Atėjus pavasariui, akis vėl džiugina vaiskiomis spalvomis besiskleidžiantys augalai, tačiau skirtingos jų rūšys ir veislės dėl daugelio priežasčių pamažu nyksta.

Akademijos miestelyje, netoli Babtų, Kėdainių rajone, įsikūręs Augalų genų bankas – vieta, kur, kaip juokauja darbuotojai, saugomi didieji Lietuvos lobiai. Vienintelė tokia įstaiga šalyje saugo vertingiausių augalų veislių sėklas, kad užtikrintų ir išsaugotų biologinę įvairovę.

„Pagrindinė užduotis yra išsaugoti augalų genetinius išteklius, kadangi esame augalų genų banke, ir, kaip ir turbūt daugumoje pasaulio valstybių, turime tuos pačius uždavinius. Kas sukurta toje šalyje, stengiamasi išsaugoti veisles, linijas, hibridus, kurie turi reikšmę žmogaus maistui, arba tai yra techniniai augalai, reikalingi pramonėje“, – sako Augalų genų banko vyriausiasis patarėjas Bronislovas Gelvonauskis.

Keliasdešimt vienoje patalpoje eilėmis išrikiuotų šaldytuvų saugo didžiausią turtą – specialius maišelius su maždaug 3300 rūšių sėklų pavyzdžiais.

„Šiuo metu saugotinų augalų genetinių išteklių sąraše yra apie 4600 veislių ir kitų taksonų [augalų arba gyvūnų sistematikos vienetas – LRT.lt]. Saugykloje Augalų genų banke yra saugoma per 3300 genetinių išteklių augalų sėklų pavyzdžių, o dar papildomai yra kitų rūšių, kurių sėklų negalima saugoti. Tai – vegetatyviškai dauginami augalai. Tai yra saugoma lauko kolekcijose, botanikos soduose, mokslinių tyrimų institutuose“, – pasakoja Augalų genų banko vyriausiasis patarėjas.
Daugiau apie tai – Giedrės Baltrušytės reportaže LRT.