Pilotinio projekto, trukusio beveik metus, rezultatai parodė, jog eksperimentų metu sukurtas augalinis maisto papildas per dvi vartojimo savaites reikšmingai pagerina sportinius rezultatus.

Pranešime žiniasklaidai teigiama, kad produktas pirmą kartą bus pristatomas prestižinėje tarptautinėje sporto parodoje Vokietijoje FIBO 2016.

Azoto oksido reikšmė ir poveikis žmogaus organizmui pastarąjį dešimtmetį nuodugniai nagrinėjami pažangiausiose pasaulio medicinos laboratorijose. Ieškoma būdų, kai šio junginio savybes ir poveikį panaudoti sveikatos stiprinimui ir ligų prevencijai.

Tyrimą inicijavusios bendrovės „Sveikos gyvensenos institutas“, valdančios sporto ir sveikatingumo centro „G7 Sportas“ vadovas Egidijus Kučinskis, stebėjęs ir pats betarpiškai dalyvavęs bandymuose džiaugiasi sėkmingu mokslininkų, gydytojų ir sportininkų bendradarbiavimu.

Nustatyta, jog šio biologiškai aktyvaus junginio savybę pagerinti deguonies įsisavinimą žmogaus organizme galima panaudoti sporte, didinant sportininkų ištvermę, o galimai ir medicinoje gydant širdies nepakankamumą, širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai.

Augalinės kilmės papildas padidindamas azoto oksido rezervus žmogaus organizme ženkliai padidina sportuojančiųjų ištvermę „Baltijos-Amerikos klinikos“ gydytoja, Lietuvos Kardiologų Draugijos, Lietuvos Širdies Asociacijos, Vokietijos – Baltijos šalių gydytojų draugijos narė, kardiologė Asta Grigaliūnienė prižiūrėjusi bei koordinavusi tyrimų eigą, apibendrino, jog stebėjime beveik metus dalyvavusiems 23 – 37 m. amžiaus aktyviai sportuojantiems vyrams pakanka dvi savaites vartoti sukurtą, naują papildą, kad fizinė forma ženkliai pagerėtų.

„Gauti rezultatai nustebino – nors visi tiriamieji jau buvo geros fizinės formos, tačiau nustatyta, jog jau po dviejų savaičių tyrime dalyvavusiųjų fizinio krūvio tolerancija padidėjo iki 35,8 proc. Testavimui taikytas pulmokardinis tyrimas (spiroergometrija), kurio pagrindinis rodiklis – maksimalus deguonies suvartojimas (VO2max.), tiksliai atskleidė kintantį tiriamų asmenų fizinį pajėgumą. Jeigu tyrimo pradžioje pasiekiamas VO2max. Svyravo nuo 33 iki 41 ml/kg/min., tai po dviejų savaičių maksimalus deguonies suvartojimas buvo atitinkamai 44,7 – 55,7 ml/kg/min.“- bandymų rezultatus komentuoja A. Grigaliūnienė.

Ženkliai pakito ne tik deguonies įsisavinimas, bet ir krūvio toleravimo bei pajėgumo rodikliai. Tyrimo pradžioje testuojamoji grupė maksimaliai pasiekė 228-255 vatų krūvį, o tyrimo pabaigoje krūvio tolerancija padidėjo net 30 proc.

Vartojant sukurtą maisto papildą, organizmas pakelia didesnius fizinius krūvius, todėl treniruotės gali būti iki 30 proc. intensyvesnės nei įprastai: keliami didesni svoriai, bėgami ilgesni atstumai. Produkte esančios medžiagos, didinančios azoto oksido kiekį organizme veikdamos sinergetiškai su kitais veikliaisiais augalinės kilmės komponentais ženkliai padidina sportuojančiųjų ištvermę.

Pasiekti teigiami rezultatai skatina tęsti tyrimus ir tobulinti produktą. Tikslinga nustatyti santykį tarp optimalaus treniravimosi ir dietos pasirinkimo, atsižvelgiant į individualias fiziologines žmogaus savybes.

Natūralus papildas pritaikomas sporte

Tyrime dalyvavęs sporto ir sveikatingumo klubo „G7 Sportas“ vadovas E. Kučinskis mano, jog naujasis augalinių komponentų pagrindu sukurtas maisto papildas gali būti universaliai pritaikomas skirtingose sporto šakose tiek mėgėjiškai, tiek ir profesionaliai tuo užsiimantiems žmonėms. „Nekeičiant mitybos, treniruočių intensyvumo ir dažnumo, tik įvedant į kasdienį racioną minimą produktą fizinė forma akivaizdžiai pagerėjo jau po dviejų savaičių. Prižiūrint tiriamųjų grupę pastebėta, jog stipriai padidėjo ištvermė – treniruotės pabaigoje dar nesijausdavo nuovargio, pratimai buvo atliekami su kone dvigubai daugiau pakartojimų ir didesne jėga.

Besitreniruojantys dukart per dieną sukurto maistinio papildo poveikį ypač jautė antroje treniruotėje – buvo daugiau energijos, taip pat pagreitėjo atsistatymas po fizinio krūvio. Tokie pokyčiai gali būti naudingi bet kuriame sporte, tiek mėgėjiškame, tiek profesionaliame – net ruošiantis olimpinėms varžyboms, ar tiesiog aktyviai leidžiant laisvalaikį, pavyzdžiui, mėgstantiems kopti į kalnus“, – pastebi tyrime dalyvavęs E. Kučinskis.

Šis papildas, kaip sveika alternatyva sintetiniams sportininkų maisto papildams, bus pristatytas balandį Kelne, Vokietijoje vyksiančioje fitneso ir sveikatingumo parodoje FIBO 2016.

Veikliosios medžiagos išgaunamos iš augalų

Tyrimui vadovaujantis Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, akademikas, Lietuvos mokslo premijos laureatas prof. dr. Pranas Viškelis mano, jog sėkmingai tęsiant šį projektą atsivers nauja niša funkcionaliojo maisto gamyboje.

„Sukūrus technologiją, kaip iš augalų išgauti, perdirbti ir pateikti biologiškai vertingiausius junginius atsirado galimybė sportininkų ar aktyviai gyvenančių žmonių mitybą papildyti natūraliais biologiškai vertingais komponentais. Naujo papildo sudėtyje esančios medžiagos, išgaunamos iš burokėlių, morkų ir kitų augalų, veikia kaip adaptogenai – padeda organizmui prisitaikyti prie intensyvaus fizinio ar emocinio krūvio, padidina fizinę ištvermę ir stimuliuoja imuninę sistemą“, – pasakojo prof. dr. P. Viškelis.

Projektą, kurio metu buvo sukurtas naujas azoto oksido, išgauto iš augalų, papildas iniciavo UAB „Sveikos gyvensenos institutas“ valdantis sporto ir sveikatingumo centrą „G7 Sportas“. Projekto pagrindinis tikslas – surasti natūralų ir efektyvų sveikatinimo bei ligų prevencijos metodą. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Sodininkystės ir daržininkystės instituto (LAMMC SDI) mokslininkai parenka augalus funkcionaliųjų maisto papildų gamybai bei atlieka biocheminius ir technologinius tyrimus. „Baltijos-Amerikos klinikoje“, turinčioje bandymui reikalingą įrangą buvo stebima tiriamoji grupė ir fiksuojami fizinių duomenų pokyčiai.

Moksliniai tyrimai, veikliųjų augalinės kilmės medžiagų identifikavimas, išskyrimas, optimalių ingredientų kombinacijų parinkimas, prototipų gamyba bei organizmo reakcijų į azoto oksidą ir kitus veikliuosius augalinės kilmės komponentus vertinimas buvo vykdomi beveik metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)