Jie skiriami kompiuterių mokslo pradininkės Ados Lovelace 200-osioms gimimo metinėms. Prof. V. Dagienė varžosi kompiuterinio meistriškumo kategorijoje.

Šiais apdovanojimais siekiama įvertinti reikšmingą moterų indėlį į kompiuteriją ir skaitmeninio pasaulio plėtrą, pabrėžti novatoriškų įgūdžių plėtojimą nuo pat mažens, paskatinti kūrybiškumą aukštosiose technologijose ir jaunajai kartai parodyti sektinus pavyzdžius, kurie įkvėptų karjerą rinktis IT srityje.

„Patekusi tarp garbingų nominančių, prisiminiau žymios pasaulio verslininkės, vadybininkės Sheryl Sandberg knygą „Lean in“, pergalvojau, kaip ką dariau, darau savo moksliniame ir asmeniniame gyvenime, supratau, kaip mums, moterims, svarbu labiau pasitikėti savimi, nugalėti vidinius barjerus ir išdrįsti rizikuoti. Mes, moterys, turime pačios patikėti, kokios svarbios esame savo darbovietei, šaliai, pasauliui, šeimai ir kaip mums gali daug kuo padėti technologijos. Jos šiandien dar nėra mums draugiškos, bet mes galime priimti iššūkį sukurti tobulesnes“, – mano mokslininkė.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę VU profesorė suprato, kad į bendrojo ugdymo mokyklų programas reikia integruoti informacines technologijas dėl jų didžiulio poreikio, taip paskatinant vaikus domėtis informacinėmis technologijomis ir ypač – informatika. Tam profesorė 2004 m. sumanė patrauklų būdą – informatikos ir informatinio mąstymo konkursą „Bebras“. Jis vyksta 50 pasaulio šalių. Pernai šis konkursas pritraukė apie 1,5 milijono vaikų.

Penkių vaikų mama prof. V. Dagienė skatino tautiečius dalyvauti Lietuvos programavimo konkursuose, tarptautinėse informatikos olimpiadose, keletą kartų Lietuvoje surengė Baltijos jūros regiono šalių informatikos olimpiadą, įsteigė du tarptautinius mokslo žurnalus „Informatics in Education“ ir „Olympiads in Informatics“, parašė daugiau kaip 200 mokslinių publikacijų, 60 informatikos vadovėlių ir mokomųjų knygų (dalį su bendraautoriais), daugiau kaip 100 metodinių straipsnių. Keletas vadovėlių pripažinti geriausiais ir apdovanoti.

Mokslininkė itin nusipelnė informatikai ir IT plėtrai mūsų šalyje. Už tai ji įvertinta daugybe nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų: Lietuvos mokslo premija, aukso medaliu už indėlį į Europos informatikos mokymą, Lietuvos IT pramonės apdovanojimu už išskirtinį indėlį į informacines technologijas, pelnė asociacijos „Informatics Europe“ geriausios ugdymo praktikos 2015 m. premiją, išskirtinį pasaulinio IT aljanso WITSA apdovanojimą.

Europos skaitmeninio pasaulio moters apdovanojimus organizuoja Europos Komisija kartu su Europos moterų ir technologijų centru.