Pranešime žiniasklaidai teigiama, kad per pusantrų metų iš viso bus įrengta 1520 vienetų saulės fotovoltinių modulių, o po žeme įdiegta moderni geoterminė energijos sistema, aprūpinsianti pastatą šiluma.

Beveik milijoną eurų kainuosiančios atsinaujinančių energijos šaltinių sistemos įdiegimas suteiks galimybę studentams susipažinti su efektyviu energijos gamybos inžinerinių sistemų taikymu.

Moderniausioje Baltijos šalyse tokio tipo laboratorijoje Universiteto Atsinaujinančiosios energetikos studijų programos studentai galės ne tik atlikti laboratorinius darbus, bet ir realizuoti savo būsimo verslo idėjas.

Iki šiol 15 tūkst. kv. metrų ploto KTU pastato, esančio Studentų g. 48, patalpos buvo šildomas iš miesto centralizuotos sistemos tiekiama energija. Vien tik šildymo išlaidos per metus sudarydavo apie 80 tūkst. eurų (2014 m. sunaudota 951 MWh šilumos energijos). Dar virš 50 tūkst. eurų būdavo išleidžiama elektros energijai, gaunamai elektros skirstomaisiais tinklais (2014 m. sunaudota 402 MWh).

Didžiulė atsinaujinančių šaltinių laboratorija pasitarnaus ir fakulteto energetinėms reikmėms. Ant pastato stogų įrengtų fotovoltinių saulės modulių gaminama elektros energija bus naudojama šilumos siurblių sistemos darbui, o taip pat – pastato apšvietimo ir kitoms reikmėms. Tuo tarpu po žeme įdiegta „gruntas-vanduo“ sistema aprūpins patalpas šilumine energija. Tai bus analogų Baltijos šalyse neturintis atsinaujinančiųjų šaltinių projektas, kurį finansuoja Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas (LAAIF), skirstantis ES paramą modernių atsinaujinančių šaltinių plėtrai.

„Įdiegtos naujosios energijos gamybos ir efektyvaus naudojimo sistemos per metus pagamins apie 375 MWh elektros ir apie 835 MWh šilumos energijos. Tokiu būdu šiltnamio efektą sukeliančių dujų (CO2) išmetimas bus sumažintas daugiau kaip 318 tonų, o KTU ženkliai prisidės prie žalingų išlakų poveikio mažinimo aplinkai ir klimato kaitai,” – teigia projekto vadovas, KTU Elektros energetikos sistemų katedros vedėjas prof. Saulius Gudžius.

Išskirtinis šio projekto ypatumas – įdiegta energijos kaupimo lede technologija. Tokia technologija yra naudojama įmonės „Ecolab“ laboratorijoje Vokietijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)