimai, o kasdien buityje naudosimės įvairiais jutikliais ir kitais įrenginiais, kurie informaciją perduoda ir gauna internetu.

„Šiandieninė 4G (LTE) technologija pamažu virs į 5G, ir „Bitė“ šioje srityje yra viena pirmųjų pasaulyje, diegiančių tokias naujas technologijas, kaip „Lean Carrier“. Jų pagalba „Bitė“, kurios tinkle itin sparčiai auga duomenų sunaudojimas, savo klientams gali pasiūlyti vieną geriausių patirčių. Džiaugiamės galėdami padėti „Bitei“ teikti pažangiausių šalių lygio 4G ryšį Lietuvoje“, – sakė Kostas Šakenis, „Ericsson Lietuva“ vadovas.

Kaip sako P. Kuisys, pabaigus testavimo etapą, naujoji technologija „Bitės“ tinkle bus įdiegta iki trečiojo šių metų ketvirčio pabaigos. Visi „Bitės“ klientai, turintys 4G įrenginius, šios technologijos privalumais galės naudotis be jokių papildomų atnaujinimų ar išlaidų.

Nevadina revoliucija

„Teo“ ir „Omnitel“ tinklo vadovas Mindaugas Varanauskas tvirtina, kad „Ericsson“ sprendimas yra ne revoliucija ar didelis žingsnis 5G link – tai tik vienas iš šiuo metu įdiegtos LTE technologijos optimizavimo būdų.

„Omnitel“ 4G tinkle vien per pastaruosius keletą metų yra įdiegusi daugiau kaip 10 įvairių LTE tinklo optimizavimo sprendimų. Analogiškas „Ericsson“ sprendimo funkcionalumas yra ir „Omnitel“ naudojamoje „Huawei“ įrangoje. Šis sprendimas paremtas paprastu principu – signalas nesiunčiamas nuolat, o įjungiamas kai jo reikia. Teoriškai tokiu būdu sumažinamas perteklinių LTE radijo trikdžių skleidimas ir galia kai kuriais atvejais gali padidinti duomenų perdavimo greitį“ – teigė M. Varanauskas.

Teo“ ir „Omnitel“ atstovas tvirtino, kad tai nedaro esminės įtakos vartotojo patirčiai, ypač kai kalbama apie ryšio kokybę ir padengiamumą: „Metų pradžioje pristatėme naujausius mobiliojo ryšio standartus atitinkančią „Huawei“ 4.5G technologiją, kuri leidžia padidinti greitaveiką daugiau nei 4 kartus ir pasiekia 750 mb/s. Tačiau ir ši technologija yra tik pusiaukelė į 5G technologijas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)