Nufotografuoti atsiskyrėlį žurnalistams pavyko tik porą kartų – bežygiuojant į artimiausią parduotuvę su tinkleliu maisto produktams. Žmonių besišalinantis genijus principingai atsisako duoti interviu.

Pastaruosius porą metų apie G. Perelmaną apskritai nebuvo nieko girdėti. Jo kaimynai tikino, kad mokslininkais periodiškai kažkur dingsta. Jo nebūna ištisomis savaitėmis ar net mėnesiais. Ir tuomet paaiškėjo jo dingimų priežastis, rašo kp.ru.

G. Perelmano kolega matematikas (pareikalavęs pažado, kad jo vardas nebus atskleistas), su kuriuo bendravo Rusijos leidinio „Komsomolskaja pravda“ žurnalistė Ana Veligžanina, sakė:

- Apie tai dar niekas nežino, tačiau Grigorijus neseniai išvažiavo į Švediją. Perelmanui tiesiog nebėra iš ko gyventi. Jis laikėsi tik iš mamos pensijos. Daugelį metų po Poincaré prielaidos įrodymo jis niekur nedirbo. Pareiškė, kad su mokslu baigta, tačiau siaubingai to mokslo ilgėjosi. Sankt Peterburgo universitetas kvietėsi jį dėstyti, pasiūlė 17 tūkstančių rublių (apie 1250 litų) atlyginimą. Perelmano netenkino nei pinigai, nei darbo sąlygos. Atsisakė. Bet slapčia tikėjosi, kad jo materialinė padėtis bėgant laikui pagerės. Jis įsitikinęs, kad matematika - „vienišių užsiėmimas“, o mokslo nevalia vertinti kaip prekės, - pasakojo garsiojo matematiko kolega.

Bet prieš keletą mėnesių privati Švedijos bendrovė, užsiimanti moksliniais tyrimais, pateikė G. Perelmanui pasiūlymą, kurio matematikas negalėjo atsisakyti. Jam buvo suteikta galimybė užsiimti mėgiama veikla už tai gaunant garbingą atlyginimą.

Tai, jog G. Perelmanas įsidarbino Švedijos įmonėje, patvirtino ir Izraelio kino prodiuseris Aleksandras Zabrovskis, kelis metus įkalbinėjęs G. Perelmaną nusifilmuoti kino filme apie save.

„Taip, G. Perelmanas darbuojasi Švedijoje, tai tiesa. Be to, būtent man padedant Grigorijus išsprendė savo finansines problemas ir rado mėgiamą darbą“, - sakė prodiuseris.

Pasak A. Zabrovskio, jis ilgai stengėsi su matematiku užmegzti daugiau ar mažiau draugiškus santykius. Ir žinojo siaubingas jo gyvenimo sąlygas. Be to, prodiuseris buvo užmezgęs santykius su viena Švedijos bendrove, kurios atstovams papasakojo apie genijų iš Sankt Peterburgo. Šie netikėtai susidomėjo, susisiekė su savo kolegomis ir išsiaiškino, kad kita privati Švedijos bendrovė, užsiimanti moksliniais tyrimais, yra pasirengusi priimti G. Perelmaną į darbą.

- Perdaviau jų pasiūlymą Grigoijui. O jis pagalvojo ir sutiko. Jam buvo skirta padori mėnesinė alga, būstas viename nedideliame Švedijos mieste. Dabar jis užsiima tuo, kas jam patinka ir neturi jokių materialinių problemų. Mama išvyko su juo. Ten pat yra ir Grigorijaus įseserė, - pasakojo prodiuseris.

G. Perelmanas dirba laisvu grafiku ir kasdien pasirodyti įmonės biure neprivalo. Apskritai, jeigu tik nori, jis gali dirbti ir būdamas Rusijoje. Mokslininko darbas yra susijęs su nanotechnologijomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)