Dar didesnę žalą iš jų civiline tvarka gali prisiteisti Holivudo filmų kūrėjai.

Žala LANVA turėtų būti atlyginta artimiausiu metu, nes teismas yra areštavęs iš nusikalstamų veikų gautas lėšas – daugiau kaip 61 tūkst. Lt. Iš šios sumos padengus ieškinį, likusi suma bus konfiskuota valstybei.

Teismas taip pat konfiskavo verslininkui priklausantį nešiojamą kompiuterį bei jo pagalbininkei priklausantį kompiuterio sisteminį bloką.

Vienos Utenos bendrovės vadovas ir vienintelis akcininkas filmus platino internetiniame puslapyje filmai.us. LANVA pirmininkas Vytas Simanavičius sakė, kad svetainės vardą (domeną) verslininkas jau pardavė kitam asmeniui, kuris analogišką veiklą tęsia iki šiol.

„Bus nauja byla ir naujas ieškinys“, – patikino V. Simanavičius.

Tuo tarpu buvęs svetainės savininkas ir jo pagalbininkė buvo pripažinti kaltais, nes, pažeisdami Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo nuostatas, neturėdami autorių ir gretutinių teisių subjekto ar jų tinkamai įgalioto asmens leidimo, nuo 2008-ųjų lapkričio 16-osios iki 2009-ųjų gruodžio 3-osios išplatino 74 tūkst. 368 filmų kopijas. Iš jų – beveik 70 tūkst. filmų kopijų internete patalpino verslininko pažįstama.

Jai svetainės savininkas per du kartus sumokėjo 500 Lt. Tiesa, atlikdamas pavedimus per elektroninę bankininkystę verslininkas nurodė, kad 200 Lt jai perveda kaip dovaną, o likusius 300 Lt – „už gražias akis“.

LANVA teigia, kad išplatintų filmų kopijų mažmeninė kaina sudarė daugiau kaip 736 tūkst. Lt.

Filmus parsisiųsti galėdavo tik registruoti svetainės klientai, už siuntimą taip pat privalėję sumokėti nustatytą mokestį.

Nuteistieji teismo prašė juos atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, tačiau teisėjai tokį prašymą atmetė kaip nepagrįstą.

Teismas nusprendė, kad dabar jau buvęs svetainės savininkas turės 6 mėnesius dirbti viešuosius darbus (kas mėnesį po 30 val.), o jo pagalbininkei visuomenės labui teks dirbti 4 mėn. (po 20 val. per mėnesį).

LANVA nuteistiesiems iš pradžių buvo pareiškusi 130 tūkst. Lt ieškinį (Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme numatyta maksimalaus dydžio kompensacija), tačiau vėliau sutiko su svetainės savininku sumą sumažinti iki 45 tūkst. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją