Kartu žuvo ir jo žmona.

Automobilio avarijoje žuvo vienas žymiausių matematikų ir Nobelio premijos 1994 m. laureatų Johnas F. Nashas. Mokslininkas reikšmingai prisidėjo prie ekonomikos teorijos išplėtojimo ir įstabios gyvenimo istorijos, kuri įamžinta 2001 m. JAV filme „Nuostabus protas“. Nelaimės dieną Johnui F. Nashui buvo 86-eri metai.

J. F. Nashas autoavarijoje žuvo kartu su savo žmona 82 metų Alicia. Policijos duomenimis, pora važiavo taksi, kurio vairuotojas nesuvaldė automobilio ir atsitrenkė į kelio atitvarą ir kitą automobilį, praneša „The New York Times“.

JAV Naujojo Džersio seržantas Gregoris Wiliams teigė, kad nelaimė įvyko tuomet, kai taksi vairuotojas bandė aplenkti kitą automobilį ir jo nesuvaldė. Pora patyrė tokį smūgį, kad abu iškrito iš automobilio ir žuvo įvykio vietoje. Tiek taksi vairuotojui, tiek kito automobilio savininko patirti sužalojimai nedideli. Teigiama, kad kol kas taksi vairuotojui kaltinimai nepareikšti.

Johnas F. Nashas buvo vertinamas kaip vienas iš didžiųjų dvidešimto amžiaus matematikų, kuris garsėjo savo mąstymo originalumu. Matematiką geriausiai pristato vieno sakinio laiškas, kuris buvo parašytas kaip rekomendacija Prinstono matematikos daktaro laipsniui gauti: „Šis žmogus yra genijus“.

2014 m. miręs ilgametis Princtono universiteto kolega ir artimas Johno F. Nasho draugas Haroldas W. Kuhnas sakė: „Nuoširdžiai manau, kad 20 amžiuje ekonomikos srityje nebuvo daug gerų idėjų, tačiau tarp dešimties geriausių tikrai būtų jo ekvalibriumas“.

Harvardo universiteto profesorius, kuris buvo matematiko J. F. Nasho studentas sakė, kad jo indėlis į matematiką yra vienas reikšmingiausių.

„Aš manau, kad J. F. Nasho matematinis indėlis yra neišmatuojamas. Jis labai labai mažai rašė įvairiais klausimais, tačiau tos įžvalgos, kurios turėjo įtaką, turėjo neišmatuojamą įtaką“,- sakė buvęs profesoriaus studentas.

Platesnei auditorijai J. F. Nashas geriau žinomas dėl savo neįtikėtinos gyvenimo istorijos, pilnos neįtikėtinų pasiekimų, praradimų ir beveik stebuklingo atsitiesimo. J. F. Nashas susirgo šizofrenija, tačiau vėliau stebuklingai pasveiko, buvo apdovanotas Nobelio premija. Matematiko gyvenimo istorija atgimė Oskarą laimėjusiame filme apie psichinės ligos padarinius ir poveikį tiems, kurie kenčia nuo tokio pobūdžio ligų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)