Deja, netrukus pradėjo sklisti ir nelabai malonios naujienos: nusileidimas įvyko, tačiau prisitvirtinta prie kometos nebuvo – nesuveikė ne tik variklis, turėjęs sulaikyti „Philae“ nuo atšokimo (ko buvo tikimasi po praėjusią naktį įvykdytų diagnostinių patikrinimų), bet ir harpūnai, turėję užfiksuoti modulį pastovioje pozicijoje ant kometos paviršiaus.

Spaudos konferencija: kaip sekasi moduliui?

Netrukus po 21 val. Lietuvos laiku prasidėjo trumpa spaudos konferencija, kurios metu EKA atstovai papasakojo apie naujausias žinias iš Čiuriumovo-Gerasimenkos kometos.

EKA generalinis direktorius Jeanas-Jacquesas Dordainas per trumpą spaudos konferenciją sakė: „Nusileidome. Tikslai numatytoje vietoje. Ir nesirūpinkite, ant numatytos kometos. Turime radijo ryšį, modulyje veikia elektros sistemos. Tai reiškia, kad gauname duomenis. Duomenis reikia analizuoti – turime būti atsargūs. Esame tik pradžioje kelis mėnesius truksiančio kelio.“

Stefano Mottola, atsakingas už vieną iš „Philae“ kamerų, dalinosi džiugiomis naujienomis: „Turime pirmą nuotrauką, užfiksuotą likus trims kilometrams iki kometos branduolio. Viršuje kampe – dalį regėjimo lauko užstojanti „Philae“ kojelė. Nuotraukos raiška – 3 metrai vienam taškui. Numatyta nusileidimo vieta tiksliai centre, taigi, trajektorija teisinga“.


Stephanas Ulamecas sakė: „Labai sunku nusileisti ant kometos ir labai sunku suprasti, kas vyko nusileidimo metu ar po jo. Žinome, kad įvyko nusileidimas. Turime labai aiškų signalą. Taip pat gavome telemetrinius ir mokslinius duomenis iš modulio. Tai geros naujienos. Nelabai geros naujienos yra tai, kad neiššovė „Philae“ fiksavimo harpūnai. Modulis nepritvirtintas prie paviršiaus. Taigi, svarstome, kokia gali būti tikroji situacija – ar „Philae“ nusileido į minkštą smėlio dėžę ir viskas gerai, nors ir neprisitvirtinta, ar vyksta kažkas kito. Tikriname duomenis. Jie labai įdomūs, bet vis dar aiškiai nesuprantame kas nutiko – kol kas galiu tik spekuliuoti. Yra kažkokiu fliuktuacijų radijo ryšyje. Duomenis gauname, bet su pertrūkiais. Gavome duomenų iš daugelio „Philae“ instrumentų. Kai kurie iš šių duomenų rodo, kad „Philae“ po nusileidimo vėl pakilo. Fliuktuacijų pastebėjome ne tik radijo ryšyje, bet ir energijos lygyje – gali būti, kad tai reiškia, jog modulis vartėsi. Bet vėliau viskas stabilizavosi. Todėl – tai vėl tik spėjimas – gali būti, kad „Philae“ ant kometos nusileido ne vieną, o du kartus.“

„Šiuo metu radijo ryšio vėl nėra – bet tai labai nestebina, nes „Rosetta“ yra už horizonto. Jei rytoj ryte ryšys atsistatys, turėtume žinoti gerokai daugiau. Tikimės, kad zondas saugiai stovės ant paviršiaus, netoli pirmojo nusileidimo vietos“, - sakė S. Ulamecas.

Taigi, aiškesnių žinių teks laukti iki ryto – geriausiu atveju „Philae“ stovi ant kometos. Blogiausiu – skrieja greta jos neaišku kur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)