Iki šiol manyta, kad elasmoterijai (Elasmotherium sibiricum) išnyko galbūt jau prieš 350 tūkst. metų.

Tačiau studijoje, paskelbta žurnale „American Journal of Applied Science“, aprašoma gerai išsilaikiusi Kazachstane rasta kaukolė, priklausiusi daug vėliau gyvenusiam padarui.

„Labiausiai tikėtina, jog tai buvo itin stambus patinas, – sakė Tomsko valstybinio universiteto paleontologas Andrejus Španskis. – To raganosio kūno matmenys šiuo metu yra didžiausi iš aprašytų literatūroje.“

Tyrėjai panaudojo radioaktyviosios anglies datavimo metodą, kad nustatytų rastų fosilijų amžių, o gauti duomenys pagrindžia prielaidas, kad tie milžiniški žvėrys galbūt migravo ir buvo ilgam radę prieglobstį Vakarų Sibiro pietinėje dalyje.

Rasta kaukolė gana gerai išsilaikius, ant jos nerasta jokių grobuonių ar maitėdų paliktų žymių.

Manoma, kad Elasmoterijai buvo augalėdžiai, svėrę iki keturių tonų. Šie gyvūnai užaugdavo iki dviejų metrų aukščio ir beveik penkių metrų ilgio.

Jų arealas driekėsi nuo Dono upės į rytus iki dabartinio Kazachstano, sakoma studijoje.

Pasak A. Španskio, naujausių tyrimų rezultatai skatina atlikti kitų elasmoterijų fosilijų „masinį datavimą radioaktyviosios anglies metodu“, siekiant patikslinti, kuriuo metu gyveno tie žinduoliai milžinai, kaip manyta, išnykę prieš 50–100 tūkst. metų.