Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad H. Kebeikio kolekcijoje įamžinta vieno iš svarbiausių JAV ir pasaulio kosmonautikos įvykių – „Apollo“ skrydžių į Mėnulį programa.

„Dar vaikystėje užgimęs troškimas pažinti slėpiningą kosmosą, ko gero, tapo „liga“ visam gyvenimui. Visais laikais žmonės bandė įminti dangaus ir Visatos mįslę: nuo M. Koperniko ar G. Galilėjaus laikų iki pirmųjų į kosmosą paleistų raketų ir žmogaus palikto pėdsako Mėnulio dulkėse domėjimasis Visata neblėsta. Gyvenau tokiame amžiuje, kai kosmonautikai ir Visatos tyrinėjimams buvo skiriamas ypatingas dėmesys. Išgyvenau šlovingus kosmoso pasiekimo laimėjimus, tokius kaip pirmojo žmogaus – legendinio SSRS kosmonauto Jurijaus Gagarino – skrydis į kosmosą ar garsioji „Apollo“ misija, kuri buvo vainikuota pirmuoju žmogaus išsilaipinimu Mėnulyje. Įvairios šalys kosmoso tyrinėjimo veiklai ir pasiekimams įamžinti leido pašto ženklus, specialius spaudus, vokus ir atvirlaiškius. Pradėjęs rinkti dar jaunystėje, juos kolekcionuoju iki šiol“, – teigė filatelistas H. Kebeikis.

Filatelinė kolekcija „Žmonės Mėnulyje“, kurią sudaro pašto ženklai ir suvenyriniai vokai, surinkti ir iš atokiausių Žemės kampelių, atspindi NASA mokslininkų įgyvendintą „Apollo“ istoriją: nuo raketų sukūrimo iki paskutinio pilotuojamo skrydžio už Žemės orbitos ribų.

„Šiemet sukanka lygiai 55 metų nuo tos akimirkos, kai JAV prezidentas Johnas F. Kennedy pasiūlė Jungtinių Valstijų Kongresui įgyvendinti nacionalinę idėją – iki XX a. 7-ojo deš. pab. išlaipinti Mėnulyje žmogų. Šis sumanymas buvo įgyvendintas, o „Apollo“ programa į kosmonautikos istoriją įrašyta aukso raidėmis“, – pažymėjo H. Kebeikis.

Filatelinė paroda „Žmonės Mėnulyje“ yra eksponuota ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, Italijoje, kaimyninėje Baltarusijoje. Tarptautinėse filatelijos parodose ji buvo apdovanota net 9 medaliais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)