Dauguma veganiškų sūrių yra gaminami sojos ar riešutų pagrindu ir savo skoniu nė iš tolo neprilygsta tikram sūriui. Jeigu ilgą laiką buvote veganu, tikriausiai jau nelabai ir prisimenate švelnaus, sūrstelėjusio malonumo, kurį teikia geras Čederio sūris, o pelėsinius sūrius galite ragauti tik kvapo receptoriais, bet ne gomuriu. Na, bet panašu, kad veganų, kuriems seilės tįsta prakalbus apie sūrį, vargai baigėsi – jiems pagelbės mokslas, rašo techcrunch.com.

Tikriausiai kyla klausimas – kaip tai įmanoma? Mokslininkai, savo bendrą grupę pavadinę „San Francisco Bay Area iGEM Team“, tikrų tikriausią sūrį ketina gaminti iš genetinės sekos, būdingos žinduoliams. Jie planuoja tuos genus įterpti mielėms. Tokiu būdu iš sūrio gaminimo grandinės išnyksta karvės. Žinoma, gali kilti klausimas – kaip toks sūris būtų tinkamas vartoti veganams, jei genų šaltinis yra gyvūnas.

Į šį klausimą padės atsakyti „stebuklingas mokslas“: iš tikrųjų pieną koduojanti genetinė seka nėra paimta iš gyvūninių ląstelių – ji sukurta kaip pavyzdį naudojant gyvūnų genus. Mokslininkai paėmė tikro gyvūno DNR grandinę ir jos kopiją iš pavienių komponentų sukūrė laboratorijoje. Ir tą pačių sukurtą seką įterpė į mieles, kurios gamina pienui reikalingus baltymus.

Kiek keista gali pasirodyti tai, kad dalis šių „gyvulinių“ DNR grandinių yra sukurta žmogaus genų pagrindu. Kitaip tariant, mokslininkai sūrį gamina iš „žmogaus pieno“. Tokio sprendimo logika yra paprasta: mums saugiau valgyti tuos pieno baltymus, kuriuos gamina mūsų pačių, o ne karvių ar ožkų kūnai. Taip sumažinama alergijų rizika. Be to, kai kuriems žmonėms sudėtinga virškinti karvių piene esančią laktozę.

Bet tiems sūrio mėgėjams, kuriems žmogaus pieno sūrio idėja neatrodo viliojanti, galima pasiūlyti sūrį iš karvių DNR pagrindu mielių pagaminto „pieno“. Į mielių gaminamus baltymus įmaišius vandens, riebalų ir cukrų galima gauti tokį pieną, kuris gaunamas be smurto prieš gyvūnus, be hormonų ir be antibiotikų vartojimo.

Tiesa, toks sūris – tikrai ne pigus produktas. Todėl mokslininkai savo planą paskelbė projektų visuomeninio finansavimo svetainėje „Indiegogo“ ir pradinėms sūrio gamybos medžiagoms paprašė 15 tūkst. JAV dolerių. Tikslas visai neambicingas – likus daugiau nei savaitei iki pinigų rinkimo kampanijos pabaigos jiems jau buvo skirtas 25 tūkst. dolerių viršijantis finansavimas.

Be atlygio dirbantys savanoriai ketina sukurti keturis skirtingus mielių variantus skirtingiems sūriams gaminti. Visi tyrimų rezultatai bus skelbiami viešai, o bet kokios patentuoti tinkamos technologijos taip pat bus atskleistos visuomenei, kuri galės jomis naudotis be licencinių mokesčių.

Didžiausias šių mokslininkų noras – kada nors pamatyti jų mokslinio darbo pagrindu sukurtą sūrį pamatyti prekybos centro sūrio skyriuje. Tiesa, iki šio įvykio dar daug vandens nutekės. Grupės narys Craigas Rouskey sako, kad visų pirma reikia įrodyti, kad jų idėja yra realizuojama, vėliau – sugalvoti, kaip ją pritaikyti masinei gamybai. Be to, sūrio tinkamumą vartoti reikės įrodyti įvairiausioms maisto priežiūros tarnyboms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)