Vkontakte“ – Rusijos feisbuke – jis publikavo žinią, kad sukurta veidų atpažinimo funkciją turinti programėlė „FindFace“. Norint surasti tas moteris, jam tereikėjo įdėti jų nuotraukas į „FindFace“ programėlę ir sulaukti, kol programinė įranga padarys savo darbą, skenuodama viešai prieinamas „Vkontakte“ nuotraukas. Kai jis jas rado, nusiuntė savo darytas nuotraukas.

Programuotojas tai pavadino „Shazam“ žmonėms („Shazam“ yra programėlė, kuri sugeba „išgirsti“ dainą ir pasakyti jos autorių bei pavadinimą, albumą).

Savo žinutės pabaigoje Mima pastebėjo, kad programėlės paslauga kelia abejonių tik dėl privatumo užtikrinimo, tačiau tuo pat metu jis paprašė žmonių rekomenduoti šią programėlę ir pagirti jos veiksmingumą. Tuo metu programėlė buvo dar tik mėnesis kaip išleista. Laikas po to parodė, kad tai – išradimas, paneigiantis privatumą.

Neregėtas sėkmės koeficientas

Fotografas Egor Tsvetkov darė nuotraukas Sankt Peterburgo metro, o tada šias nuotraukas tikrino su „FindFace“. Panašu, kad jis sėkmingai identifikavo 70 proc. žmonių.

Kai programinės įrangos kūrėjas buvo paklaustas, ar jo projektas gali būti pavojingas, atsakymas nuskambėjo taip: „Manau mes turėtume palaukti ir pažiūrėti, kaip jis vystosi.“

Ankstyvą balandį programėlė tapo dar pavojingesniu įrankiu. Prieštaringai vertinamas Rusijos nuotraukų dalijimosi puslapis 4chan sužinojo apie „FindFace“ ir panaudojo tai atpažindami Rusijos pornografijos žvaigždes.

„FindFace“ tariamai skirtas padėti žmonėms susidraugauti. Šio socialinio tinklo logika yra gana paprasta: jei turite jus dominančio žmogaus nuotrauką, galite rasti jo socialinių tinklų profilius, taip pat daugiau sužinoti apie jį prieš imdamiesi veiksmų. Tai verslo modelis, pagrįstas šnipinėjimu feisbuke.

„FindFace“ įkūrėjas Maksimas Perlinas Rusijos žiniasklaidai tvirtino, kad kompanija kaip įmanoma stengiasi apsaugoti visus „Vkontakte“ vartotojus nuo potencialiai grėsmingų aktų. Kaip galima suprasti, šios programėlės savininkai tikrai nėra visagaliai ir tikrai neturi įrankių apsaugoti socialinių tinklų naudotojų nuo piktavalių.

Pralenkė net „Google“

Priežastis, kodėl į „FindFace“ reaguojama taip nerimastingai yra paprasta: programėlė yra itin veiksminga.

Aukštus sėkmės rodiklius turinti veidų atpažinimo sistema buvo sukurta mažai kam žinomo startuolio iš Maskvos – „NTechLab“. Kompaniją 2015-aisiais įkūrė kompiuterių mokslo atstovas Artemas Kukharenko ir skaitmeninių komunikacijų konsultantas Alexanderis Kabakovas.

Dalyvaudami su savo programėle Vašingtono universiteto (JAV) surengtame veidų pažinimo technologijų konkurse, jie perspjovė ne tik „Google“, bet ir kitas panašius produktus siūlančias įmones. Šios kompanijos laboratorijoje sukurta programa sėkmingai įveikė 73 proc. bandymų, o „Google“ inžinierių kurta programa veikė 70 proc. tikslumu.

Profesoriai, stebėję veidų atpažinimo technologiją, negalėjo to paaiškinti: kompanija iki tol jiems buvo nežinoma, apie jos darbą šioje srityje taip pat niekas nežinojo. Jie nėra matę ir „NtechLab“ kurto algoritmo, dėl to vertinti, kur jo stiprioji pusė, mokslininkai nedrįsta.

Kompanijos atsakymas, kaip veikia jų produktas, taip pat neatrodė daug pasakantis: „Mes atradome specialią neurotininių tinklų vidinę architektūrą, kuri tobulai atlieka veido atpažinimo funkciją. Taip pat sukūrėme keletą specialių triukų, kurie supaprastina tinklo mokymo procesus, o tada algoritmą apmokėme su 20 mln. nuotraukų.“

Kaip ši kompanija rinksis potencialius klientus ar kaip stengsis apsaugoti vartotojus, kitas klausimas, kuris, kaip tvirtina fusion.net, kol kas nebuvo galutinai atsakytas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)